Η αντιοξειδωτική ουσία κουρκουμίνη που περιέχει έχει αποδειχθεί υπεύθυνη για όλα αυτά τα χαρακτηριστικά. Γι’ αυτό εξάλλου τα συμπληρώματα κουρκουμίνης έχουν γίνει τόσο δημοφιλή. Εκτός όμως από αυτή τη χημική ουσία έχει και άλλα φυτοχημικά συστατικά, που το κάνουν ακόμα πιο ισχυρό.
Τα θαυμάσια χημικά συστατικά του κουρκουμά που κάνουν καλό στην υγεία μας.
Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Stem Cell Research and Therapy διερεύνησε τις ιδιότητες μια άλλη ένωση που βρίσκεται στον κουρκουμά, που φαίνεται επίσης σημαντική για την υγεία μας. Η ουσία αυτή είναι η αρωματική τουρμερόνη (ar-turmerone) και είναι αυτή που δίνει στον κουρκουμά το άρωμα και τη γεύση του.
Η επίδραση του κουρκουμά στον εγκέφαλό μας
Η τουρμερόνη επάγει τον πολλαπλασιασμό και την ανάπλαση των νευρικών βλαστοκυττάρων. Το βασικό πρόβλημα σε νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως στη νόσο του Alzheimer, είναι ότι οι νευρώνες στον εγκέφαλο σταματούν να επικοινωνούν μεταξύ τους. Αυτό οδηγεί στην αποδυνάμωση αυτών των κυττάρων και στην καταστροφή τους. Η τουρμερόνη αναζωογονεί τους νευρώνες και προωθεί τη δημιουργία νέων βλαστοκυττάρων. Έτσι, η ουσία αυτή προάγει τη διαφοροποίηση των κυττάρων επιτρέποντας στα βλαστοκύτταρα να μετατραπούν σε νέους νευρώνες (1).
Όλο αυτό ολοκληρώνεται και συνδυάζεται με τις απίθανες αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που έχει επίσης ο κουρκουμάς. Η μείωση της νευρικής φλεγμονής και προώθηση της δημιουργίας νέων βλαστοκυττάρων είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τους ανθρώπους που αναρρώνουν μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, το οποίο προκαλεί βλάβες στα κύτταρα του εγκεφάλου, μέσω της ανακοπής της ροής του αίματος (2).
Επιπλέον, οι αντιοξειδωτικές ουσίες του κουρκουμά έχει βρεθεί πως αναστρέφουν τα συμπτώματα των παρενεργειών που προκαλούνται από φαρμακευτικές ουσίες, ιδιαίτερα στη θεραπεία της σχιζοφρένειας. Τα κοινά συνταγογραφούμενα αντιψυχωσικά φάρμακα συχνά προκαλούν ακούσιες μυικές συσπάσεις και σοβαρές αλλαγές στη συμπεριφορά. Μια έρευνα διαπίστωσε ότι μετά από κατανάλωση κουρκουμίνης, οι κινητικές διαταραχές της όψιμης δυσκινησίας αντιστράφηκαν (3).
Η τουρμερόνη όχι μόνο προάγει την αναγέννηση των νευρικών κυττάρων, ωφελώντας έτσι τους ασθένειες που πάσχουν από ασθένειες όπως Πάρκινσον, αλλά λειτουργεί επίσης ως αντικαταθλιπτικό (4).
Εκτός από το να θεραπεύει τον εγκέφαλο, η αρωματική τουρμερόνη επίσης σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα. Μελέτες σε καλλιέργειες κυττάρων έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι αυτή η ισχυρή ένωση προκαλεί το θάνατο των καρκινικών κυττάρων και προλαμβάνει την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων μέσω της ενεργοποίησης πρωτεϊνών στο σώμα, οι οποίες επιτίθενται στα καρκινικά κύτταρα (5, 6, 7, 8).
Δεν είναι μόνο αυτά, υπάρχουν περισσότερα που κάνει ο κουρκουμάς
Το 2005, βρέθηκε πως ένα από τα ενεργά φυτοχημικά του κουρκουμά, η αρωματική τουρμερόνη, ρυθμίζει τη γλυκόζη του αίματος:
«Τα αποτελέσματα δείχνουν πως ο κουρκουμάς είναι ένα πολλά υποσχόμενο φαρμακευτικό βότανο που μπορεί να προλαμβάνει ή / και να βελτιώνει το διαβήτη τύπου 2 με τις ουσίες που συμβάλουν σε αυτές τις επιδράσεις να είναι η κουρκουμίνη, η διμεθοξυκουρκουμίνη, η δισμεθοξυκουρκουμίνη, και η αρωματική τουρμερόνη.» (9)
Αυτές και άλλες μελέτες δείχνουν ότι για να επωφεληθείτε συνολικά από αυτή τη θαυμάσια ρίζα θα πρέπει να καταναλώνετε τον κουρκουμά στη φυσική του μορφή και όχι απλά να παίρνετε συμπληρώματα κουρκουμίνης.
Η ικανότητα του οργανισμού να χρησιμοποιεί την κουρκουμίνη μόνη της, όταν λαμβάνεται σε συμπληρώματα, είναι περιορισμένη. Η απορρόφησή της αυξάνεται σημαντικά όταν μαζί με αυτή παίρνουμε και αρωματική τουρμερόνη (10). Επιπλέον, η τουρμερόνη βρίσκεται σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις στον φρέσκο κουρκουμά σε σχέση με τον ξηρό και επεξεργασμένο (11).
Πλέον όλο και περισσότερα καταστήματα πουλούν ρίζες κουρκουμά και αν υπάρχει ζήτηση, όλο και περισσότερα καταστήματα θα το φέρνουν, έτσι μπορείτε να το ζητήσετε να το παραγγείλει στο τοπικό σας κατάστημα, αν αυτό δεν το φέρνει. Μαγειρεύετε τον κουρκουμά με μαύρο πιπέρι για να αυξήσετε την βιοδιαθεσιμότητά του ή καταναλώστε τον ωμό πασπαλισμένο σε σαλάτες, smoothies ή σε σάντουιτς.
Ο κουρκουμάς είναι θαύμα της φύσης αλλά υπάρχουν μερικές εξαιρέσεις
Πέρα από τα παραπάνω, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι εάν παίρνετε συγκεκριμένα φάρμακα με την κατανάλωση κουρκουμά μπορεί να παρουσιαστούν δυσάρεστες και μερικές φορές επικίνδυνες παρενέργειες ως αποτέλεσμα χημικών αλληλεπιδράσεων. Μην καταναλώνετε κουρκουμά ως φάρμακο εάν παίρνετε αντιπηκτικά, αντιόξινα ή φάρμακα κατά του διαβήτη.
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στο http://share24.gr δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.
share24.gr