καθαρότερα. Όμως, και πάλι θα εκπλαγείτε με κάποια από τα οφέλη που οι γιατροί τώρα υπερτονίζουν σε σχέση με τον εγκέφαλό μας.
Η επίδραση της πεζοπορίας στον εγκέφαλο
Η πεζοπορία σταματά τα αρνητικά μοτίβα σκέψης
Εκτός από τις ηρεμιστικές επιδράσεις της πεζοπορίας, η θετική σκέψη πρόκειται για άλλο ένα όφελος ζωτικής σημασίας: έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences καταδεικνύει ότι ο ποιοτικός χρόνος στη φύση μειώνει σημαντικά τον αριθμό και τη συχνότητα των αρνητικών σκέψεων, που οι άνθρωποι βιώνουμε γενικά. Πιο συγκεκριμένα, όσοι συμμετέχοντες περπατούσαν για περίπου 90 λεπτά επίσης παρουσίαζαν μειωμένη νευρωνική δραστηριότητα στον υπογονάτιο προμετωπιαίο φλοιό, μια περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με ψυχικές παθήσεις. Αντίθετα, οι συμμετέχοντες που περπατούσαν σε αστικό περιβάλλον δεν παρουσίασαν καμία αλλαγή σε αυτό τον τύπο νευρωνικής δραστηριότητας· επομένως, το φυσικό περιβάλλον είναι εδώ το κλειδί.
Η πεζοπορία χωρίς τεχνολογία προάγει τη δημιουργικότητα και τις δεξιότητες της επίλυσης προβλημάτων
Σύμφωνα με μια έρευνα από τους ψυχολόγους Ruth Ann Atchley and David L. Strayer, η σύνδεση με τη φύση σε σύγκριση με την τεχνολογία ενδυναμώνει τις νοητικές μας διεργασίες. Σε αυτή την περίπτωση, οι συμμετέχοντες ταξίδεψαν μέσω πεζοπορίας για περίπου 4 μέρες χωρίς τη χρήση καμίας ηλεκτρονικής συσκευής και παρουσίασαν μια αύξηση της τάξεως του 50% στις ικανότητες επίλυσης προβλημάτων. Επιπλέον, βρέθηκε ότι ο αστικός θόρυβος, γενικά, καταστέλλει την ανθρώπινη δημιουργικότητα και μας εμποδίζει να συγκεντρωθούμε. Όμως, η τακτική σύνδεση με τη φύση προλαμβάνει τέτοιες αρνητικές μακροπρόθεσμες συνέπειες.
Η πεζοπορία μειώνει τα συμπτώματα ΔΕΠΥ σε παιδιά
Χρειάζεται επίσης να τονίσουμε ότι η πεζοπορία δεν έχει καμία αρνητική παρενέργεια σε αντίθεση με τα φάρμακα. Έρευνα που πραγματοποίησαν οι Frances E Kup, Ph.D. και Andrea Faber Taylor, Ph.D. κατέδειξε ότι τα συμπτώματα του ΔΕΠΥ μειώνονται αρκετά, όταν τα παιδιά περνούν τακτικά χρόνο σε «πράσινες (φυσικές) εξωτερικές δραστηριότητες». Για την ακρίβεια, ακόμα και τα παιδιά, οι έφηβοι και οι ενήλικες που δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα ADHD μπορούν να ενισχύσουν την ικανότητά τους να συγκεντρώνονται, συνδεόμενοι συχνά με τη φύση.
Η πεζοπορία αυξάνει γενικά την εγκεφαλική λειτουργία
Είναι γνωστό πως σε μία ώρα πεζοπορίας καίμε κατά προσέγγιση 400-700 θερμίδες και μάλιστα πρόκειται για μια άσκηση που προστατεύει περισσότερο τις αρθρώσεις σας σε σύγκριση με το τρέξιμο ή το τζόκινγκ -οπότε το γεγονός ότι η πεζοπορία μας κάνει επίσης εξυπνότερους προσθέτει κατά πολύ ακόμα στη συνολική της αξία. Επίσης, τα άτομα που γυμνάζονται σε εξωτερικό χώρο έχουν μεγαλύτερη τάση να συνεχίζουν να γυμνάζονται σε σχέση με εκείνα που γυμνάζονται σε εσωτερικούς χώρους, όπως το γυμναστήριο.
Μάλιστα, έρευνα του Πανεπιστημίου του British Columbia βρήκε ότι η αεροβική γυμναστική αυξάνει τη δραστηριότητα του ιππόκαμπου, που αποτελεί τη δομή εκείνη του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη χωρική μνήμη. Συνεπώς, αυτός ο τύπος εκγύμνασης μπορεί στην πραγματικότητα να εμποδίσει και να μειώσει την απώλεια μνήμης. Τέλος, ανακαλύφθηκε επίσης ότι αυτή η γυμναστική μειώνει το στρες και το άγχος, ενώ παράλληλα ενισχύει την αυτοπεποίθηση και την απελευθέρωση ενδορφινών.
Ξεκινώντας
Τα καλά νέα είναι ότι η πεζοπορία είναι σχετικά ανέξοδη και ο καθένας σε σχεδόν κάθε ηλικία μπορεί να την δοκιμάσει. Τούτου λεχθέντος, είναι καλύτερο να ξεκινήσει κανείς χαλαρά, περπατώντας για αρχή σε ένα κοντινό πάρκο και σιγά σιγά αυξάνοντας την απόσταση και το βαθμό δυσκολίας στις πορείες διαδρομής. Μόλις είστε έτοιμοι για κάτι περισσότερο (ή δεν είστε ακόμα σίγουροι από πού να ξεκινήσετε), συμβουλευτείτε μία από τις πολλές εφαρμογές κινητών, ώστε να εντοπίσετε και να χρησιμοποιήσετε όλες τις κοντινές ευκαιρίες για πεζοπορία. Να θυμηθείτε όμως να μη χρησιμοποιείτε το τηλέφωνο, όσο περπατάτε, ώστε να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη!
Αν έχετε τη δυνατότητα, επενδύσετε σε καλά παπούτσια ή μπότες πεζοπορίας, σε ένα καπέλο που θα σας προστατεύει από τον ήλιο και ένα καλό μπουκάλι νερού, για να σας κρατά ενυδατωμένους σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού. Συστήνεται επίσης να φοράτε μια ειδική τσάντα (backpack) και να ντύνεστε με αρκετές στρώσεις ρούχων, ώστε να βγάζετε καθώς θα ζεσταίνεστε ή το αντίθετο. Τέλος, μπορεί να θελήσετε να επενδύσετε σε ράβδους ορειβασίας για να μειώσετε την επιπλέον πίεση στα γόνατά σας και θα είστε πανέτοιμοι!