ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Tην πρόωρη εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ επιστρατεύει τώρα ως προεκλογικό της όπλο η κυβέρνηση, για να ισχυριστεί ότι δήθεν «διώχνει» το Ταμείο από την Ελλάδα. Στον απόηχο των δυσάρεστων διαπιστώσεων της έκθεσης του Ταμείου προχθές, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χθες προανήγγειλε έμμεσα, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, την προεξόφληση των δανείων του, λέγοντας πως «έχουμε σχέδιο να πάψει να είναι εδώ το ΔΝΤ και σύντομα θα το κάνουμε πράξη».
Επί της ουσίας, πρόκειται για την εφαρμογή ενός σχεδίου που εκκρεμεί εδώ και καιρό, έχει συζητηθεί με τους δανειστές και αφορά την εξόφληση μέρους του υπολοίπου των δανείων του Ταμείου.
Η υλοποίησή του, όμως, προϋποθέτει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), κι αυτή, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τον τρόπο που λειτουργεί ο ESM, έχει καλύτερες πιθανότητες να εξασφαλιστεί αφού ικανοποιηθούν οι Ευρωπαίοι εταίροι από την πρόοδο στα προαπαιτούμενα της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης και εγκριθεί η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ από το Eurogroup. Eφόσον εγκριθεί η εκταμίευση, εκτιμούσαν χθες οι πηγές, είναι πιθανό να εγκριθεί και η προεξόφληση του δανείου του ΔΝΤ, καθώς θα έχει επιβεβαιωθεί ότι η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις της και επομένως τα κράτη-μέλη θα δουν με θετική ματιά το αίτημά της.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, σε περίπτωση που εγκριθεί το 1 δισ. ευρώ στο Eurogroup της 5ης Απριλίου και ακολουθήσει το αίτημα για την προεξόφληση του ΔΝΤ, δεν θα χρειαστούν πάνω από 40 ημέρες για να ολοκληρωθεί η απόφαση και έτσι η κυβέρνηση θα μπορεί να τη διαφημίσει ενόψει εκλογών του Mαΐου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι σχετικές συζητήσεις έχουν ξεκινήσει και προχωρήσει αρκετά, αλλά επίσημο αίτημα στον ESM δεν έχει υποβληθεί ακόμη.
Τα σχέδια που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών προβλέπουν, σύμφωνα με πληροφορίες, την προεξόφληση δανείων ύψους 3,8 δισ. ευρώ, που είναι περίπου το υπόλοιπο των δόσεων του 2019 και του 2020. Κι αυτό γιατί τα συγκεκριμένα δάνεια φέρουν υψηλό επιτόκιο, που φτάνει στο 5,13% (λόγω επιτοκιακού πέναλτι 3 ποσοστιαίων μονάδων). Οι πηγές αναφέρουν ότι τα σχέδια θα μπορούσαν να τροποποιηθούν, αλλά προς το παρόν η επικρατούσα άποψη είναι να εξοφληθεί αυτό το τμήμα του δανείου το οποίο αντιστοιχεί περίπου στο 40% του συνολικού υπολοίπου. Το όφελος δεν είναι τεράστιο, υπολογίζεται στα 70-100 εκατ. ευρώ μεσοσταθμικά, αλλά είναι ασφαλώς κάτι και κυρίως για την κυβέρνηση διαπιστώνεται ότι έχει συμβολική αξία, ενόψει εκλογών.
Ο ESM έχει ανάλογο (όχι ταυτόσημο) καθεστώς προτεραιότητας στην εξόφληση, όπως αυτό του ΔΝΤ. Για να προεξοφλήσει η Ελλάδα το ΔΝΤ, οφείλει είτε να προεξοφλήσει ανάλογο ποσοστό των δανείων του ESM (40%, πράγμα που είναι αδύνατον) είτε να ζητήσει εξαίρεση (waiver) από τον ESM, όπως έκανε και η Πορτογαλία. Αυτό σχεδιάζει η κυβέρνηση να κάνει.
Για την προεξόφληση, εφόσον εγκριθεί, θα χρησιμοποιηθούν κεφάλαια από τα διαθέσιμα της χώρας, περιλαμβανομένου του μαξιλαριού ρευστότητας. Το ΔΝΤ στην έκθεσή του ανέφερε ότι τα διαθέσιμα αυτά φτάνουν τα 30 δισ. ευρώ, αλλά στο υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν ότι είναι 37,5 δισ. ευρώ συν άλλα περίπου 10 δισ. ευρώ των φορέων της γενικής κυβέρνησης κατατεθειμένα σε τράπεζες.
Η συμφωνία με τους πιστωτές είναι να ξοδεύονται 2 δισ. ευρώ το χρόνο από το μαξιλάρι διαθεσίμων έως το 2021, ώστε να απομείνουν στο τέλος 10 δισ. ευρώ.
ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr