ΕΤΙΚΕΤΕΣ: ΑΝΑΛΥΣΗ
Η επενδυτική τράπεζα Berenberg διαπιστώνει πως η Ελλάδα έχει αλλάξει σελίδα για τα καλά. Είναι 10 χρόνια από τότε που άρχισε η κρίση χρέους της Ευρωζώνης στα τέλη του 2009 και πέντε χρόνια από το πρώτο τρίμηνο του 2015, από τότε δηλαδή που η κυβέρνηση Τσίπρα-Βαρουφάκη έφερε την Ελλάδα στα πρόθυρα χρηματοπιστωτικής κατάρρευσης εξαιτίας μιας δαπανηρής αντιπαράθεσης με τους δανειστές της.
Την Παρασκευή ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch αναβάθμισε τα κρατικά ομόλογα της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, δίνοντάς τους τη βαθμολογία ΒΒ με θετική προοπτική. Ετσι σήμερα η βαθμολογία του ελληνικού χρέους είναι μόλις δύο βαθμίδες χαμηλότερα από την επενδυτική κατηγορία, την κατηγορία που θα καθιστά τα ελληνικά ομόλογα επιλέξιμα για ένταξη στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Υπό τη συντηρητική κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που ανέλαβε καθήκοντα τον περασμένο Ιούλιο, η Ελλάδα υιοθέτησε μια πολιτική μειώσεων φόρων και μεταρρυθμίσεων φιλικών προς τις επιχειρήσεις που ήταν αναγκαίες για να μετατραπεί σε ένα καλύτερο μέρος και να μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις ώστε να δημιουργήσει θέσεις εργασίας.
Η προηγούμενη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα είχε επίσης κινηθεί προς τη σωστή κατεύθυνση από τη στιγμή που έκλεισαν οι τράπεζες στα μέσα του 2015 και την εξανάγκασαν να αλλάξει πορεία. Η γενικότερη εικόνα που επικρατούσε για τον Αλέξη Τσίπρα, όμως, ήταν πως ήταν απρόθυμος για μεταρρυθμίσεις τις οποίες αντιμετώπιζε με επιφυλακτικότητα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αντιθέτως, υιοθέτησε το πρόγραμμα των φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων επειδή εκφράζει την ιδεολογική της θέση. Το αποτέλεσμα ήταν να εκτιναχθεί η οικονομική εμπιστοσύνη στην Ελλάδα σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από εκείνα της υπόλοιπης Ευρωζώνης. Με αυτά τα δεδομένα, η πρόβλεψη της κυβέρνησης πως το 2020 η οικονομική ανάπτυξη της χώρας θα φτάσει στο 2,8% δεν φαίνεται «μη ρεαλιστικός στόχος» για την Berenberg.
* Ο κ. Holger Schmieding και ο κ. Florian Hense είναι οικονομολόγοι της επενδυτικής τράπεζας Berenberg.
Έντυπηkathimerini.gr