Πολλά συσκευασμένα αναγράφουν επάνω στην συκεσκευασία αν είναι ή όχι Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί (ΓΤΟ). Τι γίνεται όμως, αν δεν γράφουν ή αν αγοράζετε χύμα από τα ράφια και τα καλάθια;
Τα μεταλλαγμένα, κατά κανόνα, είναι πιο ευχάριστα και ελκυστικά στην όψη. Αγγίζουν την τελειότητα. Είναι η πιο στρογγυλεμένα, ζουμερά, λαμπερά. Όμως, όπως οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί μεταξύ τους, άλλος ψηλότερος, άλλος κοντύτερος κλπ, ο ίδιος νόμος ισχύει και στα φυτά και στα δέντρα και, φυσικά, στα φρούτα και τα λαχανικά.
Στα λαχανικά και φρούτα θα βρείτε πολλά διαφορετικά σημάδια που θα σας φωνάξουν ότι είναι “πραγματικά” και δεν είναι μεταλλαγμένα. Αν π.χ. ζουλίξετε ελαφρώςς μία ντομάτα με τον αντίχειρά σας και αφήσει ένα βαθούλωμα, θα διαπιστώσετε ότι πρόκειται για μία “ζωντανή” ντομάτα και όχι αποτέλεσμα ΓΤΟ.
Δεν είναι απαραίτητο να αγοράζετε φρούτα και λαχανικά που έχουν ετικέτα ως βιολογικά. Αυτά σίγουρα δεν είναι ΓΤΟ. Υπάρχουν, όμως και εκείνα που επίσης, δεν είναι ΓΤΟ, αλλά δεν έχουν “ανατραφεί” με τις προϋποθέσεις των βιολογικών, είναι επίσης καλύτερα από τα ΓΤΟ.
Προσπαθήστε, γενικότερα να εστιάζετε σε φρούτα και λαχανικά που δεν είναι τέλεια οπτικά. Θα είναι εξίσου νόστιμα. Ενδεχομένως, νοστιμότερα και πέρα ως πέρα υγιεινότερα.
Διαφορετικές χώρες έχουν διαφορετικούς νόμους, αλλά το εμπόριο είχει διεθνές. Υπάρχουν χώρες που επιτρέπεται η παραγωγή τροποποιημένων τροφίμων. Εχετε γενικά στο νου σας ότι ίσως πρόκειται για ΓΤΟ φρούτα ή λαχανικά αν η χώρα προεύλεσής τους είναι από ΗΠΑ, Αργεντινή, Βραζιλία, Κίνα και Ινδία -χωρίς αυτό να αποτελεί αυστηρό κανόνα, ότι σίγουρα είναι μεταλλαγμένα. Απλά να είστε διπλά προσεκτικοί.
Έχετε υπόψη σας, ακόμα, ότι αν αγοράζετε φρούτα ή λαχανικά που δεν είναι η εποχή τους ακόμα να βγουν, τότε, σίγουρα αυτά είναι εισαγώμενα. Γνωρίζετε, όμως, από που προέρχονται και τι νόμοι υπάρχουν εκεί; Σίγουρα όχι. Απλά έχετε τα μάτια σας ανοιχτά και σιγά-σιγά θα αυτά θα εξοικιωθούν και με μια απλή ματιά θα ξεχωρίζετε τι να αγοράζετε.