«Στριμωγμένη» στην Κεντρική Αμερική, ανάμεσα στην Γουατεμάλα, την Νικαράγουα και το Ελ Σαλβαδό, η Ονδούρα έχει να αντιμετωπίσει τους εισαγόμενους εμπόρους ναρκωτικών από το Μεξικό, τη βία ανάμεσα σε συμμορίες, δολοφονίες ανάμεσα σε καρτέλ ναρκωτικών και ανθρωποκτονίες.
Ενδεικτικό είναι ότι το 2012 είχε ρυθμό δολοφονιών που έφτανε το 90,4 ανά 100.000 ανθρώπους, σχεδόν διπλάσιο από το 53,7 της Βενεζουέλας. Επίσης άλλες περιοχές της Κεντρικής Αμερικής όπως το Ελ Σαλβαδόρ παρουσιάζουν αντίστοιχα συχνότητα δολοφονιών 41,2 ανά 100.000 κατοίκους.
Οι φιλήσυχοι πολίτες, γίνονται μάρτυρες καθημερινά σε σκηνικά φρίκης. Δολοφονίες και πτώματα στη μέση του δρόμου, αποκεφαλισμοί και άφθονο πιστολίδι. Στατιστικά, καταγράφονται 19 δολοφονίες την ημέρα ενώ η αστυνομία αλλά και οι κυβερνήσεις αδυνατούν να ελέγξουν την άκρατη βια τη στιγμή μάλιστα που τα μέλη συμμοριών προειδοποιούν με κομμένα κεφάλια αφημένα στα σκαλοπάτια των σπιτιών τους!
capital3.jpg
Στην πόλη Σαν Πέδρο Σούλα, ο ετήσιος ρυθμός δολοφονιών έφτανε τους 169 ανά 100.000 κατοίκους, ένα συγκλονιστικό ποσοστό που επισκιάζει τον «ηγέτη» της εγκληματικότητας των ΗΠΑ, το Φλιντ του Μίσιγκαν, όπου το ποσοστό δολοφονιών είναι 62 για κάθε 100.000.
Μέσω μάλιστα της συγκεκριμένης πόλης, υπολογίζεται ότι διοχετεύεται το 80% του εμπορίου κοκαΐνης από τη Νότια προς τη Βόρεια Αμερική.
Ιστορικά, η Ονδούρα μετατράπηκε σε παράδεισο του εγκλήματος στα μέσα περίπου του ’80, από έγκλειστους Λατίνους στις φυλακές της Καλιφόρνια. Τότε που η Con Air, ειδική αεροπορική εταιρεία του FBI που μεταφέρει κατάδικους από και προς όλο το κόσμο, στην κυριολεξία «ξεφόρτωσε» στην κεντρική Αμερική περί τους 46.000 κατάδικους.
Η μικρή αυτή χώρα με τους περίπου 8 εκατομμύρια κατοίκους διαθέτει διεφθαρμένες κυβερνήσεις, και υποχρηματοδοτούμενη αστυνομία: ένα αρκετά «τροπικό» κλίμα για τις σκληροπυρηνικές συμμορίες.