ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Το σύνολο των εργαλείων που μπορεί να της παράσχει το Διεθνές Δίκαιο σκοπεύει να αξιοποιήσει η Κυπριακή Δημοκρατία, προκειμένου να αναχαιτίσει τις παράνομες ενέργειες εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) της, από το πλωτό τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής». Το περασμένο Σάββατο κατατέθηκαν στον γ.γ. του ΟΗΕ οι γεωγραφικές συντεταγμένες που οριοθετούν την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα της Κύπρου προς τα βόρεια, ανάμεσα δηλαδή στο νησί και στην ηπειρωτική Τουρκία, με όριο τη μέση γραμμή. Η κίνηση έγινε σε συνεννόηση και συντονισμό με την Αθήνα, η οποία παρακολουθεί τις εξελίξεις με εξαιρετική ανησυχία. Αν και δεν υπάρχει καμία εξέλιξη προς την κατεύθυνση της ανάλογης κινητικότητας από την πλευρά της Αθήνας, δηλαδή κατάθεσης συντεταγμένων, υφίσταται μια σχετική φιλολογία. Οπως είναι γνωστό, από το 2012, επί υπουργίας του Δ. Λ. Αβραμόπουλου, υφίσταται το σχέδιο για ανακήρυξη ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο με βάση τη μέση γραμμή. Κάτι τέτοιο, προς το παρόν, δεν εξετάζεται από την Αθήνα.
Χθες, στη Λευκωσία έγιναν εκτενείς συσκέψεις υπό τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη με τη συμμετοχή διαφόρων υπουργών, ανάμεσα στους οποίους και του υπ. Εξωτερικών Ν. Χριστοδουλίδη, ο οποίος σήμερα πραγματοποιεί επίσκεψη στο Παρίσι, όπου με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν θα έχει πολύ σημαντικές συζητήσεις. Παρά τις κινήσεις που γίνονται από την πλευρά της Λευκωσίας, η Αγκυρα δεν υποχωρεί, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις που έκανε χθες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τη συνάντησή του με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, εντείνοντας τον πόλεμο νεύρων με τη Λευκωσία. «Τα νόμιμα δικαιώματα της Τουρκίας και της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου” επί των ενεργειακών πηγών στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι αδιαπραγμάτευτα. Η χώρα μας είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματά της και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων», δήλωσε, χαρακτηριστικά ο κ. Ερντογάν, ζητώντας, μάλιστα, από το ΝΑΤΟ να στηρίξει τις τουρκικές έρευνες, ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω εντάσεις.
Η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρά αρχικά στην προετοιμασία λίστας προκειμένου να ενεργοποιηθεί η έκδοση διεθνών ενταλμάτων σύλληψης για πρόσωπα που προσφέρουν υπηρεσίες στο τουρκικό γεωτρύπανο, ή στα παραπλέοντα υποστηρικτικά σκάφη. Πρόκειται, κυρίως, για Αζέρους, αλλά και Νορβηγούς. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει στείλει παρόμοιο διεθνές ένταλμα το 2014 για δραστηριοποίηση του «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ.
Η Λευκωσία επενδύει αρκετά στη σχέση της με το Παρίσι. Η Γαλλία, μέσω της TOTAL, είχε δείξει ενδιαφέρον να αναλάβει τα οικόπεδα 1, 4, 5 και 7 της κυπριακής ΑΟΖ, τα οποία δεν έχουν ακόμη αποδοθεί προς εκμετάλλευση. Η Λευκωσία θα επιθυμούσε την ενεργοποίηση της TOTAL και στα οικόπεδα 2, 8 και 9, όπου δραστηριοποιείται η ιταλική ΕΝΙ. Παράλληλα, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Σάββας Αγγελίδης έχει συζητήσεις με το γαλλικό υπουργείο Αμυνας, με σκοπό τη στάθμευση και εξυπηρέτηση γαλλικών πλοίων και ειδικών δυνάμεων στην Κύπρο. Ο κ. Αγγελίδης θα συναντηθεί αύριο με τον Ελληνα ομόλογό του Ευάγγελο Αποστολάκη, ο οποίος επισκέπτεται τη Λευκωσία. Ο κ. Αναστασιάδης θα ενημερώσει τους ομολόγους του ηγέτες της Ε.Ε., την Πέμπτη, κατά το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στο Σιμπίου της Ρουμανίας. Η τουρκική κινητοποίηση της περασμένης Παρασκευής δεν κατέλαβε τη Λευκωσία εξαπίνης. Δύο ημέρες πριν από τη NAVTEX που ανήγγειλε την έξοδο του «Πορθητή» στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Αναστασιάδης είχε ενημερώσει εγγράφως τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες για την τουρκική κινητικότητα.
ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr
Use Facebook to Comment on this Post