Πυρετώδεις επαφές κυβέρνησης τραπεζών για την πρώτη κατοικία

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Στη συνάντηση που θα έχουν σήμερα οι επικεφαλής των τραπεζών με στελέχη της κυβέρνησης, αναμένεται να οριστικοποιηθεί η συμφωνία για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Μέχρι αργά χθες το βράδυ υπήρχαν πυρετώδεις διαβουλεύσεις, προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφορές σε κρίσιμα θέματα, ενώ σε ανοικτή γραμμή ήταν και οι θεσμοί οι οποίοι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα συμμετάσχουν μέσω τηλεδιάσκεψης και στη σημερινή συνάντηση με τους επικεφαλής των τραπεζών.

Στόχος είναι έως τα τέλη της εβδομάδας να έχει διαμορφωθεί το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, έτσι ώστε να ψηφιστεί από τη Βουλή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση φέρεται να έχει αποδεχθεί ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας θα έχει συγκεκριμένη χρονική διάρκεια ενός έτους. Εξαίρεση μπορεί να αποτελέσουν οι άνεργοι και οι ανάπηροι για τους οποίους μπορεί να διαρκέσει τρία χρόνια. Στο νέο πλαίσιο θα μπορούν να ενταχθούν όσοι έχουν ενυπόθηκες οφειλές προς τις τράπεζες, που στα τέλη του 2018 ήταν ληξιπρόθεσμες, δηλαδή ήταν σε καθυστέρηση τουλάχιστον τρεις μήνες.

Στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων σήμερα θα βρεθεί το βασικό αίτημα των τραπεζών για τον υποχρεωτικό έλεγχο, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα δημιουργηθεί, όλων των αιτήσεων που εκκρεμούν στο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη. Στόχος είναι να διαπιστωθεί το κατά πόσον πληρούν τα κριτήρια του νόμου και μπορούν να λάβουν προσωρινή προστασία για την πρώτη τους κατοικία έως την εκδίκαση της υπόθεσής τους. Σύμφωνα με την άποψη που διατυπώνουν οι τράπεζες, ο έλεγχος επιλεξιμότητας θα γίνει με βάση τα κριτήρια που ίσχυαν όταν ο οφειλέτης υπέβαλε αίτηση υπαγωγής στον νόμο και θα οδηγεί αυτόματα σε απώλεια της προστασίας εάν διαπιστωθεί ότι ο δανειολήπτης δεν πληροί τα κριτήρια.

Οπως σημειώνουν χαρακτηριστικά οι τράπεζες, δεν έχει νόημα η δικαστική προστασία για κάποιον που δεν είναι επιλέξιμος. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, οι εκκρεμείς αιτήσεις του νόμου Κατσέλη έχουν φτάσει τις 155.000 και οι υπό ρύθμιση οφειλές φθάνουν τα 11 δισ. ευρώ.

Τη διάσταση απόψεων γύρω από το θέμα επιβεβαίωσε σε δηλώσεις του χθες ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών Νίκος Καραμούζης, σημειώνοντας ότι οι τράπεζες θεωρούν ότι «όσοι θέλουν να προστατεύσουν την πρώτη τους κατοικία πρέπει να αξιολογούνται μέσω της πλατφόρμας». Οπως σημείωσε ο κ. Καραμούζης, η αξιολόγηση θα γίνεται με διαφάνεια και αποσκοπεί στο «να εντοπίζονται και να αποκλείονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, οι οποίοι είναι το ένα τρίτο περίπου των αιτούντων του νόμου Κατσέλη». Ο πρόεδρος της ΕΕΤ παραδέχθηκε ότι υπάρχουν διαφορές στη συμφωνία που επιτεύχθηκε επί της αρχής μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών την προηγούμενη εβδομάδα, οι οποίες, όπως είπε, «μπορούν να γεφυρωθούν και να υπάρξει μια έντιμη συμφωνία που να παρέχει προστασία μόνο στις ασθενέστερες τάξεις και να αποκλείει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές».

Οι τράπεζες ζητούν ακόμη:

• Η επιδότηση του Δημοσίου να γίνεται χωρίς δικαστικές διαδικασίες, έτσι ώστε να αποφευχθούν τυχόν καθυστερήσεις που θα οδηγούσαν τον οφειλέτη σε νέα καθυστέρηση.

• Η εντολή κατάσχεσης να καθιστά αυτόματα τον οφειλέτη μη επιλέξιμο για υπαγωγή σε προστασία. Οπως σημειώνουν, η κατάσχεση είναι αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων με τον δανειολήπτη που διαρκούν τουλάχιστον δύο χρόνια. Εάν για κάποιον οφειλέτη εκδοθεί εντολή κατάσχεσης για το ακίνητό του, αυτό σημαίνει ότι υπήρξε απρόθυμος να συνεργαστεί με την τράπεζα και ότι παρότι έχει εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα δεν έχει δικαιωθεί.

• Να απαγορευθεί η δυνατότητα διόρθωσης της τιμής πρώτης προσφοράς κατά τον πλειστηριασμό ενός ακινήτου, εάν δεν περάσει ένα έτος από την κατάσχεση και δεν προσκομιστεί πάλι έκθεση εκτιμητή, προκειμένου να μπει φρένο στην πρακτική των στρατηγικών κακοπληρωτών που ζητούν αναμόρφωση προς τα πάνω της τιμής πρώτης προσφοράς, προκειμένου να αποτρέψουν τον επιτυχή πλειστηριασμό του ακινήτου τους.

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *