Ο χώρος του αεροδρομίου είναι γεμάτος στοιχεία που προάγουν την ηρεμία (πράσινες γωνιές, ζωγραφικοί πίνακες) καθώς και τα γνωστά μας καταστήματα. Τρισδιάστατα ολογράμματα αναγνωρίζουν το πρόσωπό μας και μας κατευθύνουν προσωπικά προς τη θύρα επιβίβασής μας. Φτάνοντας στο αεροσκάφος, καθόμαστε στη θέση μας και το σύστημα ψυχαγωγίας εν πτήση έχει ήδη «φορτωμένες» τις αγαπημένες μας ταινίες, όπως τις έχουμε δηλώσει.
Όλα αυτά πρόκειται να είναι πραγματικότητα από το 2024, σύμφωνα με τη μηχανή αναζήτησης αεροπορικών εισιτηρίων Skyscanner που σε συνεργασία με το Future Laboratory -το think tank που ερευνά και προβλέπει πώς θα είναι ο κόσμος μας σε μερικά χρόνια- ανακοίνωσαν το δεύτερο μέρος της μεγάλης τους έρευνας για το πώς θα είναι τα αεροπορικά μας ταξίδια στο μέλλον.
Check-in και έλεγχος ασφαλείας
Δεν θα χρειάζονται διαβατήρια και έλεγχοι ασφαλείας αφού τα βιομετρικά μας στοιχεία θα είναι αποθηκευμένα και το σύστημα θα μας αναγνωρίζει αυτόματα. Συσκευές εξ αποστάσεως σκαναρίσματος θα ελέγχουν κάθε επιβάτη. Κάθε βαλίτσα θα φέρει ένα ψηφιακό tag που θα έχει επάνω του όλες τις πληροφορίες της πτήσης και του προορισμού ώστε το σύστημα να τη δρομολογεί χωρίς να χρειάζεται παρέμβαση ανθρώπου. Ακόμα καλύτερα, η βαλίτσα θα εκπέμπει τη θέση της στον ιδιοκτήτη ο οποίος ανά πάσα στιγμή θα γνωρίζει που να τη βρει και πότε καταφθάνει στον ιμάντα.
Τα αεροδρόμια ως χώροι χαλάρωσης
Τα περισσότερα αεροδρόμια σήμερα είναι ανυπόφορες κατασκευές διαχείρισης επιβατών. Σε λίγα χρόνια οι αίθουσές τους θα έχουν διαμορφωθεί σε ευχάριστους χώρους με έργα τέχνης, πράσινο και χώρους χαλάρωσης για τον καθένα. Πισίνες, 3D κινηματογράφοι, γυμναστήρια, υπαίθρια πάρκα θα κάνουν τον χώρο ελκυστικό ώστε ο καθένας να έχει κίνητρο να φτάσει στο αεροδρόμιο πολύ νωρίτερα από την πτήση του. Σκοπός είναι η ατμόσφαιρα των διακοπών να ξεκινά από το αεροδρόμιο.
Πτήση με άνεση και στιλ
Έξυπνος φωτισμός στην καμπίνα θα μειώνει τις συνέπειες του jet lag ενώ τα καθίσματα θα «αγκαλιάζουν» το σώμα του επιβάτη και θα παίζουν την αγαπημένη του μουσική. Ο χώρος γύρω του θα είναι κάτι σαν μίνι living room και ψηφιακό γραφείο. Ολογράμματα μπροστά στα μάτια του θα προβάλλουν ταινίες ή οθόνες για πρόσβαση στο Internet, επικοινωνία με Skype κ.λπ.