Τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται τα φυτά για να ευδοκιμήσουν, είναι άζωτο, φώσφορο, κάλιο, και σε μικρότερο βαθμό ασβέστιο, μαγνήσιο και θείο, ονομάζονται μακροθρεπτικά συστατικά, και αυτές είναι οι θρεπτικές ουσίες που τα φυτά χρειάζονται περισσότερο.
Η κομποστοποίηση μπορεί να είναι το μόνο που χρειάζεται για μια
επιτυχή καλλιέργεια λαχανικών στο σπίτι. Αν, όμως, εξακολουθούν να λείπουν θρεπτικά συστατικά από το έδαφος μπορούμε να δημιουργήσουμε δικά μας εύκολα φυσικά οικιακά λιπάσματα.
ανθρώπους, αλλά μπορούν να βοηθήσουν πολύ τα φυτά. Επειδή περιέχουν μεγάλες ποσότητες καλίου. Μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε είτε κατά τη φύτευση των φυτών, θάβοντας μια φλούδα μαζί τους είτε εμπλουτίζοντας το χώμα αργότερα παρέχοντας τους την αναγκαία δόση καλίου που χρειάζονται για τη σωστή ανάπτυξη.
Καφές. Χρησιμοποιείστε τα κατακάθια του καφέ περιέχουν
(περίπου 2% αζώτου, περίπου το ένα τρίτο του ενός τοις εκατό του φωσφορικού οξέος, και διάφορες ποσότητες ανθρακικού καλίου).Το κατακάθι του καφέ είναι ιδιαίτερα χρήσιμα σε φυτά που τους αρέσει πιο όξινο χώμα, όπως βατόμουρα, δέντρα, αζαλέες, τριαντάφυλλα, καμέλιες, αβοκάντο, και πολλά οπωροφόρα δέντρα
• Αλεύρι Καλαμπόκιού. Χρησιμοποιείται όχι μόνο ως ένα οργανικό ζιζανιοκτόνο προ της βλάστησης, αλλά επίσης και ως λίπασμα που περιέχει 10 % άζωτο. Απλά το ρίχνετε στο χώμα.
Τσόφλια αυγών.Τα τσόφλια των αυγών περιέχουν περίπου 1%
άζωτο, περίπου ένα μισό τοις εκατό φωσφορικό οξύ, και άλλα ιχνοστοιχεία που τα καθιστούν μια πρακτική λίπασμα κάνουν. Το ασβέστιο είναι ένα βασικό θρεπτικό φυτό που παίζει θεμελιώδη ρόλο στην παραγωγή κυττάρων και την ανάπτυξη. Οι ρίζες των φυτών πρέπει να έχουν κάποια ποσότητα ασβεστίου για να αναπτυχθούν αποτελεσματικά. Τα φυτά απορροφούν μεγάλες ποσότητες ασβεστίου από το έδαφος, και το ασβέστιο πρέπει να αναπληρώνεται, έτσι αυτός είναι ο ιδανικός τρόπος για να «ανακυκλώσει» τα τσόφλια των αυγών σας. Σπάστε και κάνετε, σκόνη τα τσόφλια, βάλτε τα κάτω από τον καυτό ήλιο για μερικές μέρες μαζί με λίγο ξύδι. Τα χρησιμοποιείτε στο φύτεμα των νέων φυτών.
Στάχτη από το τζάκι.Περιέχει ανθρακικό κάλιο και ασβέστιο όσο
πιο σκληρό ξύλο που προέρχεται τόσο το καλύτερο, όχι από κάρβουνα. Οι στάχτες είναι μπορεί να αυξήσουν την αλκαλικότητα στο έδαφος.
Πράσινο Τσάι.Ένα διάλυμα πράσινου τσαγιού μπορεί να
χρησιμοποιηθεί για τα φυτά κάθε τέσσερις εβδομάδες. Χρησιμοποιήστε ένα φακελάκι σε 2 λίτρα νερό.
Ένζυμα από σκουπίδια
Τα ένζυμα από σκουπίδια δεν είναι παρά ξίδι ή αλκοόλη που
προέρχεται από τη ζύμωση νωπών αποβλήτων κουζίνας, όπως λαχανικών και φρούτων (φλούδες κομμάτια και κατακάθια), ζάχαρη (μαύρη ζάχαρη ή μελάσα) και νερό.
Το ένζυμο παίρνετε μετά από 3 μήνες αφού περάσει από ένα φίλτρο και απομακρυνθεί το υπόλειμμα του. Το βασικό συστατικό του είναι η μελάσα, η οποία μεταβολίζει σε αλκοόλη τα βακτήρια και τους μικροοργανισμούς που υπάρχουν στο απόβλητα.
Συνταγή: Προσθέστε 8 φλιτζάνια ψιλοκομμένο φύκια σε 20 λίτρα νερού (το νερό της βροχής είναι πάντα καλύτερο αν είναι διαθέσιμο) και αφήστε το περίπου τρεις εβδομάδες. Για να χρησιμοποιήσετε, ανακατέψτε 1/1 με νερό και χρησιμοποιήστε το μετά το πότισμα γύρω από τα φυτά σας. Θα δείτε μεγάλη διαφορά σε λίγες ημέρες.Μπορεί να διατηρηθεί για 3 εβδομάδες.
Κοπριά (αν έχετε δικά σας ζώα) μπορεί να χρησιμοποιηθεί
οποιοδήποτε είδος κοπριάς. Άλογου, αγελάδας και κότας είναι η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη ως λίπασμα. Επίσης άλλοι χρησιμοποιούν από πρόβατα και κουνέλια. Δεν συνιστάται η χρήση κοπριάς από τις γάτες, τα σκυλιά, άλλα οικιακά κατοικίδια ζώα σας – ή οποιοδήποτε άλλο ζώο τρώει κρέας. Αυτά τα λιπάσματα είναι ακατάλληλα για τον κήπο ή το σωρό λιπάσματος, καθώς είναι πιθανό να μεταφέρουν παράσιτα.
Η κοπριά μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως έχει αν είναι χωνεμένη, ή με τη μορφή του τσαγιού κοπριάς, σερμπέτι. Πριν χρησιμοποιηθεί στο κήπο θα πρέπει να έχει χωνευθεί και αποξηρανθεί και κομποστοποιηθεί για τουλάχιστον έξι μήνες. Αν θέλετε να την βάλετε κατευθείαν στο χώμα, αυτό πρέπει να γίνει το φθινόπωρο έτσι ώστε το έδαφος να απορροφήσει όλα τα θρεπτικά συστατικά που απελευθερώνονται πριν έρθει η άνοιξη.Ένα από τα πιο σημαντικά οφέλη από τη χρήση κοπριάς στον κήπο είναι η ικανότητά της να ρυθμίσει το χώμα.
Το τσάι κοπριάς εμπλουτίζει το έδαφος και προσθέτει πολύ αναγκαία θρεπτικά συστατικά για την υγιή ανάπτυξη των φυτών. Οι θρεπτικές ουσίες που βρίσκονται στο τσάι κοπριά το καθιστούν ιδανικό λίπασμα για τα φυτά του κήπου κάνουν. Οι θρεπτικές ουσίες από κοπριά διαλύονται εύκολα στο νερό, όπου μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν με ένα ποτιστήρι. Αυτό που θα απομείνει από τη κοπριά μπορεί να πεταχτεί στον κήπο ή να χρησιμοποιηθούν στο σωρό του κομπόστ. Είναι σημαντικό όμως να αραιώσετε το τσάι πριν από τη χρήση, ώστε να μην καούν οι ρίζες ή το φύλλωμα των φυτών. Η αραίωση γίνεται 1/2 ( ένα μέρος τσαγιού/δύο μέρη νερού) κάθε 3 εβδομάδες
Παρασκευή: Βάζουμε χωνεμένη κοπριά σε ένα τσουβάλι και βάζουμε το τσουβάλι σε ένα κουβά με νερό υπολογίζουμε 5 μέρη νερού προς 1 μέρος κοπριά και το αφήνουμε για 2 περίπου εβδομάδες, αν θέλουμε να γίνει πιο γρήγορα το ανακατεύουμε καθημερινά και σε λίγες ημέρες είναι έτοιμο, το αραιώνουμε όπως αναφέραμε πιο πάνω και το χρησιμοποιούμε.