Χαρακτηριστικά των μελανιών
Οι μελανιές χρειάζονται μερικές εβδομάδες για να εξαφανιστούν εντελώς και υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που είναι πιο ευάλωτοι σε αυτές από ότι άλλοι. Κατά τη διαδικασία της ανάρρωσης, η μελανιά αλλάζει χρώμα. Αρχικά έχει κοκκινωπή απόχρωση, έπειτα γίνεται μοβ ή μπλε και μετά γίνεται πράσινη και κίτρινη πριν να εξαφανιστεί.
Ο βαθμός εμφάνισης μελανιών μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία του ατόμου ή την ευαισθησία του δέρματός του. Οι ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι με πολύ ανοιχτόχρωμο δέρμα συνήθως αποκτούν συχνότερα μελανιές, επειδή τα αιμοφόρα αγγεία τους είναι πιο εύθραυστα ή επειδή το δέρμα είναι πιο ευαίσθητο σε χτυπήματα και γδαρσίματα.
Τα συμπτώματα μιας μελανιάς είναι ο πόνος στην περιοχή (ειδικά όταν αγγίζεται) και το πρήξιμο. Οι μελανιές δεν είναι σοβαρές αν είναι μικρές και γίνονται λιγότερο ενοχλητικές όσο περνάει ο καιρός. Αν υπάρχουν σοβαρά συμπτώματα όπως ναυτία ή ζάλη, συμβουλευτείτε αμέσως γιατρό. Οι τραυματισμοί ή τα χτυπήματα στο κεφάλι και στην περιοχή των ματιών πρέπει να φροντίζονται άμεσα.
Μια μελανιά εμφανίζεται όταν χτυπήσουμε πάνω σε κάτι σκληρό, όπως όταν πέφτουμε κάτω ενώ περπατάμε ή όταν χτυπάμε πάνω σε κάποιο έπιπλο (το πιο συνηθισμένο). Όμως, όπως είπαμε παραπάνω, η ισχύς του χτυπήματος που χρειάζεται για να αλλάξει χρώμα το δέρμα διαφέρει ανάλογα με την ηλικία και με το πόσο ευαίσθητο είναι το δέρμα. Όσο μεγαλώνουμε, οι μελανιές εμφανίζονται ακόμα και χωρίς τραυματισμό. Αυτό συμβαίνει επίσης στους αθλητές που σηκώνουν βάρη, λόγω της χρήσης μεγάλης μυϊκής δύναμης.
Η λήψη φαρμάκων που αραιώνουν το αίμα (όπως η ασπιρίνη, η ιβουπροφαίνη, τα φάρμακα για την αρθρίτιδα ή τα αντιφλεγμονώδη) μπορούν να επηρεάσουν τη φυσιολογική διαδικασία πήξης του αίματος, προκαλώντας σοβαρότερες μελανιές από ότι είναι φυσιολογικό. Άλλοι άνθρωποι, που αποκτούν μελανιές πιο συχνά από ότι οι περισσότεροι, πάσχουν από αιμοφιλία ή από κίρρωση του ήπατος.
Οι γυναίκες μπορεί να είναι περισσότερο επιρρεπείς στις μελανιές από ότι οι άνδρες αν για παράδειγμα χρησιμοποιούν αποτριχωτικές μεθόδους με κερί ή ασχολούνται με δυναμικότερα αθλήματα.
Φυσικές θεραπείες για τις μελανιές
- Όσο το δυνατόν γρηγορότερα μετά από ένα χτύπημα, βάλτε στην περιοχή παγοκύστες ή κρύες κομπρέσες. Μερικοί βάζουν πάγο απευθείας πάνω στο τραύμα. Ως εναλλακτική μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και ένα πακέτο κατεψυγμένου αρακά από την κατάψυξη.
- Μουσκέψτε ένα κομμάτι βαμβάκι με κρύο μηλόξυδο και βάλτε το πάνω στη μελανιά εφαρμόζοντας λίγη πίεση (όχι πολλή αν πονάει).
- Λιώστε μερικά φρέσκα φύλλα αμυγδαλιάς και προσθέστε λίγο νερό για να φτιάξετε έναν πολτό -αυτό μπορεί μερικές φορές να εμποδίσει το σχηματισμό μελανιάς. Απλώστε τον στην περιοχή που τραυματίστηκε.
- Αμέσως μετά από ένα χτύπημα, βάλτε ένα κομμάτι κόκκινο κρέας πάνω στην περιοχή για να ανακουφιστείτε από τον πόνο και για να μειώσετε επίσης την πιθανότητα να δημιουργηθεί μελανιά.
