xOrisOria News

Πότε το έντερο δεν λειτουργεί καλά; Μάθετε τι φταίει

11Όταν η τουαλέτα γίνεται συνήθεια τι φταίει;
Ένας στους δέκα Έλληνες υποφέρει από προβλήματα που σχετίζονται με το έντερό του. Συνέπεια να υποβαθμίζεται αισθητά η ποιότητα της ζωής τους, εξαιτίας των δυσάρεστων συμπτωμάτων που προκαλεί η κατάσταση αυτή.

Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί ποιες αιτίες προκαλούν τις διαταραχές στο έντερο και πότε πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια.
Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη
Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Όλοι οι άνθρωποι έχουν εμφανίσει σε κάποια φάση της ζωής τους διαρροϊκές κενώσεις που διαρκούν λίγες μέρες και στη συνέχεια υφίονται χωρίς καμία θεραπεία. Όμως πολλοί παραπονούνται πως οι κενώσεις τους είναι μαλακές για αρκετές εβδομάδες.

Όταν οι κενώσεις είναι υδαρείς ή μαλακές και διαρκούν περισσότερο από 4 εβδομάδες τότε μιλάμε για χρόνιο διαρροϊκό σύνδρομο. Συνήθως αναφερόμαστε σε τρεις ή περισσότερες μαλακές κενώσεις την ημέρα.

Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες και η θεραπεία στοχεύει στη διόρθωση της υποκείμενης αιτίας και στην αντιμετώπιση των επιπλοκών. Στα συνήθη αίτια της χρόνιας διάρροιας περιλαμβάνονται το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου, λοιμώξεις, διαταραχές του ενδοκρινικού συστήματος, σύνδρομα δυσαπορρόφησης και φάρμακα.

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι μία από τις πιο κοινές αιτίες χρόνιας διάρροιας. Μπορεί να προκαλέσει κοιλιακό άλγος και αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου (διάρροια, δυσκοιλιότητα ή και τα δύο).

Η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα ανήκουν στα αυτοάνοσα νοσήματα, όπου το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος επιτίθεται σε διάφορα σημεία του πεπτικού σωλήνα και εκδηλώνονται με διάρροια.

Οι εντερικές λοιμώξεις που προκαλούν χρόνια διάρροια εμφανίζονται σε άτομα που ταξιδεύουν (διάρροια των ταξιδιωτών) ή ζουν σε τροπικές ή αναπτυσσόμενες χώρες.

Επίσης μπορεί να αναπτυθχούν μετά την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων ή νερού. Οι διαταραχές του ενδοκρινικού συστήματος, όπως ο υπερθυρεοειδισμός και ο σακχαρώδης διαβήτης μπορεί να προκαλέσουν χρόνια διάρροια και απώλεια βάρους.

Άτομα με κοιλιοκάκη και δυσανεξία στη λακτόζη είναι ευαίσθητα στην κατανάλωση γλουτένης και γαλακτοκομικών προϊόντων αντίστοιχα και εμφανίζουν διαρροϊκές κενώσεις.

Τα φάρμακα, τα βότανα και τα συμπληρώματα διατροφής μπορεί να προκαλέσουν διάρροια ως παρενέργεια και το ίδιο συμβαίνει και σε άτομα που κάνουν κατάχρηση αλκοόλ.

Ορισμένες φορές οι προηγηθείσες χειρουργικές επεμβάσεις (π.χ. χολοκυστεκτομή) και οι κακοήθειες (π.χ. παχέος εντέρου) του γαστρεντερικού συστήματος παρουσιάζονται με το συγκεκριμένο σύμπτωμα.

Θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια εάν έχετε μαλακά ή υδαρή κόπρανα για περισσότερο από τρεις-τέσσερις εβδομάδες. Μπορεί να χρειαστεί να το κάνετε νωρίτερα αν έχετε επιπλοκές, όπως για παράδειγμα αν έχετε πυρετό, πόνο στην κοιλιά, δείτε αίμα στις κενώσεις και χάνετε βάρος.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη
Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός
www.bountouri.gr
email: cbountouri@gmail.com

Use Facebook to Comment on this Post