Πώς να μη μυρίζει το στόμα σας…

Η δύσοσμη αναπνοή μπορεί… κυριολεκτικά να σκοτώσει τις κοινωνικές συναναστροφές σας.
Το χειρότερο είναι, μάλιστα, ότι σπάνια καταλαβαίνει κανείς αμέσως ότι μυρίζει το στόμα του, με αποτέλεσμα να γίνεται δυσάρεστος προς τους άλλους εν αγνοία του για αρκετή ώρα. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν τρόποι να προλάβετε τη δυσοσμία αλλά και να χαρίσετε στο στόμα σας δροσερή αναπνοή. Τους γνωρίζετε;

Ενυδατωθείτε

Η συχνότερη αιτία δυσοσμίας είναι το στεγνό στόμα. Αν δεν πίνετε πολύ νερό, αν ταξιδεύετε πολλές ώρες ή και έπειτα από αρκετές ώρες ύπνου, ο οργανισμός μειώνει την παραγωγή σάλιου, με αποτέλεσμα να στεγνώνουν τα κύτταρα της γλώσσας και να διασπώνται τα βακτήρια, παράγοντας δυσάρεστη μυρωδιά. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε, λοιπόν, σε αυτή την περίπτωση είναι να πίνετε νερό τακτικά. Όταν το στόμα ενυδατώνεται συχνά, τότε παράγει σάλιο, με αποτέλεσμα να μειώνεται κατά πολύ η δυσοσμία στο στόμα.

Καθαρίστε τα δόντια σας

Η ίδια διαδικασία λαμβάνει χώρα όταν τα βακτήρια διασπώνται ανάμεσα στα δόντια, οπότε το δεύτερο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να βουρτσίζετε τα δόντια σας και να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα έπειτα από κάθε γεύμα. Ειδικά το νήμα είναι πολύ σημαντικό, καθώς απομακρύνει τροφές που έχουν στριμωχτεί ανάμεσα στα δόντια, σε σημεία που η οδοντόβουρτσα δεν φτάνει πάντα. Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, μάλιστα, μετά το νήμα και ενώ βουρτσίζετε, μην ξεχνάτε να βουρτσίζετε και την γλώσσα σας.

Ξεπλύνετε το στόμα με στοματικό διάλυμα

Αν δεν δύναστε να βουρτσίζετε τα δόντια σας όλες τις ώρες της ημέρας (π.χ. τις ώρες που είστε στη δουλειά), μπορείτε τουλάχιστον να κάνετε πλύσεις με ένα στοματικό διάλυμα. Τα στοματικά διαλύματα είναι πιο αποτελεσματικά στο να σκοτώνουν τα βακτήρια, από το να μασήσετε μια τσίχλα.

Προσοχή στις τροφές που καταναλώνετε

Ορισμένες τροφές, όπως το σκόρδο, τα κρεμμύδια αλλά και ο καφές, έχουν την ιδιότητα να αφήνουν στο στόμα δυσάρεστη οσμή. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτές οι τροφές: Το αλκοόλ αφήνει το στόμα στεγνό για αρκετές ώρες, τα πικάντικα φαγητά επίσης επιβαρύνουν την αναπνοή, όπως επίσης τα γαλακτοκομικά ή οι τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη. Τα γλυκά αυξάνουν τα βακτήρια στο στόμα, ενώ το κάπνισμα είναι από τις κυριότερες αιτίες κακής αναπνοής. Αν πρόκειται, λοιπόν, να συναντήσετε κάποιον, καλό να είναι να μην καταναλώσετε κάποια από αυτές τις τροφές νωρίτερα.

Τροφές που χαρίζουν δροσερή αναπνοή

Στον αντίποδα, υπάρχουν τροφές που χαρίζουν δροσερή και ευχάριστη αναπνοή, όπως τα φυτικά ροφήματα (π.χ. το πράσινο τσάι) και τα ωμά λαχανικά και φρούτα (π.χ. το καρότο, το σέλερι και το σέλινο, το μήλο) που ενυδατώνουν καλά το στόμα. Ορισμένα μπαχαρικά και βότανα, επίσης, βοηθούν, όπως η κανέλα, ο γλυκάνισος, το κάρδαμο, το θυμάρι, ο άνηθος, το γαρίφαλο και ο μαϊντανός.

Τσίχλα –αλλά τι τσίχλα;

Το μάσημα τσίχλας είναι μια λύση-εξπρές για την κακή αναπνοή, απλά φροντίστε να μασάτε τσίχλες χωρίς ζάχαρη, γιατί η ζάχαρη αυξάνει τα βακτήρια, τα οποία κάνουν το πρόβλημα χειρότερο.

Απευθυνθείτε στον οδοντίατρο

Αν τίποτα από τα παραπάνω δεν βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τη δυσοσμία στο στόμα, ίσως έχει έρθει η ώρα να επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας, καθώς υπάρχει σοβαρή περίπτωση να έχει χαλάσει κάποιο δόντι σας και το πρόβλημα να ξεκινά από εκεί.

Πώς να ελέγξετε αν μυρίζει η αναπνοή σας;

Κοιτάξτε τη γλώσσα σας: Αν είναι ροζ και γυαλιστερή, πιθανότατα δεν μυρίζει. Αν είναι λευκή και στεγνή, κινδυνεύετε από δυσοσμία. Δοκιμάστε να γλύψετε το χέρι σας και να το μυρίσετε ή γλύψτε ένα κουτάλι, αφήστε το να στεγνώσει και μυρίστε το μετά.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *