Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρξε κάποιο σχόλιο ούτε επισήμως ούτε ανεπισήμως για το τέλος της σχέσης ΚΙΝΑΛ – Δημήτρη Κρεμαστινού, ο οποίος κατά το παρελθόν είχε μιλήσει υπέρ της συνεργασίας των δύο κομμάτων.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Σε «πυρετό» αλλεπάλληλων συσκέψεων, ενόψει της παρουσίας του Αλέξη Τσίπρα στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), βρίσκονται στην Κουμουνδούρου. Χθες, κατά την πρώτη σύσκεψη του «πρωινού καφέ» για τη νέα σεζόν, τέθηκε το βασικό πλαίσιο –με τα έως σήμερα δεδομένα βεβαίως– με το οποίο θα «ανέβει» στη συμπρωτεύουσα ο τέως πρωθυπουργός. Οι βασικοί άξονες της αντιπολιτευτικής γραμμής θα είναι κατ’ ουσίαν τρεις:
Ο πρώτος είναι ο οικονομικός. Στην αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν πως η κυβέρνηση είτε θα προσπαθήσει αλλά δεν θα καταφέρει να αντεπεξέλθει στις προεκλογικές της δεσμεύσεις είτε θα τις παραπέμψει στις ελληνικές καλένδες. Σε αυτή τη δεύτερη περίπτωση, εκτιμούν πως ανήκει το μείζον ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων. Παρά το γεγονός πως χθες υπήρξε μια σημαντική αναφορά της κ. Λαγκάρντ για το ζήτημα, στην οποία ανέφερε πως πρέπει να επανεξεταστούν οι «υπερβολικοί στόχοι» για τα ελληνικά πλεονάσματα, στην Κουμουνδούρου δεν αλλάζουν άποψη. Πηγές, μάλιστα, του κόμματος επεσήμαναν πως η κ. Λαγκάρντ σε άλλο σημείο της ίδιας τοποθέτησης ανέφερε πως στο τελευταίο μέρος του προγράμματος «το ΔΝΤ είχε εκφράσει επίσημα την άποψη ότι οι απαιτήσεις από την Ελλάδα ήταν υπερβολικές». Η φράση αυτή, σύμφωνα με κομματικές πηγές, δείχνει πως η μέλλουσα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας «δεν είπε κάτι καινούργιο». Κατά τα λοιπά, στον ΣΥΡΙΖΑ εστιάζουν και στο αναπτυξιακό πρόγραμμα της Ν.Δ., θεωρώντας πως η κυβέρνηση θα περάσει κάτω από τον πήχυ που η ίδια έχει θέσει.
Δεύτερος άξονας που θέτει ψηλά ο ΣΥΡΙΖΑ ενόψει ΔΕΘ είναι τα εργασιακά. Σύμφωνα με πληροφορίες, στον χθεσινό «καφέ» έγινε εκτενής αναφορά στο θέμα, σημειώνοντας πως η πολιτική Βρούτση είναι εκ διαμέτρου αντίθετη από τα «όσα κατάφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ» υπέρ των εργαζομένων. Ο τρίτος άξονας εστιάζει στους θεσμούς. Στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν σκοπεύουν να αφήσουν το θέμα της ΕΥΠ να «πέσει», θεωρώντας πως η κυβέρνηση λειτούργησε αντιδεοντολογικά στο ορισμό του κ. Κοντολέοντος.
Ο κ. Κρεμαστινός
Την ίδια ώρα υπάρχει μια αρκετά διαδεδομένη άποψη πως ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη μεγάλη φθορά από δύο βασικές πολιτικές του: από τον τρόπο που διαχειρίστηκε ο κρατικός μηχανισμός την τραγωδία στο Μάτι και τελικά υπήρξε η εκατόμβη νεκρών και από τη συμφωνία των Πρεσπών. Στα δύο συγκεκριμένα θέματα η Ν.Δ. είχε ασκήσει σκληρή αντιπολίτευση. Το σχέδιο Τσίπρα είναι να τα επαναφέρει ο ίδιος στην επικαιρότητα. Για το μεν Μάτι η κριτική θα εστιάσει στην αξιοποίηση από τη νέα κυβέρνηση του επικεφαλής της ΕΛ.ΑΣ. την περίοδο εκείνη, Κωνσταντίνου Τσουβάλα, που ανέλαβε γενικός γραμματέας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Την ίδια ώρα, ενόψει ΔΕΘ ο τέως πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να «σηκώσει» και πάλι το θέμα των Πρεσπών και τα «οφέλη που έφερε η συμφωνία για τη χώρα». Πρόκειται για μια κίνηση τακτικής καθώς με αυτό τον τρόπο θεωρεί πως «θα εγκλωβίσει» τη Ν.Δ., η οποία, διά στόματος του ΥΠΕΞ Ν. Δένδια προς τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας Ν. Ντιμιτρόφ, έχει ζητήσει «την πιστή εφαρμογή της συμφωνίας». Την ίδια ώρα, από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρξε κάποιο σχόλιο ούτε επισήμως, αλλά ούτε ανεπισήμως για το τέλος της σχέσης ΚΙΝΑΛ – Δημήτρη Κρεμαστινού, ο οποίος κατά το παρελθόν είχε μιλήσει υπέρ της συνεργασίας των δύο κομμάτων. Αρμόδιες πηγές σημειώνουν πως αυτή την ώρα εστιάζουν στην προετοιμασία ενόψει ΔΕΘ. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν «μάτια» της Κουμουνδούρου που κοιτούν προς τα εσωκομματικά του Κινήματος Αλλαγής.
ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr
Use Facebook to Comment on this Post