Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι προσθέσετε δύο κουταλάκια του γλυκού αλάτι σ’ ένα φλιτζάνι νερό και ρίξτε το αυγό μέσα. Αν είναι φρέσκο, θα επιπλέει! Αν όχι θα βουλιάξει προς τα κάτω.
Στην περίπτωση που βυθιστεί, αλλά παραμείνει σε κάποιο σημείο πάνω από τον πάτο, πρέπει να καταναλωθεί άμεσα, γιατί σύντομα θα χαλάσει. Αν, όμως, το αβγό συνεχίζει να επιπλέει στην επιφάνεια του νερού, πρέπει να το πετάξουμε. Γιατί συμβαίνει αυτό; Τα μπαγιάτικα αβγά έχουν χάσει αρκετό υγρό από το εσωτερικό τους, το οποίο ουσιαστικά εξατμίζεται μέσω των πόρων που έχει το τσόφλι, με αποτέλεσμα το αβγό να επιπλέει αντί να βυθίζεται στο νερό.
Δείτε παρακάτω:
Τα αυγά είναι:
- πολύ φρέσκα αν κάθονται στον βυθό του σκεύους σε τελείως οριζόντια θέση (1)
- μιας εβδομάδας αν κάθονται μεν στον βυθό, αλλά η μία τους άκρη (η πιο πλατιά) ανυψώνεται ελαφρά (2)
- τριών εβδομάδων αν ακουμπάνε στον βυθό με την πιο μυτερή άκρη και η άλλη πλευρά είναι ξεκάθαρα ανυψωμένη (3)
- χαλασμένα αν επιπλέουν στο νερό (4), ακατάλληλα για κατανάλωση