Προσπάθεια αλλαγής ατζέντας

Ο Αλ. Τσίπρας τοποθέτησε εκ νέου την προσφυγή στις κάλπες τον ερχόμενο Οκτώβριο.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Προσπάθεια αντιστροφής του κλίματος, με την ανακοίνωση της αύξησης του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του λεγόμενου «υποκατώτατου», επιχείρησε χθες ο Αλ. Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός συγκαλώντας υπουργικό συμβούλιο, λίγα μόλις 24ωρα μετά την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή, εστίασε στα επόμενα βήματα της κυβέρνησης, με βασικό όχημα την οικονομία. Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε πως «από την πρώτη στιγμή της δικής μας διακυβέρνησης είχαμε επισημάνει την κομβική σημασία που έχει για εμάς ο μισθός», προσθέτοντας πως «μετά λοιπόν την ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής και την έξοδο από το καθεστώς των μνημονίων, έχουμε πλέον τη δυνατότητα να υλοποιήσουμε συγκεκριμένες πολιτικές που δίνουν σάρκα και οστά στις στρατηγικές αυτές στοχεύσεις». Πρώτη κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση, η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και αναδιαμόρφωση του κατώτατου στα 650 ευρώ. Ο κ. Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας την κίνηση «ιστορικής σημασίας βήμα», επεσήμανε πως παρά το γεγονός ότι οι αυξήσεις αφορούν άμεσα 600.000 εργαζομένους και έμμεσα 280.000, ουσιαστικά επηρεάζουν το σύνολο της οικονομίας.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στον χρόνο των εκλογών τοποθετώντας εκ νέου τις κάλπες τον ερχόμενο Οκτώβριο, στο τέλος δηλαδή της συνταγματικής θητείας της κυβέρνησης, παρά το γεγονός ότι στο παρασκήνιο επανέρχονται τα σενάρια για εκλογές τον Μάιο ή ακόμα και νωρίτερα. Ο πρωθυπουργός δεν στάθηκε μόνο στην αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά εστιάζοντας σε αριθμητικούς δείκτες, επιχείρησε να αναδείξει μια σειρά από «θετικά αποτελέσματα» της πολιτικής του. Μίλησε για μείωση της «μαύρης» εργασίας από το 20% που βρισκόταν το 2014 στο 9% το 2018, για μείωση της ανεργίας «από το 27% του 2014 στο 18,3%», έκανε λόγο για τη δημιουργία 350.000 θέσεων εργασίας, ενώ σχολίασε και την ανακοίνωση του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα εκκίνησε τη διαδικασία έκδοσης νέου πενταετούς ομολόγου στις αγορές χρήματος.

Δεν είναι τυχαίο, πάντως, ότι ο πρωθυπουργός επέλεξε να εξαγγείλει την αύξηση του κατώτατου μισθού, που αφορά την τσέπη ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, αμέσως μετά τις Πρέσπες. Στην Ηρώδου Αττικού γνωρίζουν πολύ καλά –το έχει πει δημοσίως και ο κ. Τσίπρας– πως η συμφωνία των Πρεσπών «ήταν δύσκολη» και πιθανότατα θα έχει εκλογικές επιπτώσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ. Η προσπάθεια να στραφεί η δημόσια συζήτηση σε άλλα πεδία το επόμενο διάστημα είναι δεδομένη. Αυτό δεν σημαίνει όμως πως δεν θα παρακολουθείται στενά από την κυβέρνηση το πώς εξελίσσεται ο αντίκτυπος της συμφωνίας στην κοινή γνώμη, κάτι που θα φανεί και από τις επόμενες δημοσκοπήσεις. Προς επίρρωσιν πως οι Πρέσπες μπαίνουν προσώρας «στον πάγο», είναι το γεγονός της πολύ σύντομης στο θέμα αναφοράς του πρωθυπουργού κατά το χθεσινό υπουργικό. Χθες πάντως η Αρχιεπισκοπή διέψευσε δημοσιεύματα που ήθελαν τον Αρχιεπίσκοπο να τηλεφωνεί στον πρωθυπουργό για να τον συγχαρεί για τη συμφωνία. «Πρόκειται για δόλια απόπειρα χυδαίας παραπληροφόρησης προς εξυπηρέτηση αντιληπτών σε όλους σκοπιμοτήτων. Η επιτομή της διασποράς ψευδών ειδήσεων, με προφανή στόχο των Αρχιεπίσκοπο. Εξαιρετικά λυπηρό», αναφέρεται. Τέλος, κυβερνητικές πηγές δεν σχολίαζαν τις νέες επιθέσεις του Π. Καμμένου, εκφράζοντας ωστόσο «προβληματισμό» για τον τρόπο με τον οποίο κινείται ο τέως ΥΕΘΑ.

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *