Πρώτοι σε τηλεπικοινωνιακές δαπάνες οι Ελληνες στην Ευρώπη

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Τα στοιχεία που παρουσίασε, χθες, η Eurostat επιβεβαιώνουν το υψηλό κόστος των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία η τηλεπικοινωνιακή δαπάνη στην Ελλάδα ήταν η υψηλότερη ή η δεύτερη υψηλότερη μεταξύ των 28 χωρών-μελών της Ε.Ε., ανάλογα με τον εξεταζόμενο δείκτη.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα εμφανίζεται στην πρώτη θέση της Ε.Ε. αναφορικά με την τηλεπικοινωνιακή δαπάνη ως ποσοστό του ΑΕΠ και στη δεύτερη θέση ως ποσοστό της ετήσιας καταναλωτικής δαπάνης. Οι Ελληνες, σύμφωνα με τη Eurostat, ξοδεύουν ετησίως περίπου 5,7 δισ. ευρώ σε τηλεπικοινωνίες, μέγεθος που αντιστοιχεί στο 3,2% του ΑΕΠ και στο 4,4% της ετήσιας καταναλωτικής δαπάνης των Ελλήνων. Μόνον οι Βούλγαροι ξοδεύουν περισσότερα από τους Ελληνες για τηλεπικοινωνίες, σε αναλογία με την ετήσια καταναλωτική τους δαπάνη (4,6%).

Τα στοιχεία που αξιοποιεί η Eurostat για την Ελλάδα στην αξιολόγηση δεν είναι επικαιροποιημένα και αφορούν το 2017. Είναι η μόνη χώρα της Ε.Ε. για την οποία η Eurostat δεν διαθέτει στοιχεία του 2018. Ωστόσο, ακόμη και με βάση τα στοιχεία του 2017, η σχετική εικόνα δεν διαφοροποιείται ποιοτικά.

Η χώρα από το 2009 και μετά, για τα οποία η Eurostat παρέχει στοιχεία, βρίσκεται μεταξύ των δύο πρώτων της Ε.Ε. αναφορικά με την ετήσια τηλεπικοινωνιακή δαπάνη.

Η τελευταία, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, έχει συρρικνωθεί και από 7,3 δισ. ευρώ το 2010 υποχώρησε σταδιακά σε 5,7 δισ. ευρώ το 2017. Ως ποσοστό, όμως, του ΑΕΠ παραμένει σχεδόν πάντοτε πάνω από το 3% και στην πρώτη θέση της Ε.Ε.-28, ενώ ως ποσοστό της συνολικής ετήσιας καταναλωτικής δαπάνης παραμένει μεταξύ 4% και 4,6%. Η επίδοση αυτή κατατάσσει τη χώρα στην δεύτερη θέση του πίνακα.

Το 2018, η συνολική τηλεπικοινωνιακή δαπάνη στην Ε.Ε. ανήλθε σε κάτι περισσότερο από 200 δισ. ευρώ. Αντιστοιχούσε δηλαδή στο 1,3% του ΑΕΠ της Ε.Ε. και στο 2,3% της συνολικής ετήσιας καταναλωτικής δαπάνης. Στις «ακριβές» χώρες, εκτός από την Ελλάδα, συγκαταλέγονται η Βουλγαρία, η Κροατία και η Ρουμανία. Στον αντίποδα βρίσκονται το Λουξεμβούργο, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Δανία και η Αυστρία. Στις τελευταίες χώρες η τηλεπικοινωνιακή δαπάνη αντιστοιχεί στο 1% (ή και λιγότερο) του ΑΕΠ.

Τα στοιχεία της Eurostat έρχονται σε μια περίοδο που η συζήτηση για το τηλεπικοινωνιακό κόστος στη χώρα μας έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις. H κυβέρνηση έχει δηλώσει την πρόθεσή της η κατάσταση αυτή να αλλάξει, καθώς οι καταναλωτές καταβάλλουν περισσότερα αναλογικά με τους Ευρωπαίους καταναλωτές. Επιπλέον, οι δείκτες αυτοί επιδεινώνουν την κατάταξη της χώρας σε διάφορες αξιολογήσεις της ανταγωνιστικότητας, της ετοιμότητας για τη χρήση τεχνολογιών κ.ο.κ.

Η εικόνα αυτή θα ήταν ώς ένα βαθμό διαφορετική διαφορετική, αν οι Ελληνες καταναλωτές έκαναν χρήση συνδέσεων υψηλών ταχυτήτων και απόδοσης. Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι στη χώρα μας αξιοποιούνται ιδιαίτερα «αργές» υποδομές, κυρίως στη σταθερή τηλεφωνία. Στη σταθερή, σύμφωνα με την εταιρεία Ookla, το ελληνικό Internet εμφανίζει μέση ταχύτητα μετάδοσης περίπου 26 Mbps και η επίδοση αυτή φέρνει την Ελλάδα στην 92η θέση παγκοσμίως, πίσω ακόμη και από το Κόσοβο. Στην κινητή τηλεφωνία η κατάσταση είναι λίγο καλύτερη, αφού η χώρα με μέση ταχύτητα μετάδοσης 41 Mbps κατατάσσεται στην 33η θέση παγκοσμίως. Ωστόσο, για να έχουν τις υψηλές αυτές ταχύτητες, οι Ελληνες, όπως δήλωσε πρόσφατα και η πολιτική ηγεσία, καταβάλλουν μάλλον υψηλό τίμημα.

Έντυπηkathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *