Η Gigi Butler ήταν καθαρίστρια με μόλις 33 δολάρια στην τράπεζα όταν άνοιξε το πρώτο μαγαζί με cupcake στο Nashville, του Tennessee, σχεδόν 7 χρόνια πριν.
“Οι άνθρωποι πίστευαν ότι είμαι τρελή και κορόιδευαν την ιδέα μου”, λέει η ίδια στον Business Insider. “Όμως εγώ ένοιωθα πως έκανα αυτό που έπρεπε”, συμπληρώνει.
Αφού βρήκε το μαγαζί, προσέλαβε δύο υπαλλήλους, έγραψε κάποιες συνταγές για cupcake, στις 21 φεβρουαρίου του 2008 ξεκίνησε να λειτουργεί το πρώτο της μαγαζί.
“Δεν είχα κάποιον επενδυτή από πίσω και δεν έδωσα ούτε ένα ευρώ σε διαφήμιση”, αναφέρει, σημειώνοντας πως απλά προσεύχονταν να έρθουν πελάτες.
Σήμερα η Butler ελέγχει μία αυτοκρατορία με 92 μαγαζιά που φτιάχνουν cupcake, σε 23 πολιτείες των ΗΠΑ και όπως τονίζει, ο τραπεζικός της λογαριασμός έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα… δύο ψηφία.
“Είμαι τόσο ευτυχισμένη με την τροπή που πήραν τα πράγμα. Δεν περίμενα ποτέ τέτοια επιτυχία από τα cupcake”, υπογραμμίζει.
Η Butler γεννήθηκε στην Oklahoma και μεγάλωσε σε ένα αγρόκτημα μία ώρα έξω από το Los Angeles. Από τα επτά της χρόνια είχε ένα όνειρο. Να γίνει τραγουδίστρια της country. Στα 15 της χρειάστηκε δουλειά, έτσι επειδή δεν ήθελε να είναι υπάλληλος, αποφάσισε να κάνει την δική της επιχείρηση καθαρισμού σπιτιών. Αγόρασε κουβάδες, σκούπες, σφουγγαρίστρες και έγινε καθαρίστρια. Για πέντε χρόνια καθάριζε γραφεία, σπίτια και μαγαζιά.
Το 1994, παράτησε το κολέγιο και μετακόμισε στο Nashville με 500 δολάρια στην τσέπη, άνεργη , χωρίς φίλους και μέρος να μείνει. Έτσι έκανε αυτό που ήξερε, άρχισε να καθαρίζει σπίτια. Το 2005 αποφάσισε πως δεν θα γίνει ποτέ τραγουδίστρια της country και αφοσιώθηκε στην εταιρεία καθαρισμού που είχε φτιάξει.
Πίστευε πως είχε βρει τον προορισμό της όταν το 2007, ενώ καθάριζε την τουαλέτα στο σπίτι ενός πελάτη της, δέχτηκε μία κλήση που θα της άλλαζε τη ζωή. Ήταν ο αδελφός της ο οποίος βρίσκονταν σε ταξίδι στη Νέα Υόρκη. Ο λόγος που την πήρε τηλέφωνο ήταν επειδή βρέθηκε μπροστά σε μία ουρά έξω από ένα μαγαζί με cupcake.
“Δεν θα το πιστέψεις αλλά ο κόσμος στέκεται σε ουρά για να αγοράσει ένα cupcake, που δεν φτάνει στο ελάχιστο τα δικά σου”, της είπε.
Η Butler μεγάλωσε σε οικογένεια αρτοποιών και είχε μάθει να φτιάχνει γλυκά. “Είναι στο αίμα μου αλλά ποτέ δεν είχα πιστέψει ότι θα μπορούσα να το κάνω σαν δουλειά”, αναφέρει η ίδια.
Μετά το τηλεφώνημα του αδελφού της, η Butler έκλεισε το τηλέφωνο, κοιτάχτηκε στον καθρέφτη και είπε στον εαυτό της να μην φοβάται. “Θα ανοίξω ένα μαγαζί με cupcake”, αποφάσισε.
Επέστρεψε στο Tennessee και πήγε στην τράπεζα για να πάρει δάνειο να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα. Όμως μόλις ο αρμόδιος άκουσε τον λόγο που το ήθελε, γέλασε και απέρριψε την αίτησή της. “Σοβαρά μιλάς; Θέλεις να ανοίξεις μαγαζί με cupcake;” τις είπε ο υπάλληλος.
Όμως η Butler δεν το έβαλε κάτω. Δανείστηκε από συγγενείς και φίλους, χρέωσε τις πιστωτικές της κάρτες και μάζεψε 100.000 δολάρια για να ξεκινήσει την επιχείρησή της.
Η μητέρα της τής έδωσε κάποιες συνταγές, ο πατέρας της έφτιαξε το design το μαγαζιού και έτσι ξεκίνησε την… αυτοκρατορία της.
Λίγες μέρες πριν το opening έπρεπε να πληρώσει 6.500 δολάρια σε λογαριασμούς (νοίκι, υλικά, υπαλλήλους), ενώ είχε στον λογαριασμό της μόλις 33 δολάρια.
Έτσι συνέχισε να καθαρίζει τρία σπίτια που είχε κρατήσει για να τα βγάζει πέρα.
Μία μέρα πριν τα εγκαίνια της θυροκόλλησαν ένα χαρτί που την ειδοποιούσαν πως έπρεπε να πληρώσει 15.000 δολάρια για τις εργασίες που είχαν γίνει στο μαγαζί της.
“Τότε ήταν που σχεδόν λιποθύμησα. Δεν είχα τα χρήματα, οπότε ζήτησα από το συνεργείο να περιμένει να ξεκινήσω να πουλάω capcake”, αναφέρει.
“Δεν ήξερα αν θα τα καταφέρω, αλλά έπρεπε να το κάνω”, σημειώνει στον Business Insider.
“Τότε ήταν που κοίταξα τον ουρανό και είπα, σε παρακαλώ, κάνε τους να έρθουν στο μαγαζί μου και να τους αρέσουν τα cupcake μου. Πρέπει να τους αρέσουν”, περιγράφει η ίδια.
Όχι μόνο τους άρεσαν αλλά τα λάτρεψαν. Από στόμα σε στόμα το μαγαζί έγινε γνωστό και μέσα σε λίγες ώρες από την στιγμή που άνοιξε, μια μεγάλη ουρά από πελάτες δημιουργήθηκε.
Την 1η Μαρτίου του 2008, μία εβδομάδα μετά τα εγκαίνια, η Butler ήταν σε θέσει να πληρώσει 6.500 δολάρια σε λογαριασμούς και την έμειναν και 300 στην τράπεζα.
Λίγους μήνες μετά ο Alan Thompson, ιδιοκτήτης του καταστήματος, της ζήτησε το franchise. Έτσι μαζί με τον Thompson, τους γονείς της και τον αδελφό της Randall, που είχε γίνει διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, ξεκίνησαν την αυτοκρατορία της.
Η Randall δεν σταμάτησε να καθαρίζει σπίτια έως ότου απέκτησε 15 μαγαζιά, με την μέθοδο του franchise.
Η ίδια πιστεύει πως έχει επιτυχία επειδή τα cupcake, cookie, muffin, cake, οι πίτες και τα άλλα προϊόντα της είναι μοναδικά, αφού το κάθε μαγαζί έχει τη δικιά του χαρακτηριστική γεύση.
Τώρα η Butler έχει σκοπό να φτάσει τα 250 μαγαζιά έως το 2019.
Use Facebook to Comment on this Post