xOrisOria News

Πώς θα την περνάς φίνα στη δουλειά

Αν θέλεις να είσαι πιο αποδοτικός και να μην ξημεροβραδιάζεσαι στη «γαλέρα», φρόντισε να…
έχεις λύσει τα θέματα που σχετίζονται με την οικογένεια πριν βρεθείς στον χώρο εργασίας.

Οι αριθμοί μίλησαν: Με βάση σχετική έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Gallup σε 142 χώρες και στην οποία συμμετείχαν 180 εκατομμύρια εργαζόμενοι από ολόκληρο τον κόσμο, μόλις το 13% εξ’ αυτών δηλώνουν ικανοποιημένοι από την εργασία τους.
Σύμφωνοι, ενδεχομένως να μην χρειάζεσαι τη συγκεκριμένη μελέτη για να επιβεβαιώσεις αυτό που ίσως αποτελεί μια από τις σταθερές στη ζωή σου -στην τελική ανάλυση, είναι μάλλον απίθανο να είσαι χαρούμενος στη δουλειά σου. Ή μήπως όχι;

Αν όχι, λοιπόν, Ιδού μερικά κόλπα που θα σε βοηθήσουν να νιώσεις χαρούμενος στη «γαλέρα».

Δώσε νόημα σε αυτό που κάνεις
Το 1983, όταν ο μακαρίτης Steve Jobs ήθελε να πείσει τον μετέπειτα Διευθύνοντα Σύμβουλο της Apple John Sculley να αφήσει τη θέση του στην PepsiCo για να αναλάβει τις τύχες του σημερινού τεχνολογικού κολοσσού, είχε χρησιμοποιήσει την εξής φράση: «Θέλεις να περάσεις την υπόλοιπη ζωή σου πουλώντας ζαχαρόνερο ή προτιμάς να έχεις την ευκαιρία να αλλάξεις τον κόσμο;».

> Πώς θα μαθαίνεις τα πάντα σε λιγότερο χρόνο

Η φράση αυτή -που έχει περάσει πια στη σφαίρα του μύθου- υπενθυμίζει κάτι πολύ σημαντικό, που οι περισσότεροι από εμάς τείνουμε να ξεχνάμε ίσως και λόγω της κρίσης γύρω μας: Σημασία δεν έχει μόνο πόσα βγάζεις αλλά, κυρίως, πώς τα βγάζεις -αν δηλαδή η δουλειά που κάνεις εκτός από την τσέπη σου, κρατά «γεμάτο» κι εσένα, τόσο συναισθηματικά όσο και ηθικά. Μάλιστα, μια πρόσφατη μελέτη του αμερικανικού πανεπιστημίου Wharton απέδειξε ότι οι εργαζόμενοι που νιώθουν ότι η δουλειά τους επηρεάζει θετικά τις ζωές άλλων, δεν νιώθουν μόνο πιο ευτυχισμένοι αλλά επιπλέον είναι πολύ πιο παραγωγικοί.

Φτιάξε «ατμόσφαιρα»
Από τη στιγμή που περνάς τη μισή και βάλε μέρα σου στο γραφείο, ένας πολύ εύκολος τρόπος για να φτιάξεις τη διάθεσή σου είναι διακοσμώντας τον χώρο σου σύμφωνα με το προσωπικό σου γούστο -προσθέτοντας, δηλαδή, τις μικρές αυτές «πινελιές» που θα σε κάνουν να αισθανθείς πιο άνετα και πιο χαλαρός εκεί που εργάζεσαι. Πρόσεχε μόνο μην το παρακάνεις γιατί η «υπερβολική» διακόσμηση μπορεί ευκολότατα να καταλήξει περισπασμός ή, ακόμη χειρότερα, να σε καταστήσει τον περίγελο της εταιρείας.

Δες κι αυτό: Πώς θα γίνεις πιο δημοφιλής στους συναδέλφους σου

Κάνε φίλους
Σχετική μελέτη του πανεπιστημίου του Harvard έχει δείξει ότι οι εργαζόμενοι που έχουν καλλιεργήσει φιλίες με συναδέλφους στο χώρο εργασίας θεωρούν τη δουλειά τους πιο απολαυστική και ικανοποιητική και, ως ένα βαθμό, πιο ξεκούραστη σε σχέση με αυτούς που δεν έχουν δημιουργήσει φιλίες. Τη «λεπτομέρεια» αυτή, δε, φαίνεται να εκτιμά πολλές φορές και η διοίκηση της εκάστοτε επιχείρησης, αφού οι υπάλληλοι που έχουν αναπτύξει φιλικές σχέσεις με άλλους εργαζομένους είθισται να είναι πιο αποδοτικοί αλλά και να αντιμετωπίζουν καλύτερα τις καταστάσεις κρίσης που ενδέχεται να προκύψουν.

«Χαμογέλα ρε, τι σου ζητάνε;»
Και όμως, κάτι τόσο απλό όσο το πόσο κι αν χαμογελάς μπορεί να αλλάξει εντελώς τον τρόπο που αισθάνεσαι όταν εργάζεσαι. Κάθε φορά που χαμογελάς απελευθερώνονται στον οργανισμό νευροπεπτίδια -νευροδιαβιβαστές που επηρεάζουν στο σώμα μας την έκκριση των ορμονών αυτών που σχετίζονται με τη διάθεση.

Επιπλέον, το χαμόγελο είναι μεταδοτικό, πράγμα που σημαίνει ότι η καλή σου διάθεση θα «περάσει» και στους συναδέλφους σου. Και, «μάλλον» προτιμάς να δουλεύεις με ανθρώπους χαμογελαστούς παρά με κατσούφηδες, σωστά;

Μην κουβαλάς τα προβλήματα του σπιτιού στη δουλειά
«Τα εν οίκω μη εν δήμω» έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι και είχαν (τι πρωτότυπο…) απόλυτο δίκιο, όχι μόνο επειδή τα όσα συμβαίνουν μέσα σε ένα σπιτικό αφορούν αποκλειστικά τα μέλη της οικογένειας, αλλά και επειδή οι «σπιτικοί» πονοκέφαλοι αποτελούν τον πιο σίγουρο τρόπο για να μην είσαι αποδοτικός στη δουλειά.

Ιδανικά, λοιπόν, φρόντισε να έχεις λύσει τα θέματα που σχετίζονται με την οικογένεια ή με το «αμόρε» σου πριν βρεθείς στον χώρο εργασίας σου, αν φυσικά θέλεις να είσαι πιο αποδοτικός και να μην ξημεροβραδιάζεσαι στη «γαλέρα».

Δες τη γενικότερη εικόνα και απόκτησε πλάνο
Μήπως υπάρχουν φορές κατά τις οποίες νιώθεις στη δουλειά ότι ζορίζεσαι και ότι ματαιοπονείς; Αν ναι, ένα καλό τρικ για να ξεπεράσεις το εν λόγω ζόρι είναι κάνοντας σχέδια για το επαγγελματικό σου μέλλον και υπενθυμίζοντας στον εαυτό σου πως όποια δυσκολία κι αν περνάς στην παρούσα φάση, την υπομένεις επειδή εξυπηρετεί το μακροπρόθεσμο πλάνο που έχεις κάνει για την καριέρα σου.

Πες «ευχαριστώ»
Σχετικά πειράματα που διενεργήθηκαν από καθηγητές των πανεπιστημίων του Harvard και του Wharton στις ΗΠΑ απέδειξαν ότι η έκφραση ευγνωμοσύνης προς το άτομό μας, μας κάνει να αισθανόμαστε μεγαλύτερη σιγουριά προς τις δυνατότητές μας αλλά και μας δημιουργούν την ανάγκη για μεγαλύτερη προσφορά όχι μόνο προς αυτόν/αυτήν που μας εξέφρασε τις ευχαριστίες και την εκτίμησή του/της αλλά και προς τον κοινωνικό περίγυρο εν γένει.

Πώς μπορείς να το εκμεταλλευτείς αυτό; Αντί να αρχίσεις τα «ευχαριστώ» και τα «παρακαλώ» με όλους τους συναδέλφους σου, εστίασε σε αυτούς που ξέρεις ότι θα εκτιμήσουν την όποια προσφορά κι εξυπηρέτηση που θα τους κάνεις, όσο μικρή ή μεγάλη κι αν είναι αυτή. Λόγω του τρόπου που σκέφτονται κι έχουν μάθει να ενεργούν, οι άνθρωποι αυτοί όχι μόνο θα σου φτιάξουν τη διάθεση επιτόπου, αλλά θα «σκιστούν» να σου ανταποδώσουν τη χάρη που τους έκανες με την πρώτη ευκαιρία που θα τους δοθεί.

Πάρε ανάσα
Τα πράγματα είναι απλά: Κάνοντας μικρά, τακτικά διαλείμματα κατά τη διάρκεια μιας «γεμάτης» ημέρας, θα μπορέσεις να διατηρήσεις τη δημιουργικότητά σου αλλά και τη διάθεσή σου, ψηλά. Διατηρώντας τη διάθεση και τη δημιουργικότητά σου ψηλά, θα είσαι σε θέση όχι μόνο να ανταπεξέλθεις στις απαιτήσεις της ημέρας αλλά και να διατηρήσεις καλές τις σχέσεις σου με τους συναδέλφους σου. Μην ξεχνάς ότι η καλή διάθεση είναι κάτι που αντανακλάται και στους γύρω σου.

Φάε καλά και πιες νερό
Όπως ίσως να ξέρεις, η ισορροπημένη διατροφή και η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού σου κατά τη διάρκεια της εργασίας μπορούν να «απογειώσουν» την αποδοτικότητά αλλά και να «φτιάξουν» τη συμπεριφορά σου. Ωστόσο, αντί για τις εύκολες (και συνήθως, «βρώμικες») λύσεις που προσφέρουν τα εκάστοτε «ντελιβεράδικα», προτίμησε το κολατσιό σου να είναι ελαφρύ και υγιεινό -για παράδειγμα, να περιλαμβάνει τροφές όπως το γιαούρτι, τα πράσινα λαχανικά, το άπαχο κρέας, το ψωμί ολικής άλεσης κοκ. Στόχος εδώ είναι η διατήρηση του σακχάρου του αίματος σου σε σταθερά επίπεδα, πράγμα που με τη σειρά του βοηθά στην αποφυγή των πονοκεφάλων και του αισθήματος κόπωσης αλλά και στην καλύτερη συγκέντρωσή σου.

Οργάνωσε τον χώρο εργασίας σου…
Ένα τακτοποιημένο και καθαρό γραφείο, εκτός από το ότι θα σε βοηθήσει να γίνεις πιο αποτελεσματικός, θα περιορίσει σημαντικά και το άγχος που βιώνεις, κάνοντάς σε, εν τέλει, πιο ευτυχισμένο. Αλήθεια, έχεις σκεφτεί ποτέ πόση ώρα χάνεις καθημερινά ψάχνοντας πράγματα που ενδέχεται να χρειαστείς κάποια στιγμή αλλά δεν μπορείς να τα βρεις επειδή το γραφείο σου θυμίζει το Κομπάνι;

…και απόφυγε το multitasking
Αν δεν το ξέρεις ήδη, προσπαθώντας να κάνεις πολλά πράγματα ταυτόχρονα, το μόνο που καταφέρνεις είναι να μην κάνεις τίποτα καλά, χάνοντας εν τέλει πολύτιμο χρόνο αλλά και, σε πολλές περιπτώσεις, μειώνοντας το βαθμό συγκέντρωσης και τη δημιουργικότητά σου.

Αντί λοιπόν να κάνεις τον ζογκλέρ προσπαθώντας να κάνεις πολλά πράγματα ταυτόχρονα, επικεντρώσου σε ένα και μόνο από τα καθήκοντά σου, επιδιώκοντας να το φέρεις εις πέρας όσο πιο γρήγορα και άρτια γίνεται. Μάλιστα, μια λίστα στην οποία θα σημειώνεις όλα αυτά που έχεις να κάνεις θα σε βοηθήσει να βάλεις σε τάξη το «βουνό» που πρέπει ν’ ανέβεις.

Δέξου τους άλλους όπως είναι
Μην αφήνεις τους αρνητικούς ανθρώπους και συμπεριφορές που σε περιτριγυρίζουν να σε επηρεάζουν και να σε «ρίχνουν». Γενικά, αν έχεις καθημερινά να κάνεις με ανθρώπους που «σε βγάζουν από τα ρούχα σου», προσπάθησε να τους αντιμετωπίσεις με ψυχραιμία και επαγγελματισμό, αποφεύγοντας οπωσδήποτε τις υστερίες και τις «σκηνές». Θυμήσου: Μια στιγμιαία «έκρηξη» σαφώς και θα σε κάνει να αισθανθείς καλύτερα, μακροπρόσθεσμα όμως πιθανότατα θα λειτουργήσει εναντίον σου αφού μπορεί να θεωρηθείς (συν)υπεύθυνος για τη «χαλασμένη» ατμόσφαιρα στο γραφείο/επιχείρηση στην οποία εργάζεσαι.

Κουνήσου
Μην χάνεις ευκαιρία να σηκωθείς έστω για λίγο από την καρέκλα σου και να κινηθείς όποτε μπορείς. Μια μικρή βόλτα και λίγο stretching μπορεί να έχει ευεργετικές συνέπειες όχι μόνο για την αποδοτικότητά σου μέσα στην ημέρα αλλά και για την ίδια σου την υγεία.

Αν βαριέσαι και είσαι μονίμως στη φάση του «πού να τρέχω τώρα», απλά θυμήσου όλες αυτές τις μελέτες που έχουν αποδείξει ότι οι δουλειές γραφείου έχουν «παρενέργειες» όπως την αύξηση του σωματικού βάρους, τα «θέματα» με την καρδιά και το κυκλοφορικό, τα προβλήματα στην όραση, το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα κοκ. Ακόμη κάθεσαι;

Κάνε ένα δωράκι στον εαυτό σου, χωρίς ενοχές
Φρόντισε να ανταμείβεις τον εαυτό σου πότε-πότε μετά την ολοκλήρωση μιας σημαντικής εργασίας ή πρότζεκτ, με όποιον τρόπο μπορείς και ανάλογα με τη σημασία της δουλειάς που μόλις ολοκλήρωσες. Το «δώρο» αυτό μπορεί να είναι κάτι πιο εξεζητημένο και ακριβό -όπως, για παράδειγμα, ένα δείπνο με το έτερον ήμισυ ή η αγορά ενός γκάτζετ που «λιγουρεύεσαι» για καιρό- είτε κάτι πιο μικρό και «ταπεινό», όπως ένα μικρό σνακ ή ένα διάλειμμα δέκα λεπτών στο γραφείο. Επιτρέποντας τέτοιου είδους χάρες στον εαυτό σου σε τακτά χρονικά διαστήματα όχι μόνο θα αισθανθείς πιο χαρούμενος, αλλά θα διατηρήσεις «ζωντανό» το κίνητρό σου για πιο πολύ καιρό.

> Οι δέκα ατάκες που δεν πρέπει να πεις ποτέ στο γραφείο

Σημείωσε τις καλές στιγμές
Μην ξεχνάς να καταγράφεις σε κάποιο σημειωματάριο ή στο smartphone σου τις στιγμές αυτές πάνω στη δουλειά που σε γεμίζουν με χαρά και περηφάνια και οι οποίες, στην τελική ανάλυση, αποτελούν έναν από τους λόγους για τους οποίους εξακολουθείς να κάνεις ό,τι κάνεις.

Την επόμενη φορά που θα νιώθεις ζορισμένος, ρίξε μια ματιά σε αυτές τις σημειώσεις. Θα νιώσεις καλύτερα πολύ πιο γρήγορα απ’ όσο φαντάζεσαι…

Use Facebook to Comment on this Post