xOrisOria News

Πόσο ΠΑΣΟΚ μπορεί να αντέξει ο ΣΥΡΙΖΑ;

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Το ερώτημα του τίτλου δεν είναι καθόλου ρητορικό. Την τελευταία εβδομάδα, με αφορμή από τη μία τα ελληνοτουρκικά και την παρέμβαση του Κώστα Σημίτη και από την άλλη την ονοματολογία για την Προεδρία της Δημοκρατίας, αναδύθηκαν οι κρυμμένες ιδεολογικές διαφορές και οι διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες που συνυπάρχουν στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι δηλώσεις που καταγράφηκαν, αν ενωθούν σε ένα παζλ δείχνουν πως, εκτός των γνωστών διαχωριστικών γραμμών, η έλευση πολλών στελεχών από το ΠΑΣΟΚ έχει μεταφέρει παλαιές κόντρες που υπήρχαν κάποτε στο κόμμα του Ανδρέα Παπανδρέου –όπως αυτή μεταξύ «παπανδρεϊκών» και «εκσυγχρονιστών»– στην Κουμουνδούρου.

Στις αρχές της εβδομάδας ήταν η –γνωστή πλέον– επίθεση του Παύλου Πολάκη εναντίον του κ. Σημίτη, που προκάλεσε την αντίδραση των τριών στελεχών της «Γέφυρας», Νίκου Μπίστη, Αντώνη Λιάκου και Παναγιώτη Παναγιώτου, άπαντες με εκσυγχρονιστικό παρελθόν, οι οποίοι μάλιστα προειδοποίησαν πως με τέτοιες συμπεριφορές υπονομεύεται το εγχείρημα της προοδευτικής παράταξης.

Αυτό που δεν έχει γίνει ιδιαιτέρως γνωστό είναι πως στην τοποθέτηση των τριών στελεχών υπήρξε έντονη αντίδραση από «παπανδρεϊκούς» και ευρύτερα από το λεγόμενο «πατριωτικό ΠΑΣΟΚ», που σε αυτή τη διένεξη κράτησαν μια στάση φιλική προς τον Παύλο Πολάκη. Ενδεικτική ήταν η ανάρτηση του ιστορικού στελέχους της ΠΑΣΠ και νομικού συμβούλου του Ιδρύματος Ανδρέα Παπανδρέου, πλέον μέλους της Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, Αγη Τάτση, ο οποίος κατηγόρησε τον κ. Σημίτη για «αναγνώριση ζωτικών συμφερόντων της Τουρκίας στο Αιγαίο» με τη συμφωνία της Μαδρίτης.

Ο κ. Τάτσης, από τα πλέον δυναμικά στελέχη του ανοίγματος του ΣΥΡΙΖΑ στον προοδευτικό χώρο, με επιρροή στους «παπανδρεϊκούς», αντέκρουσε τον χαρακτηρισμό του κ. Πολάκη ως «εθνικιστή» λέγοντας: «Δεν κατανοώ πού ήταν εθνικιστής ο Πολάκης στην παρέμβασή του για το άρθρο Σημίτη. Εκτός αν κάποιοι που βρίσκονταν κοντά στον Σημίτη και σήμερα είναι στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αισθάνονται υπερήφανοι για την υπόθεση Οτσαλάν και τα Ιμια».

Οι αντίρροπες δυνάμεις δεν σταματούν εδώ. Μόλις την Παρασκευή, ο κ. Σκουρλέτης πήρε θέση σε όσα διακινούνται για πιθανή αλλαγή στάσης του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας και μια πιθανή στήριξη στο πρόσωπο του Γιώργου Παπανδρέου. Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, εμμένοντας στην εκπεφρασμένη θέση υπέρ υποψηφιότητας Παυλόπουλου –την οποία, ειρήσθω εν παρόδω, οι παπανδρεϊκοί αποστρέφονται–, ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός για τον Γιώργο Παπανδρέου, τον οποίο χαρακτήρισε «τοξικό πρόσωπο, που έχει συνδεθεί με το πρώτο μνημόνιο», αποκλείοντας να υποδειχθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ για Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωνε το Πολιτικό Συμβούλιο, που θα είναι μέχρι το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ το ανώτερο όργανο του διευρυμένου κόμματος, με τη συμμετοχή της πρώην διευθύντριας του κ. Παπανδρέου, Ρεγγίνας Βάρτζελη, αλλά και των τριών στελεχών που διαμαρτυρήθηκαν εναντίον του κ. Πολάκη. Είναι προφανές πως ο κ. Τσίπρας θέλησε με τη σύνθεση του Πολιτικού Συμβουλίου, στο οποίο συμμετέχουν όλες οι τάσεις και «φυλές» του κόμματος, να στείλει ένα μήνυμα ενότητας, κάνοντας πράξη αυτό που έλεγε ο Ανδρέας Παπανδρέου: οι πλειοψηφίες φτιάχνονται με όλους. Η βούληση, ωστόσο, δεν αναιρεί πως το εσωκομματικό «κοκτέιλ» του ΣΥΡΙΖΑ είναι ιδιαίτερα δυνατό με την προσθήκη παπανδρεϊκών και εκσυγχρονιστών και απαιτεί δύσκολους χειρισμούς.

Οπως το έθεσε στέλεχος του «παλιού» ΣΥΡΙΖΑ στην «Κ», «δεν πρέπει ο Αλέξης Τσίπρας να αφήσει να περάσουν οι κόντρες και οι παθογένειες του ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ».

Έντυπηkathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post