xOrisOria News

Π. Τόμσεν: Ο δρόμος για την ανάπτυξη στην Ελλάδα περνά μέσα από τις μεταρρυθμίσεις

Η Ελλάδα «μπορεί να επιτύχει» τους φιλόδοξους αναπτυξιακούς στόχους που έχει θέσει, αν παραμείνει προσηλωμένη στη πορεία των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, υποστήριξε ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησε κατά την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ, στην Ουάσιγκτον.

«Συνοψίζοντας, θα έλεγα ότι το πρόγραμμα έχει δώσει στην Ελλάδα ένα χώρο να αναπνεύσει και ένα σημαντικό μέτρο μακροοικονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας που μαζί με μια πολύ ευνοϊκή αναδιάρθρωση του χρέους σημαίνει ότι η Ελλάδα έχει τον χώρο που χρειάζεται για να αρχίσει σταδιακά να κάνει αυτές τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για την επίτευξη μακροπρόθεσμης ανάπτυξης», εξήγησε.
Συνεχίζοντας ανέφερε ότι οι βασικές προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα είναι η σύγκλιση με τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης στα επίπεδα της παραγωγικότητας, αλλά και τα ιδιαίτερα δυσμενή δημογραφικά στοιχεία. Για αυτό τον λόγο, σημείωσε ότι οι εκτιμήσεις του Ταμείου για την μακροπρόθεσμή ανάπτυξη είναι σε χαμηλά επίπεδα. Υπό αυτό το πρίσμα, τόνισε ότι το πρόγραμμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ολοκληρώθηκε μόνο εν μέρει κατά την περίοδο του προγράμματος και υποστήριξε πως υπάρχει ένα πλαίσιο «ευρύτερων μεταρρυθμίσεων» που εξακολουθούν να παραμένουν μια πρόκληση για τη χώρα.
Παρόλα όμως αυτά, αναγνώρισε ότι η δημοσιονομική εξυγίανση επιτεύχθηκε με ένα ιδιαίτερα αντιαναπτυξιακό μείγμα πολιτικής. Ως εκ τούτου επανέλαβε τη πάγια θέση του Ταμείου που θεωρεί ότι οι μεταρρυθμίσεις για το συνταξιοδοτικό και για την διεύρυνση της φορολογικής βάσης θα ευνοήσουν την ελληνική οικονομία.
«Πρόκειται για προκλήσεις που πρέπει να επιλυθούν. Και είχαμε απογοητευτεί από το γεγονός ότι οι μεταρρυθμίσεις για το συνταξιοδοτικό και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης αντιστράφηκαν μετά το τέλος του προγράμματος. Νομίζω ότι ήταν λάθος», τόνισε χαρακτηριστικά.
Όπως εξήγησε το Ταμείο βλέπει τις μεταρρυθμίσεις ως ένα συνολικό θέμα που πρέπει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα προκειμένου να επιτύχει μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.
«Νομίζω ότι η νέα κυβέρνηση ξεκίνησε να κάνει μερικά από αυτά. Μερικά από τα σχέδια, για παράδειγμα σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, νομίζω ότι είναι καλά», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Τέλος, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τομέα του ΔΝΤ αποσαφήνισε ότι το Ταμείο δεν γνωρίζει ακόμα τις λεπτομέρειες του σχεδίου «Ηρακλής», που στοχεύει στη μείωση των «κόκκινων» δανείων των ελληνικών τραπεζών. Όπως μάλιστα είπε, η ανάπτυξη ενός τέτοιου σχεδίου συνιστά μια μεγάλη πρόκληση για τη χώρα μας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post