Ο τρόπος που θα κλείσει η διαπραγμάτευση τις επόμενες ημέρες, θα καθορίσει τόσο τις πολιτικές εξελίξεις όσο και τις διεργασίες μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα, η κυβέρνηση έχει μπροστά της τέσσερα σενάρια, τα οποία έχουν ως δεδομένα την επίτευξη ενός είδους συμφωνίας και τη βέβαιη καταψήφισή της από την εσωκομματική αντιπολίτευση.
Κατ΄αρχήν, στο Μέγαρο Μαξίμου μένουν προσηλωμένοι στον στόχο μιας τριετούς «μεγάλης συμφωνίας» που θα έχει κλείσει πριν τον Δεκαπενταύγουστο και που θα ψηφιστεί αμέσως μετά. Αυτός ο σχεδιασμός προβλέπει τη διεξαγωγή συνεδρίου στις αρχές Σεπτεμβρίου και μετά, έως το τέλος του μήνα, διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.
Εναλλακτικά, εξετάζεται το σενάριο να προηγηθούν οι εθνικές εκλογές και το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ να μετατεθεί για το τέλος Σεπτεμβρίου ή τον Οκτώβριο. Αυτός ο δρόμος θα ακολουθηθεί στην περίπτωση που οι δανειστές επιμείνουν για άμεση ψήφιση των πρώτων εφαρμοστικών νόμων, κάτι που θα στενέψει τα χρονικά περιθώρια. Η κυβέρνηση άλλωστε επιθυμεί να ψηφιστούν οι εφαρμοστικοί νόμοι με νέους συσχετισμούς στη Βουλή, που θα έχουν προκύψει μετά από εκλογές.
Τα δύο επόμενα σενάρια είναι τα πλέον απευκταία για το Μέγαρο Μαξίμου και έχουν ως αρχή πως δεν θα υπάρχει τριετής συμφωνία, αλλά συμφωνία-«γέφυρα». Σε αυτή την περίπτωση, είτε οι εκλογές θα μεταφερθούν για το Νοέμβριο μετά την εξιολόγηση του φθινοπώρου, είτε θα προκηρυχθούν άμεσα.
Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική πλευρά θα πιέσει στην κατεύθυνση μιας «μεγάλης συμφωνίας» και όσο το δυνατόν ταχύτερης προσφυγής στις κάλπες. Άλλωστε, κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν την ανησυχία τους ότι στην περίπτωση που θα επικτατήσει μια πρόταση από τους δανειστές για συμφωνία-«γέφυρα», είναι πιθανόν ακολουθήσουν και άλλες τέτοιες, με στόχο το βαθμιαίο περιορισμό της δυναμικής του ΣΥΡΙΖΑ.
Αν και υπογραμμίζεται από όλες τις πλευρές πως οι συναντήσεις των Ελλήνων υπουργών με τους εκπροσώπους του «κουαρτέτου» γίνονται σε πολύ καλό κλίμα, επισημαίνεται πως κανείς δεν εφησυχάζει, καθώς πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να τορπιλιστεί η συμφωνία την τελευταία στιγμή.
Ούτως ή άλλως, στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν πως στην Ευρώπη το Grexit κάποιοι το θέλουν ακόμα, κάτι που επισήμανε και η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξή της σήμερα στην Εφημερίδα των Συντακτών: «Όλα δείχνουν πως το σχέδιο του Σόιμπλε για «προσωρινό time out» της Ελλάδας από την ευρωζώνη «ήρθε για να μείνει»» τόνισε.
Πηγή: protothema.gr
Use Facebook to Comment on this Post