Το νομοσχέδιο του υπ. Δικαιοσύνης θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής τη Δευτέρα.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Με τις θετικές ψήφους της Νέας Δημοκρατίας και του ΚΙΝΑΛ, εγκρίθηκε χθες από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και την ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία σχετικής κοινοτικής οδηγίας. Το ΚΚΕ καταψήφισε, ενώ ΣΥΡΙΖΑ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ24 επιφυλάχθηκαν ως προς την τελική τους στάση επί της αρχής του νομοσχεδίου στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής που προγραμματίστηκε για μεθαύριο Δευτέρα, καθώς το νομοθέτημα χαρακτηρίστηκε «κατεπείγον» από την κυβέρνηση.
Επισημαίνοντας ότι η εν λόγω κοινοτική οδηγία έπρεπε να έχει ενσωματωθεί από την άνοιξη του περασμένου έτους, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, αιτιολογώντας την κατεπείγουσα κοινοβουλευτική διαδικασία, μεταξύ άλλων σημείωσε: «Ουσιαστικά από πέρυσι, από τις 5 Μαΐου και μετά, γνωρίζοντας ότι η ευρωπαϊκή οδηγία δεν έχει ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία, ανησυχούσαμε όλοι, ακόμη και για τη χρήση των δικών μας δεδομένων που είχαμε, προκειμένου να επικοινωνήσουμε με τους πολίτες σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις και για συγκεκριμένους λόγους. Επίσης, η χώρα έχει παραπεμφθεί στο Δικαστήριο της Ε.Ε. Υπάρχουν προτάσεις σχετικά με την επιβολή εφάπαξ προστίμου που είναι τουλάχιστον 1.300.000 ευρώ και υπάρχει μια γνώση περί του ποσού της ημερήσιας, ουσιαστικά, επιβολής προστίμου στο ύψος των 5.287 ευρώ. Στην πραγματικότητα, εφόσον προχωρήσει το Δικαστήριο και γίνει και το δεύτερο που αφορά την ημερήσια επιβολή προστίμου, ουσιαστικά για κάθε ημέρα παράβασης θα επιβάλλεται το ποσό των 22.169 ευρώ».
Ολα τα κόμματα της αντιπολίτευσης επέκριναν την κυβέρνηση για τη χρήση αυτής της έκτακτης κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Μεταξύ αυτών και ο ΣΥΡΙΖΑ, τη στάση του οποίου, ωστόσο, καυτηρίασε και το Κίνημα Αλλαγής, διά της εκπροσώπου του Νάντιας Γιαννακοπούλου: «Υπάρχουν πάρα πολύ σοβαρές ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία δεν προχώρησε στο να εκδώσει έναν νόμο κανονιστικό και πρέπει να συμπληρώσει τα κενά τα οποία αφήνει ο Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό».
Πέραν του διαδικαστικού, ενστάσεις για άρθρα και διατάξεις του σχεδίου νόμου εξέφρασε σύσσωμη η αντιπολίτευση, αν και όλοι αναγνώρισαν πως η κυβέρνηση προχώρησε σε βελτιώσεις του αρχικού σχεδίου, ενσωματώνοντας αρκετές από τις παρατηρήσεις οι οποίες έγιναν στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης. Η αξιωματική αντιπολίτευση κατ’ αρχήν στάθηκε στις διατάξεις που αφορούν ζητήματα προστασίας των εργαζομένων από τη χρήση προσωπικών τους δεδομένων από τους εργοδότες, ενώ στο σύνολό τους τα κόμματα αναφέρθηκαν στο γεγονός ότι μέρος της προς ενσωμάτωση οδηγίας συνιστά αντιγραφή του γερμανικού νόμου, κάτι το οποίο όπως επισημάνθηκε θα καταστήσει προβληματική την εφαρμογή στην Ελλάδα, αφού είναι διαφορετική η εδώ νομολογία και η σχετική με τα ζητήματα αυτά νομοθεσία.
Λίγο πριν από την ολοκλήρωση της συνεδρίασης και ενόψει της συζήτησης και ψήφισης στην Ολομέλεια, ο κ. Τσιάρας κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταθέσουν γραπτώς συγκεκριμένες προτάσεις: «Θέλω να σας παρακαλέσω να υπάρχει η καλύτερη δυνατή συνεργασία, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό νομοθέτημα. Ζητώ, λοιπόν, τις προτάσεις σας προκειμένου να τις ενσωματώσουμε, εφόσον δεν δημιουργούν κάποιο γενικότερο πρόβλημα στο νομοσχέδιο», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Δικαιοσύνης. Υπό το πρίσμα αυτό, ο κ. Τσιάρας έσπευσε από χθες να σημειώσει ότι κάνει αποδεκτή παρατήρηση του κ. Χ. Καστανίδη ως προς τη διάταξη η οποία αφορά τον καθορισμό «ασυμβιβάστων» για εκείνους που τίθενται επικεφαλής της Αρχής Προστασίας Δεδομένων. Ο κ. Τσιάρας σημείωσε ότι θα προσαρμόσει την επίμαχη διάταξη στα προβλεπόμενα για την Επιτροπή Ανταγωνισμού.
ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr
Use Facebook to Comment on this Post