Στο Μέγαρο Μαξίμου συναντήθηκαν, χθες, Αλέξης Τσίπρας και Εβο Μοράλες. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη Βολιβία μια χώρα που έχει κοινές αξίες, κοινά ιδανικά και κοινούς αγώνες με την Ελλάδα.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Η διαμεσολάβηση ανάμεσα στην κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο και στην αντιπολίτευση του Χουάν Γκουαϊδό, στο πλαίσιο της προσπάθειας εξεύρεσης λύσης για την κρίση της Βενεζουέλας, αποτελεί έναν από τους σημαντικούς λόγους που έφεραν στο ίδιο τραπέζι τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της Βολιβίας Εβο Μοράλες, ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα το προηγούμενο διήμερο. Σύμφωνα με πληροφορίες, Αθήνα και Σούκρε συμμετάσχουν σε μια ευρύτερη ομάδα συνεργασίας ανάμεσα στην Ε.Ε. και χώρες της Λατινικής Αμερικής, με σκοπό την αποφυγή εμφύλιας σύρραξης. Από την πλευρά της Ε.Ε. σημαντικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια έχει η Υπατη Εκπρόσωπος Φεντερίκα Μογκερίνι, ενώ εκτός από την Αθήνα, τον πλέον προωθημένο ρόλο διαδραματίζει η Ρώμη. Σε αυτό το πλαίσιο η Αθήνα, ως μέρος αυτής της διεθνούς ομάδας, συνομιλεί, σύμφωνα με πληροφορίες, και με τις δύο πλευρές στη Βενεζουέλα και μάλιστα με συγκεκριμένα πρόσωπα.
Αυτή η αντίληψη Αθήνας και Σούκρε ήταν ορατή και στις δηλώσεις που έκαναν, χθες, οι Αλέξης Τσίπρας και Εβο Μοράλες, μετά την επίσημη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου. «Η μόνη προοπτική τις επόμενες μέρες είναι ο διάλογος ανάμεσα στις δύο πλευρές, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι του διαλόγου προκειμένου να αποφευχθεί η κλιμάκωση της κρίσης και ενδεχομένως μια αιματηρή εμφύλια σύγκρουση. Κι αυτό προϋποθέτει ένα χρονοδιάγραμμα που θα οδηγήσει σε εκλογές ελεύθερες και δημοκρατικές», δήλωσε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος υπογράμμισε ότι «είμαστε και θα είμαστε απέναντι σε οποιαδήποτε απόπειρα στρατιωτικής επέμβασης ή στρατιωτικής λύσης, διότι πιστεύουμε ότι η μόνη διέξοδος για τους λαούς είναι η δημοκρατία και η δική τους κυριαρχία». Ο πρόεδρος της Βολιβίας επισήμανε για το θέμα από τη δική του πλευρά, ότι σε καμία περίπτωση οι εξωτερικές παρεμβάσεις, όπου έγιναν, δεν έλυσαν προβλήματα.
Εκτός του συγκεκριμένου πλαισίου, οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν και στις πολιτικές ομοιότητές τους. «Εκφράσαμε την ίδια ανησυχία για την κυριαρχία του ακραίου νεοφιλελευθερισμού και της ακραίας Δεξιάς και του ρατσισμού. Οι προοδευτικές κυβερνήσεις οφείλουν να εργαστούν από κοινού για την αντιμετώπιση αυτού του κινδύνου», είπε ο κ. Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε, επίσης, τη Βολιβία, μια χώρα που έχει κοινές αξίες, κοινά ιδανικά και κοινούς αγώνες με την Ελλάδα. Ο κ. Μοράλες από την πλευρά του συνεχάρη τον κ. Τσίπρα για την ανάκαμψη, όπως είπε, της Ελλάδας. «Πριν από την άνοδο του αδελφού Αλέξη Τσίπρα στην εξουσία στην Ελλάδα, στη Λατινική Αμερική επικρατούσε η αντίληψη ότι η Ελλάδα ταλανιζόταν από σοβαρότατα οικονομικά και άλλα προβλήματα. Αυτή η καταιγιστικά αρνητική εικόνα εξαφανίστηκε σταδιακά και προοδευτικά στα μέσα επικοινωνίας της Λατινικής Αμερικής για την Ελλάδα» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μοράλες.
ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr