Ο πόνος χαμηλά στην πλάτη ταλαιπωρεί ολοένα και περισσότερους ανθρώπους, κυρίως λόγο της ελλιπούς σωματικής άσκησης και του καθιστικού τρόπου ζωής και εργασίας.
Οι πιο συνήθεις αιτίες για τους πόνους αυτούς είναι:
- Ερεθισμός στις μεγάλες ρίζες των νεύρων χαμηλά στην πλάτη που φτάνουν μέχρι τα πόδια
- Ερεθισμός στα μικρότερα νεύρα που υπάρχουν χαμηλά στην πλάτη
- Πίεση, ή καταπόνηση στους κάτω ραχιαίους μυς
- Βλάβη, ή ζημιά στα οστά, ή στους συνδέσμους, ή στις αρθρώσεις της περιοχής
- Πρόβλημα φθοράς σε κάποιον μεσοσπονδύλιο δίσκο
- Μοναδικό βίντεο: Τι συμβαίνει χαμηλά στην πλάτη, όταν πονάτε
- Τα άτομα 30-60 ετών είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν πόνο στην πλάτη από πρόβλημα στους μεσοσπονδύλιους δίσκους (π.χ. οσφυϊκή δισκοκήλη, ή δισκοπάθεια), ή από τράβηγμα στους ραχιαίους μυς, ή από τραυματισμό στους μαλακούς ιστούς.
- Τα άτομα άνω των 60 είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από πόνο που σχετίζεται με την γήρανση, όπως η οστεοαρθρίτιδα και η σπονδυλική στένωση, ή από ένα κάταγμα συμπίεσης.
Τι ακριβώς συμβαίνει όταν έχετε πόνο στην πλάτη
Ένας ερεθισμός ή πρόβλημα με οποιαδήποτε από τις δομές που αναφέρθηκαν παραπάνω μπορεί να προκαλέσει πόνο στην πλάτη ή/και πόνο που “ακτινοβολεί” και σε άλλα μέρη του σώματος. Ενώ ο πόνος χαμηλά στην πλάτη είναι εξαιρετικά κοινός, τα συμπτώματα και η σοβαρότητα της οσφυαλγίας ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό από άτομο σε άτομο.
Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε αναλυτικά τι συμβαίνει όταν νιώθετε πόνο στην μέση:
Τι λέει το βίντεο:
Ο πόνος χαμηλά στην πλάτη προκαλείται από βλάβη των μυών και των συνδέσμων της πλάτης. Συχνά αναφέρεται και ως “τράβηγμα” στους μυς της πλάτης. Η πλάτη υποστηρίζεται από μια μεγάλη, πολύπλοκη ομάδα μυών, που συγκρατούν τη σπονδυλική στήλη, συμπεριλαμβανομένων των μυών έκτασης, των καμπτήρων και των πλάγιων μυών. Οι μαλακοί ιστοί που περιβάλλουν τη σπονδυλική στήλη επιτρέπουν την κάμψη προς τα εμπρός, την ανασήκωση του κορμού, το τόξο προς τα πίσω και τις περιστροφικές κινήσεις.
Ο πόνος χαμηλά στην πλάτη συμβαίνει όταν ένας από τους μυς αυτούς καταπονηθεί πολύ ή σχιστεί, κάτι που βλάπτει τις μυϊκές ίνες. Όταν ένας από τους συνδέσμους στην πλάτη σχιστεί, αυτό αναφέρεται και ως διάστρεμμα.
Οι κινήσεις που προκαλούν πίεση στην πλάτη μπορεί να οδηγήσουν σε τράβηγμα των μυών. Για παράδειγμα, η άρση ενός βαριού αντικειμένου, η περιστροφή καθώς σηκώνετε βάρος, η πτώση, ή ορισμένα αθλήματα θα μπορούσαν να προκαλέσουν πρόβλημα στην μέση.
Τα συμπτώματα της οσφυϊκής πίεσης των μυών περιλαμβάνουν τον αιφνίδιο και οξύ πόνο, τον εντοπισμένο πόνος που δεν ακτινοβολεί στο πόδι, καθώς και την γενική ευαισθησία στο κάτω μέρος της πλάτης.
Η πίεση στους μυς μπορεί να με συνοδεύεται από μυϊκούς σπασμούς, καθώς το σώμα προσπαθεί να σταθεροποιήσει τον τραυματισμό.
Ο οξύς πόνος χαμηλά στην πλάτη μπορεί να υποχωρήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά τα χαμηλά επίπεδα του πόνου, ή εξάρσεις μυικού πόνου μπορεί να συνεχιστούν για εβδομάδες, ή και μήνες ακόμα μετά τον αρχικό τραυματισμό. Μετά από δύο εβδομάδες, οι ραχιαίοι μυς μπορεί να ατροφήσουν λίγο από την μη-χρήση τους και αυτό να σας προκαλέσει περισσότερο πόνο.
Υπάρχουν πολλές επιλογές θεραπείας για τον πόνο στην πλάτης εξαιτίας μυϊκής καταπόνησης, συμπεριλαμβανομένης της σωματικής άσκησης, η οποία θα εμποδίσει την ατροφία των ραχιαίων μυών.
Πόνος χαμηλά στην πλάτη: Ποιες κινήσεις θα σας ανακουφίσουν
Στο ακόλουθο βίντεο θα δείτε ένα απλό σετ κινήσεων, που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι σας, για να μειώσετε τον πόνο.
Τι δείχνει το βίντεο:
- Το πρώτο βήμα είναι να ξαπλώσετε σε επίπεδη και σκληρή επιφάνεια, έχοντας και τα δύο πόδια τεντωμένα.
- Στη συνέχεια λυγίστε το ένα γόνατο και φέρτε το προς το στήθος σας.
- “Δέστε” τα δάχτυλα των χεριών σας ακριβώς κάτω από το λυγισμένο γόνατο.
- Πιέστε τους κοιλιακούς σας μυς, προκειμένου όλη η πλάτη σας να ακουμπάει διαρκώς στο έδαφος.
- Μείνετε σε αυτή την στάση για 5 δευτερόλεπτα.
- Κατεβάστε το πόδι σας και χαλαρώστε.
- Επαναλάβετε τα βήματα με το άλλο πόδι.
.iatropedia.gr/