- 2
Δερμάτινα είδη και τσάντες, ρολόγια, αρώματα – καλλυντικά, είδη υπόδησης, κοσμήματα και γυαλιά ηλίου είναι τα κυριότερα είδη προϊόντων «μαϊμού» που διακινούνται στην Ε.Ε.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Σε 460 δισ. ευρώ υπολογίζεται ότι ανέρχεται η αξία των προϊόντων απομίμησης που διακινούνται παγκοσμίως, αποτελώντας το 3,3% του παγκόσμιου εμπορίου. Το χειρότερο ίσως είναι ότι αντί να περιοριστεί το φαινόμενο, έχει επιδεινωθεί, καθώς το 2013 η αξία των προϊόντων «μαϊμού» παγκοσμίως υπολογιζόταν σε 338 δισ. ευρώ και το μερίδιό τους στο 2,5% του παγκόσμιου εμπορίου.
Εξαιρετικά ανησυχητικά είναι τα στοιχεία της σχετικής μελέτης που δημοσιοποίησαν χθες το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (EUIPO) και ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, που αφορούν ειδικά τη διακίνηση προϊόντων απομίμησης εντός της Ε.Ε.
Συγκεκριμένα, το 6,8% όλων των εισαγωγών από τρίτες χώρες εκτιμάται ότι πρόκειται για παραποιημένα αγαθά αξίας 121 δισ. ευρώ. Το 2013 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν αρκετά χαμηλότερο, 5%. Σημειώνεται εδώ ότι η προηγούμενη μελέτη των EUIPO και ΟΟΣΑ είχε δημοσιοποιηθεί το 2016 και είχε βασισθεί σε στοιχεία του 2013.
Κύριες χώρες προέλευσης των προϊόντων απομίμησης, σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν από τις κατασχέσεις στα τελωνεία, είναι η Κίνα, το Χονγκ Κονγκ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Τουρκία (κυρίως σε ό,τι αφορά δερμάτινα είδη, τρόφιμα και καλλυντικά), η Σιγκαπούρη, η Ταϊλάνδη, η Ινδία και η Μαλαισία. Η Κίνα είναι ο κυριότερος παραγωγός προϊόντων απομίμησης σε εννέα από δέκα βασικές κατηγορίες.
Η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των 15 κυριότερων χωρών από τις οποίες προέρχονται τα προϊόντα απομίμησης που διακινούνται στην Ε.Ε., κυρίως διότι αποτελεί πύλη εισόδου.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2016, καταλαμβάνει τη 14η θέση έχοντας υποχωρήσει σε σύγκριση με την προηγούμενη έκθεση, όπως συνέβη και με τη Συρία, ενώ αντιθέτως ανέβηκαν στη σχετική κατάταξη η Ινδία και το Μαρόκο.
Τα κυριότερα είδη προϊόντων «μαϊμού» που διακινούνται στην Ε.Ε. είναι τα εξής: Δερμάτινα είδη και τσάντες, ρολόγια, αρώματα – καλλυντικά, είδη υπόδησης, κοσμήματα και γυαλιά ηλίου. Επίσης, πολύ μεγάλες είναι οι εισαγωγές προϊόντων απομίμησης στις κατηγορίες των παιχνιδιών, των ηλεκτρονικών ειδών και εξαρτημάτων, ενώ εξαιρετικά επικίνδυνο είναι το γεγονός ότι πλέον είναι πολύ μεγάλοι οι όγκοι εισαγωγών παραποιημένων προϊόντων που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία όπως είναι τα τσιγάρα, τα αλκοολούχα ποτά, τα φαρμακευτικά είδη, αλλά και μηχανήματα.
Ο «ασφαλέστερος» τρόπος για τη διακίνηση των προϊόντων «μαϊμού» είναι οι πολύπλοκες διαδρομές που αυτά ακολουθούν. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη μελέτη, όσοι εμπλέκονται στα εν λόγω κυκλώματα τείνουν να μεταφέρουν τα προϊόντα απομίμησης μέσω διαδρομών με πολλούς ενδιάμεσους σταθμούς, καθώς έτσι διευκολύνεται η παραποίηση των εγγράφων που συνοδεύουν τα εμπορεύματα. Κυριότεροι ενδιάμεσοι σταθμοί είναι, σύμφωνα με τη μελέτη, το Χονγκ Κονγκ, η Σιγκαπούρη και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ ειδικά σε ό,τι αφορά την Ε.Ε. υπάρχουν και άλλοι τέσσερις βασικοί ενδιάμεσοι σταθμοί και δη η Αλβανία, η Αίγυπτος, το Μαρόκο και η Ουκρανία.
ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr
Use Facebook to Comment on this Post