Οι νέες μητέρες συχνά αναφέρουν ότι ο τρόπος σκέψης τους αλλάζει μετά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό και επικεντρώνεται στο μωρό τους. Τώρα, μια νέα ισπανική έρευνα υποδεικνύει ότι έχουν δίκιο!
Η εγκυμοσύνη και η μητρότητα προκαλεί μακροπρόθεσμες αλλαγές στον εγκέφαλο μιας γυναίκας, κάτι που πιθανότατα έχει αναπτυχθεί ως γνώρισμα των ανθρώπων για να βελτιώσει την ικανότητα της μητέρας να προστατεύσει και να γαλουχήσει το παιδί της.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μαγνητικές τομογραφίες για να συγκρίνουν τις δομές του εγκεφάλου 25 γυναικών πριν και μετά την πρώτη εγκυμοσύνη τους.
Μετά τον τοκετό, οι γυναίκες εμφάνισαν σημαντικές μειώσεις της φαιάς ουσίας σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις. Αυτές οι περιοχές του εγκεφάλου επικαλύπτονται με εκείνες που ενεργοποιούνταν, όταν οι μητέρες κοίταγαν εικόνες του δικού της μωρού η κάθε μία.
“Οι αλλαγές αφορούν περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με λειτουργίες, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη διαχείριση των προκλήσεων της μητρότητας”, δήλωσε η συν-επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Erika Barba, σε σχετικό δελτίο τύπου από το Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης.
Αν και μερικές μέλλουσες μαμάδες διαμαρτύρονται για “ασαφείς σκέψεις” μετά τον τοκετό, οι ερευνητές ανέφεραν ότι οι γυναίκες δεν είχαν αλλαγές στη μνήμη ή άλλες λειτουργίες σκέψης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό σημαίνει ότι η απώλεια της φαιάς ουσίας δεν οδηγεί σε προβλήματα στις περιοχές αυτές.
Οι αλλαγές στον εγκέφαλο, οι οποία διαρκούν για τουλάχιστον δύο χρόνια μετά τον τοκετό, είναι πιθανόν να τις βοηθούν να προσαρμοστούν στην μητρότητα, αναφέρουν οι Ισπανοί συγγραφείς της μελέτης.
Σύμφωνα με τον επίσης συν-επικεφαλής της μελέτης, Oscar Vilarroya: “Τα ευρήματα δείχνουν μια προσαρμοστική διαδικασία που συνδέεται με τα οφέλη της καλύτερης ανίχνευσης των αναγκών του παιδιού, όπως ο προσδιορισμός της συναισθηματική κατάστασης του νεογέννητου. Επιπλέον, παρέχουν πρωτοβάθμιες ενδείξεις σχετικά με τη νευρική βάση της μητρότητας, την περιγεννητική ψυχική υγεία και την πλαστικότητα του εγκεφάλου γενικότερα”.
Μια άλλη συγγραφέας της έρευνας, η Elseline Hoekzema, δήλωσε ότι οι αλλαγές “μπορεί να αντανακλούν, τουλάχιστον εν μέρει, έναν μηχανισμό συναπτικής μείωσης… όπου οι πιο αδύναμες συνάψεις στον εγκέφαλο εξαλείφονται, δίνοντας τη θέση τους σε πιο αποτελεσματικά και εξειδικευμένα νευρωνικά δίκτυα”.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν, επίσης, ότι με βάση αυτές τις αλλαγές στον εγκέφαλο των νέων μητέρων, μπορούσαν να προβλέψουν τον βαθμό “δεσίματος” μιας μητέρας με το μωρό της, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Neuroscience.
Οι μεταβολές ήταν παρόμοιες ανεξάρτητα αν οι γυναίκες έμειναν έγκυες με φυσικό τρόπο, ή μέσω θεραπειών γονιμότητας.
Use Facebook to Comment on this Post