Από τα τέλη του 2008, όταν η Fed μείωσε τα επιτόκια του δολαρίου κοντά στο μηδέν και εγκαινίασε τον πρώτο από τους τρεις γύρους ποσοτικής χαλάρωσης (QE), στην προσπάθειά της να “αναστήσει” την αμερικανική οικονομία, τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα έχουν δώσει κέρδη 1 τρισ. δολαρίων, γράφει το Bloomberg.
Και αυτό, κόντρα στην συγχορδία των σκεπτικιστών από τον John Taylor του Πανεπιστημίου Stanford έως το δισεκατομμυριούχο διαχειριστή hedge fund Paul Singer και τον εκπρόσωπο της αμερικανικής Βουλής, John Boehner.
Όλοι τους, επέμεναν ότι τα πρωτοφανή μέτρα στήριξης της οικονομίας από τη Fed θα προκαλούσαν ανεξέλεγκτο πληθωρισμό, που θα έριχνε τα ομόλογα.
Αντίθετα, από τα τέλη του 2008, τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα όλων των λήξεων, έδωσαν κέρδη 14,6%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Bank of America Merrill Lynch.
Μόνο φέτος, τα μακροπρόθεσμα αμερικανικά κρατικά ομόλογα έχουν σημειώσει άνοδο 14,2%, υπερ-αποδίδοντας έναντι του S&P 500 που δίνει αποδόσεις 10,2%. Τα κέρδη των ομολόγων ήταν και τριπλάσια σε σχέση με εκείνα του χρυσού.