- Φτιάξτε μια αλοιφή χρησιμοποιώντας λιωμένο μαϊντανό και λίγο βούτυρο. Απλώστε το μείγμα αυτό πάνω στη μελανιασμένη περιοχή.
- Βάλτε πάνω στη μελανιά μια κομπρέσα με άρνικα, την οποία μπορείτε να βρείτε στα φαρμακεία. Μπορείτε επίσης να τη φτιάξετε στο σπίτι βράζοντας μια χούφτα φύλλα άρνικας μέσα σε νερό για δεκαπέντε λεπτά.
- Ξεφλουδίστε και τρίψτε μερικά μήλα, έπειτα βάλτε τα απευθείας πάνω στο δέρμα ή κόψτε τα σε κομμάτια και τυλίξτε τα σε μια λεπτή γάζα πριν τα τοποθετήσετε πάνω στη χτυπημένη περιοχή.
- Σοτάρετε μερικά κομμάτια κρεμμύδι σε ένα τηγάνι και έπειτα τυλίξτε τα σε ένα τουλουπάνι. Εφαρμόστε την κομπρέσα πάνω στη μελανιά και αφήστε τη να δράσει για αρκετές ώρες.
- Προσθέστε 20 γραμμάρια λιωμένα πέταλα κατιφέ σε μισό λίτρο νερό, βράστε τα για μερικά λεπτά και αφήστε τα στην άκρη για δεκαπέντε λεπτά. Πάρτε ένα κομμάτι ύφασμα ή ένα πανί (κατά προτίμηση βαμβακερό) και μουσκέψτε το με το υγρό πριν το βάλετε πάνω στη μελανιά σαν κομπρέσα.
- Φτιάξτε ένα έγχυμα χρησιμοποιώντας 25 γραμμάρια φύλλα αμαμηλίδας σε μισό λίτρο νερό, βράστε το για δεκαπέντε λεπτά και αφήστε το να κρυώσει. Μουσκέψτε ένα πανί με το μείγμα και βάλτε το πάνω στη μελανιά, αφήνοντας το υγρό να στεγνώσει πάνω στο δέρμα.
- Διαλύστε 10 σταγόνες αιθέριου ελαίου ελίχρυσου (βότανο) μέσα σε μία κουταλιά της σούπας αμυγδαλέλαιο. Αλείψτε το μείγμα πάνω στη μελανιά χρησιμοποιώντας μια μπατονέτα με βαμβάκι που έχετε υγράνει με ζεστό νερό. Αφήστε το να δράσει όλη τη νύχτα.
- Βάλτε τρεις κουταλιές της σούπας αλάτι σε ένα βαμβακερό πανί, διπλώστε το σφιχτά και βυθίστε το μέσα σε ένα μπολ με ζεστό νερό. Βάλτε αυτή την κομπρέσα πάνω στην τραυματισμένη περιοχή περίπου οχτώ ώρες μετά το χτύπημα.
- Αναμείξτε το χυμό από ένα λεμόνι με μία κουταλιά της σούπας αλάτι. Μουσκέψτε ένα πανί με αυτό το μείγμα και απλώστε το πάνω στο μελανιασμένο δέρμα για μερικά λεπτά.
- Βάλτε μια χούφτα φύλλα γλυκάνισου σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό. Σκεπάστε το και φτιάξτε έναν επίδεσμο χρησιμοποιώντας ένα βαμβακερό πανί, που πρέπει να τοποθετηθεί πάνω από τη μελανιασμένη περιοχή. Αλλάζετε τον επίδεσμο συχνά.
- Βάλτε μια χούφτα αποξηραμένων φύλλων λεμονοβάλσαμου μέσα σε ένα μπολ και καλύψτε τα με 250 ml αμυγδαλέλαιο. Αφήστε τα να μουλιάσουν για δεκαπέντε μέρες (ανακατεύοντας μία φορά την ημέρα) και έπειτα στραγγίστε το υγρό. Λιώστε 25 γραμμάρια κερί μέλισσας μέσα στο μείγμα και προσθέστε τη γέλη από δύο κάψουλες βιταμινών Ε. Αποθηκεύστε το μείγμα στο ψυγείο μέχρι να το χρειαστείτε. Απλώστε το απευθείας πάνω στη μελανιά.
Ελπίζουμε ότι βρήκατε αυτό το άρθρο πάνω στη θεραπεία των μελανιών χρήσιμο και κατατοπιστικό!