Ανταποδίδοντας κατ’αυτό τον τρόπο η Μόσχα το αμερικανικό και ευρωπαϊκό σαμποτάζ στον South Stream.
Η Ρωσία έχει “περικυκλώσει” το Αζερμπαϊτζάν και δεν πρόκειται πλέον να αφήσει να πάρει ανάσα ούτε ένας σύμμαχος της Δύσης στην περιοχή.
Πολύ σύντομα η ηγεσία του Αζερμπαϊτζάν θα έχει να επιλέξει μεταξύ μιας στρατηγικής ενεργειακής συμμαχίας με την Μόσχα και μιας σύγκρουσης και βέβαιης στρατιωτικής ήττας με την Αρμενία η οποία φυσικά αποτελεί τον κυριότερο και πιστότερο σύμμαχο της Ρωσίας, πιστότερο ακόμα και από την Λευκορωσία.
Και βέβαια το πρώτο ενεργειακό σχέδιο που θα καταρρεύσει θα είναι ο αμερικανικής εμπνεύσεως TAP. Ο ίδιος ο αγωγός μπορει να κατασκευαστεί αλλά τα ενεργειακά πεδία του Αζερμπαϊτζάν, απλά θα έχουν συνεταίρο την Gazprom…
Πώς;
Η προέλαση του αρμενικού Στρατού και η επικράτηση του σε ολα τα τελευταία επεισόδια από τις 31 Ιουλίου και μετά ήχησαν ως ένα σοβαρο “καμπανάκι” στον Ιλχάν Αλίγιεφ.
Από το 1992 ως το 1994 ο πόλεμος Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, εληξε με νίκη των πρώτων και σήμερα η Αρμενία ελέγχει περίπου το 30% της επικράτειας του Αζερμπαϊτζάν.
Πολύ εύκολα αυτό το ποσοστό θα μπορούσε να αυξηθεί χωρίς οι Ρώσοι να χρειαστεί να ρίξουν έστω μία σφαίρα.
Οι Αρμένιοι έχουν αποδείξει ότι είναι πολύ καλοί μαχητές (φωτό). Στις 31 Ιουλίου οι Αρμένιοι ξεκίνησαν μια συντονισμένη αιφνιδιαστική επίθεση σε τρία μέτωπα και ενώ ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγεφ και ο υπουργός Αμυνας βρίσκονταν εκτός χώρας, μη συναινόντας σε μια τριμερή διάσκεψη που είχε συγκαλέσει ο Ρώσος πρόεδρος Β.Πούυτιν στο Σότσι μεταξύ Ρωσίας-Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν.
Λίγο πριν τεθεί θέμα στρατηγικής περικύκλωσης του Μπακού ο Ι.Αλίγιεφ δέχθηκε ασμένως τη συμμετοχή του στην διάσκεψη
Είναι απίθανο η Αρμενία να προέλαυνε χωρίς συντονισμό με τη Ρωσία. Η συνάντηση κορυφής έγινε, αλλά χωρίς αποτελέσματα.
Ο Ι.Αλίγιεφ έχει να επιλέξει: Έναν “αναγκαστικό” συνεταιρισμό με την Μόσχα ή μια συντριτπική ήττα στο πεδίο της μάχης.
Και οι Αμερικανοί φίλοι του, φυσικά είναι πολύ μακριά για να τον σώσουν…
Οσο για τον ΤΑΡ: Οταν – και αν – αρχίσει να μεταφέρει φυσικό αέριο απλά δεν θα ελέγχεται πλέον από τους Αμερικανούς και τους Τούρκους, αλλά από την Μόσχα. Ειδάλλως δεν θα υπάρξει ποτέ…