Είναι μια λειτουργία που όλοι θέλουμε να εκτελούμε στην άνεση του σπιτιού μας, όμως δυστυχώς μερικές φορές η ανάγκη μας σπρώχνει σε κάποιο δημόσιο, κοινόχρηστο χώρο. Στην πλειοψηφία τους, οι δημόσιες τουαλέτες είναι συνώνυμες με τα μικρόβια. Τι κάνουμε όμως όταν η ανάγκη μας σπρώχνει να χρησιμοποιήσουμε μια κοινόχρηστη τουαλέτα;
Αρχικά βάζουμε τη βιολογική μας ανάγκη πάνω από τη φοβία μας για τα μικρόβια και επίσης προσέχουμε να μην κάνουμε το παρακάτω συχνότατο λάθος…Για να αποφύγουμε την άμεση επαφή με τη λεκάνη, συχνά σκύβουμε επάνω από αυτή και προσπαθούμε να ισορροπήσουμε. Η πρακτική αυτή στην πραγματικότητα αυξάνει τον κίνδυνο ουρολοίμωξης!
Όταν κάνουμε βαθύ κάθισμα, συσπώνται οι μύες της λεκάνης και σφίγγουν γύρω από την ουρήθρα. Έτσι, είναι πιο δύσκολο να αδειάσει εντελώς η κύστη. Όταν οι μύες της λεκάνης είναι χαλαροί, η ροή των ούρων είναι μεγαλύτερη και μαζί με τα ούρα απομακρύνονται αποτελεσματικότερα και τα βακτήρια που προκαλούν την ουρολοίμωξη.
– Εάν, ιδανικά, στην τουαλέτα υπάρχει το ειδικό χάρτινο κάλυμμα, χρησιμοποιήστε το για να αποφύγετε την άμεση επαφή με τη λεκάνη, αλλιώς απλώστε μια γενναία δόση χαρτί τουαλέτας επάνω στη λεκάνη.
– Επιλέγετε πάντα την τουαλέτα που είναι κοντά στην πόρτα. Σύμφωνα με έρευνες, είναι η πιο καθαρή, αφού είναι αυτή που δεν προτιμάται, λόγω… ντροπής. Και επειδή στην περίπτωσή μας, όποια ντρέπεται, ρισκάρει να κολλήσει από κολπίτιδα μέχρι και ηπατίτιδα, υιοθετήστε καλύτερα τη ρήση «Είναι ντροπή να ντρέπεσαι»!
– Σηκωθείτε, ντυθείτε και μετά τραβήξτε το καζανάκι. Σε αντίθετη περίπτωση αφήνετε το πεδίο ελεύθερο, στα βακτήρια που βρίσκονται στα σταγονίδια του νερού, να μετατρέψουν τον κόλπο σας σε δικό τους «κατάλυμα».
– Μειώστε την εξάπλωση των μικροβίων, κλείνοντας το καπάκι της τουαλέτας μετά από κάθε χρήση. Έρευνες έδειξαν ότι τα μικρόβια παραμένουν στον αέρα ακόμη και δυο ώρες μετά από κάθε «τράβηγμα».
– Σίγουρα για να μπείτε σε μια τουαλέτα θα ακουμπήσετε χερούλια και πόρτες που κρύβουν πολλά- πολλά μικρόβια. Πλυθείτε σωστά πριν και μετά από την «επίσκεψή» σας.
– Σε καμία περίπτωση μην αγγίζετε τους τοίχους και τη λεκάνη.
– Χρήσιμα θα σας φανούν επίσης τα μωρομάντηλα, που μπορείτε να τα χρησιμοποιείτε και σαν ασφαλές κάλυμμα στο κάθισμα της τουαλέτας, εφόσον δεν θα μετακινηθούν.
– Υπάρχουν στο εμπόριο ειδικά αντισηπτικά υγρά σε μπουκαλάκι και μαντηλάκια που μπορείτε να έχετε πάντα στην τσάντα σας. Ακόμη και αν δεν υπάρχει σαπούνι για να πλύνετε τα χέρια σας, δεν έχετε φόβο να μεταφέρετε μικρόβια από τα χέρια σας στο υπόλοιπο σώμα.
Μικρόβια και κάθε είδους βακτήρια υπάρχουν άφθονα και στις επιφάνειες που ενδέχεται να αγγίξουν οι άνθρωποι έπειτα από το πλύσιμο και το στέγνωμα των χεριών!
Στις επιφάνειες αφής που παρατηρήθηκε υψηλότερη συλλογή μικροβίων συγκαταλέγονται οι βρύσες, το σαπούνι, το καζανάκι, το χαρτί υγείας, και το χερούλι της πόρτας της εξόδου των εστιατορίων και της εξόδου της τουαλέτας των αεροσκαφών.
Πηγη anatropionline
Use Facebook to Comment on this Post