χειμώνα θα πρέπει να τα καθαρίζουμε σχετικά συχνά λόγω της σχεδόν καθημερινής χρήσης τους. Μια φορά το μήνα είναι μια καλή και όχι κουραστική συχνότητα. Η διαδικασία είναι εύκολη και τα υλικά που θα χρειαστείτε τα έχετε ήδη στο σπίτι!
Βήμα 1ο
Αρχίστε σκουπίζοντας με την ηλεκτρική σκούπα το πάτωμα κάτω από το καλοριφέρ.
Βήμα 2ο
Αν δεν έχετε την ειδική βούρτσα καθαρισμού για θερμαντικά σώματα, απλώς τυλίξτε γύρω από μια λεπτή τσιμπίδα ένα καθαρό πανί και στερεώστε το στο τέλος της με μονωτική ταινία. Στη συνέχεια, απλώστε μια πετσέτα κάτω απ’ το καλοριφέρ για να εξαπλωθεί η σκόνη. Έπειτα, περάστε τη βούρτσα ανάμεσα στις εσοχές (ή «φέτες») του καλοριφέρ ξεκινώντας από πάνω μέχρι κάτω.
Βήμα 3ο
Μετά, γεμίστε μία λεκάνη με ζεστό νερό και προσθέστε λίγο υγρό κρεμοσάπουνο. Ανακατέψτε λίγο το μίγμα και έπειτα βρέξτε μ’ αυτό ένα καθαρό πανί -αν χρειαστεί, στραγγίξτε το για να φύγει το πολύ νερό.
Βήμα 4ο
Καθαρίστε με το βρεγμένο πανί το εξωτερικό μέρος του καλοριφέρ και μετά σκουπίστε το με ένα στεγνό πανί για να αποφύγετε την εμφάνιση σκουριάς.
Βήμα 5ο
Στο τέλος, δείτε σε τι κατάσταση είναι και ο τοίχος πάνω απ’ το καλοριφέρ- η θερμότητα μπορεί να προκαλέσει τη συσσώρευση σκόνης και βρωμιάς στους τοίχους. Ειδικά αν είναι βαμμένοι άσπροι, οι λεκέδες θα είναι προφανείς. Παίρνοντας ένα καινούριο καθαρό πανί που επίσης θα βρέξετε στο σαπουνόνερο, καθαρίστε την επίμαχη περιοχή.
Χρήσιμες συμβουλές
-Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, σκουπίζετε τα καλοριφέρ χρησιμοποιώντας την ειδική, λεπτή απόληξη της ηλεκτρικής σκούπας έτσι ώστε να μην συσσωρευτεί η σκόνη και η σκουριά.
-Είναι προτιμότερο να καθαρίζετε τα καλοριφέρ το καλοκαίρι, ωστόσο αν τα καθαρίσετε τον χειμώνα, θα πρέπει να σιγουρευτείτε ότι έχουν κρυώσει εντελώς πριν ξεκινήσετε.
-Για τα παλιά καλοριφέρ, αν τα σώματα είναι πολύ στενά και η βούρτσα δεν χωράει ανάμεσα στις εσοχές, ο πεπιεσμένος αέρας καθαρισμού μπορεί να κάνει την ίδια δουλειά εξίσου ικανοποιητικά, «πιέζοντας» την σκόνη προς τα έξω.
-Κάποια σώματα μπορείτε ακόμα και να τα αποσυναρμολογήσετε για να τα καθαρίσετε καλύτερα, αλλά είναι μια διαδικασία που θα πάρει αρκετή ώρα, αφού θα χρειαστεί να κάνετε εξαέρωση και να τα αποσυνδέσετε, κάτι που αν δεν το κάνετε σωστά μπορεί να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα.