Δεν χρειάζεται να αντιμετωπιστούν όλα σήμερα για το χρέος είπε ο επικεφαλής του ESM που δήλωσ ότι οι Ευρωπαίοι θα είναι δίπλα στην Ελλάδα ως το 2059 – Δεν βοηθούν οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές
Με θερμά λόγια για την προσπάθεια της Ελλάδας η οποία ολοκληρώνει σε δύο μήνες το τρίτο πρόγραμμα μίλησε το πρωί της Πέμπτη ο επικεφαλής του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ. Στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist περιέγραψε έναν μαραθώνιο που βρίσκεται στην τελική ευθεία σημειώνοντας ότι η «ανάπτυξη επέστρεψε» και «η απασχόληση αυξήθηκε».
Ως το 2059 μαζί
«Το 2059 θα αποπληρωθεί η τελευταία δόση προς τον ESM» είπε ο κ. Ρέγκλινγκ σημειώνοντας ότι προφανώς ο οργανισμός αναμένει ότι τα δάνεια του θα αποπληρωθούν και ότι «μακροπρόθεσμα, στη διάρκεια των επόμενων δεκαετιών» θα υπάρχει πάντα η δέσμευση των Ευρωπαίων να βοηθούν την Ελλάδα καθώς δεν μπορούμε «να τα αντιμετωπίσουμε όλα σήμερα (capture everything)».
Η αναφορά αυτή στη διαδικασία των ερωτήσεων, σε μια ευρύτερη τοποθέτηση για τις πατραμέτρους της ελάφρυνσης του χρέους, μπορεί να ερμηνευθεί ως ένα «παράθυρο» για να μετατεθούν οι αποφάσεις για τη μακροπρόθεσμη προοπτική του χρέους στο μέλλον και να μη ληφθούν τώρα (στις 21 Ιουνίου).
Σημαίνει αυτό ότι η απόφαση του Eurogroup θα ασχοληθεί μόνο με το βραχυ-μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, τα επόμενα 3 ως 5 έτη; Θα φανεί σε λίγες μέρες και πάντως ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έδειξε την Τετάρτη να απεύχεται ένα τέτοιο ενδεχόμενο δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Είναι εξαιρετικά σημαντικό για μας, στα οικονομικά φύλλα της Handelsblatt, της Wall Street Journal και των Financial Times να μην γραφτεί στις 22 Ιουνίου ότι το Eurogroup μετέθεσε εκ νέου το πρόβλημα και δεν διευθέτησε το ζήτημα το ελληνικού χρέους. Εάν συμβεί αυτό, προφανώς δε θα έχουμε πρόσβαση στις χρηματαγορές».
Πέραν αυτών ο κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι απομένει πολλή δουλειά τις επόμενες μέρες και ότι η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου είναι κρίσιμης σημασίας. Για την επόμενη μέρα μετά το μνημόνιο τόνισε ότι «προφανώς η επιτήρηση θα είναι αυστηρότερη λόγω του νύψους των δανείων και της ελάφρυνσης χρέους».
Ο επικεφαλής του ΕSM εμφανίστηκε αισιόδοξος για την εκταμίευση, αργότερα μέσα στην ημέρα, της υπό-δόσης του 1 δισ. ευρώ η οποία εκκρεμεί από την τρίτη αξιολόγηση. Υπενθυμίζεται ότι η δόση αυτή καθυστέρησε διότι η κυβέρνηση δεν απέστειλε εγκαίρως πλήρη στοιχεία που να πιστοποιούν την αποπληρωμή
Ο κ. Ρέγκλινγκ είπε ότι η τελική και ουσιαστική εκταμίευση θα είναι αυτή της 4ης αξιολόγησης και ότι το ποσό θα αξιοποιηθεί για ταμειακά διαθέσιμα (cash buffer) τα οποία θα καλύψουν πολύ περισσότερο από 12 μήνες αναγκών και θα καθησυχάζουν τους επενδυτές. O ίδιος άφησε ανοιχτό παράθυρο ώστε το Eurogroup να αποφασίσει την επόμενη εβδομάδα (21 Ιουνίου) κάποια επιπλέον μέτρα για το χρέος.
Μέσα σε αυτό το θετικό κλίμα δεν παρέλειψε να προσθέσει και μια τροειδοποιηση για την προσήλωση στις μεταρρυθμίσεις μέχρι το τέλος του προγράμματος, αλλά και μετά το πρόγραμμα, τονίζοντας ότι η πρόσβαση στις αγορές παραμένει εύθραυστη και ότι «οι επενδυτές μπορεί να αποθαρρυνθούν μετά το πρόγραμμα» υπενθυμίζοντας ότι ο ESM, ο μεγαλύτερος δανειστής της χώρας, θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα στη χώρα μας για πολλά ακόμη χρόνια.
Στο ίδιο πλαίσιο υπογράμμισε ότι η αξιοπιστία έναντι των αγορών είναι σημαντική ώστε να πείθονται οι επενδυτές ότι η επενδυσή τους παραμένει ασφαλής.
Οι υψηλοί φόροι δεν βοηθούν
Ο ίδιος είπε ότι έχουμε παραδείγματα από άλλες χώρες ότι τα υψηλά πλεονάσματα είναι συμβατά με την ανάπτυξη, παραδέχτηκε ωστόσο ότι οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές δεν βοηθούν, και εκτίμησε στο πλαίσιο αυτό ότι θα υπάρχει δημοσιονομικός χώρος τα επόμενα χρόνια ο οποίος θα δίνει τη δυνατότητα να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές. Labels Άρθρα, Οικονομικά Loading… Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Πηγή – ksipnistere.com
Use Facebook to Comment on this Post