Με τον όρο τσουνάμι, αποκαλούμε τα καταστροφικά τεράστια κύματα που προκαλούνται από υποθαλάσσιους σεισμούς και συνήθως εμφανίζονται στις ακτές της Ιαπωνίας ή στον Ινδικό Ωκεανό. Ωστόσο, νέα έρευνα αποδεικνύει ότι τεράστια παλιρροϊκά κύματα που προκλήθηκαν από σεισμούς είχαν ρημάξει στο παρελθόν τις ακτές της Ευρώπης. Και δυστυχώς εκφράζουν φόβους ότι κάτι τέτοιο μπορεί να επαναληφθεί.
Ερευνητές του πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ εντόπισαν γεωλογικά στοιχεία που μαρτυρούν ότι στο παρελθόν τεράστια κύματα ύψους μέχρι και 20 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας σάρωσαν τις ακτές της Μάλτας.
Συγκεκριμένα, εντόπισαν στην ενδοχώρα της Μάλτας ογκόλιθους μεγαλύτερους των 70 τόνων οι οποίοι πιστεύουν ότι μεταφέρθηκαν εκεί από το βυθό της θάλασσας μέσω τεράστιων κυμάτων.
Εντωμεταξύ άλλες μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι κατά μέσο όρο κάθε 400 χρόνια γίνεται ένα τσουνάμι, κύματα τα οποία συνδέονται με τη μετακίνηση πλακών κάτω από το ηφαίστειο της Αίτνας.
Ο καθηγητής του Πόρτσμουθ τόνισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση κάποια από αυτά τα τσουνάμι να έγιναν τα τελευταία 300 χρόνια και πρόσθεσε: «Είναι πολύ πιθανό, όμως, να υπήρξαν τέτοια καταστροφικά κύματα νωρίτερα και είναι επίσης πιθανό να γίνουν και στο μέλλον».
Η βορειοανατολική ακτή της Μάλτας, είναι τώρα η πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή του νησιού και αν ένα παρομοίου μεγέθους κύμα χτυπήσει την περιοχή θα μπορούσε να βάλει σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων, προειδοποιούν τώρα οι επιστήμονες.
Ο επικεφαλής επιστήμονας της εν λόγω έρευνας του Πόρτσμουθ τόνισε ότι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορεί να γίνει τώρα είναι να εκπαιδευτούν οι κάτοικοι της Μάλτας, έτσι ώστε αν συμβεί κάτι να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο. «Πρέπει να δώσουμε στην κυβέρνηση της Μάλτας τα στοιχεία που απαιτούνται για την προετοιμασία και την προστασία των πολιτών της και των επισκεπτών του νησιού», πρόσθεσε. «Αν ένα τσουνάμι συμβεί τώρα, οι κίνδυνοι θα είναι μεγάλοι. Υπό το φως αυτής της έρευνας η Μάλτα η θα επωφελούνταν αν επανεκτιμούσε την απειλή για τσουνάμι. Αν οι άνθρωποι νιώσουν ένα σεισμό, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχει κίνδυνος για τσουνάμι και αν δουν τη θάλασσα να μαζεύεται προς τα μέσα θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα πρέπει να μετακινηθούν προς τα υψηλότερα σημεία του νησιού. Ευτυχώς, η Μάλτα είναι μικρό νησί και μπορεί να πάει κανείς στο ψηλότερο μέρος της εύκολα και γρήγορα. Αλλά οι άνθρωποι θα πρέπει να έχουν επίγνωση αυτών των κινδύνων», κατέληξε.
Use Facebook to Comment on this Post