Ρομπότ για εγχειρήσεις στο κρανίο
Bart van Overbeeke
Δείτε ακόμα
- Ανακάλυψη τεράστιας «νεκρής ζώνης» στον κόλπο του Ομάν από υποβρύχια ρομπότ 29/04 06:59
- Auberon: Εξωσκελετός για πυροσβέστες 22/04 17:57
- Τεχνητή νοημοσύνη εκπαιδεύτηκε για να γίνει…σκύλος 13/04 16:07
Το άνοιγμα μιας τρύπας στο κρανίο για χειρουργικούς σκοπούς απαιτεί μεγάλη ακρίβεια και συχνά απαιτούνται πολλές ώρες, κάτι που το καθιστά μια ιδιαίτερα δύσκολη δοκιμασία για τον χειρουργό, γι' αυτό και ερευνητές του TU/e (Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Αϊντχόφεν) ανέπτυξαν ένα χειρουργικό ρομπότ γι' αυτόν ακριβώς το σκοπό.
Το ρομπότ αυτό παρουσιάζει εξαιρετικά υψηλή ακρίβεια και μπορεί αυτόματα και με ασφάλεια να ανοίξει τρύπα σε επιθυμητό σχήμα και διαστάσεις. Αναπτύχθηκε από τον Τζόρνταν Μπος, κατόπιν αιτήματος του γιατρού και κρανιοχειρουργού Ντερκ Κουνστ (Radboud UMC, Ολλανδία).
Ο Μπος έφτιαξε το ρομπότ με σκοπό να αναλάβει τουλάχιστον μέρος αυτών των εγχειρήσεων: Για αρχή πήγε σε τουλάχιστον 20 εγχειρήσεις και μετά δημιούργησε περίπου 20 concepts. Στη συνέχεια δημιούργησε ένα λεπτομερές σχέδιο του καλύτερου concept και έφτιαξε ένα πρωτότυπο, που είναι πλέον έτοιμο, και οι πρώτες δοκιμές έχουν γίνει ήδη.
Το RoBoSculpt λειτουργεί με βάση ακριβείς οδηγίες από τον χειρουργό, που υποδεικνύει με ακρίβεια τα τμήματα του οστού που πρέπει να αφαιρεθούν σε εικόνες του κρανίου. Πρακτικά, το ρομπότ – που διαθέτει επτά άξονες κίνησης, για να μπορεί να λειτουργεί σε όλες τις γωνίες- είναι ένας πολύ προηγμένος βραχίονας, που κρατά ένα χειρουργικό εργαλείο τρυπανισμού. Πριν την εγχείρηση, το κεφάλι στερεώνεται με τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια στην επιθυμητή θέση, και το ρομπότ προχωρά στη διαδικασία ανοίγματος της τρύπας.
Η χρήση του RoBoSculpt μειώνει τη διάρκεια της επέμβασης, και εκτιμάται πως θα έχει ως αποτέλεσμα λιγότερες επιπλοκές και ευκολότερη ανάρρωση, καθιστώντας τις επεμβάσεις λιγότερο «δύσκολες» για τον ασθενή, και πιθανώς λιγότερο δαπανηρές. Επίσης, απαλλάσσει τους χειρουργούς από μια ιδιαίτερα δύσκολη διαδικασία, επιτρέποντάς τους να συνεχίζουν να κάνουν τη δουλειά τους ακόμα και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
Use Facebook to Comment on this Post