xOrisOria News

Ρομπότ που κινούνται αντλώντας ενέργεια από… ποπκόρν

Ρομπότ που κινούνται αντλώντας ενέργεια από… ποπκόρν

Cornell University

Δείτε ακόμα

Ερευνητές του Cornell University ανακάλυψαν πώς να κινούν απλά ρομπότ χρησιμοποιώντας… ποπκόρν: Σε σχετικό paper, με τίτλο «Popcorn-Driven Robotic Actuators», από τον διδακτορικό φοιτητή Στίβεν Τσέρον και την επίκουρο καθηγήτρια Κίρστιν Πίτερσεν, περιγράφεται πώς οι μοναδικές ιδιότητες του ποπκόρν (μέχρι και δεκαπλασιασμός του μεγέθους όταν θερμαίνεται, μεταβολή του ιξώδους κ.α) μπορούν να αξιοποιηθούν για να κινούνται οικονομικές ρομποτικές συσκευές που μπορούν να πιάνουν, να διαστέλλονται ή να μεταβάλλουν το επίπεδο ευκαμψίας/ ακαμψίας τους.

«Σκοπός του εργαστηρίου μας είναι να προσπαθεί να φτιάχνει πολύ μινιμαλιστικά ρομπότ τα οποία, όταν χρησιμοποιούνται σε μεγάλους αριθμούς, μπορούν να πραγματοποιούν μεγάλα πράγματα» λέει η Πίτερσεν, που επιβλέπει το Collective Embodied Intelligence Lab του Cornell. «Τα απλά ρομπότ είναι φθηνά και λιγότερο επιρρεπή σε βλάβες και φθορά, οπότε μπορούμε να έχουμε πολλά να λειτουργούν αυτόνομα σε μεγάλο χρονικό διάστημα. Οπότε αναζητούμε πάντα νέες και καινοτόμες ιδέες που θα μας επιτρέψουν να έχουμε περισσότερες λειτουργίες για λιγότερα- και το ποπκόρν είναι μία από αυτές».

CORNELL UNIVERSITY

Η μελέτη αυτή είναι η πρώτη στην οποία εξετάζεται η λειτουργία ρομπότ με ποπκόρν, που είναι φθηνό, εύκολα διαθέσιμο, βιοδιασπώμενο και, φυσικά, βρώσιμο. «Οι αντλίες και οι συμπιεστές τείνουν να είναι ακριβότερες συσκευές, και προσθέτουν πολύ βάρος και κόστος στο ρομπότ» λέει ο Τσέρον, επικεφαλής συντάκτης της έρευνας. «Με το ποπκόρν, σε κάποιες από τις επιδείξεις που κάναμε, χρειάζεται απλά να ασκήσεις τάση για να τα κάνεις να τιναχτούν, οπότε αυτό θα αφαιρούσε όλα τα ογκώδη και δαπανηρά εξαρτήματα από τα ρομπότ».

Aπό τη στιγμή που οι κόκκοι δεν μπορούν να συσταλούν και κλείσουν εφόσον έχουν ανοίξει, ένας τέτοιος μηχανισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε γενικές γραμμές μόνο μια φορά- αν και πολλαπλές χρήσεις θα μπορούσνα να υπάρξουν, εφόσον οι κόκκοι που έχουν ανοίξει μπορούν να διαλυθούν σε νερό.

Το paper παρουσιάστηκε στην ΙΕΕΕ International Conference on Robotics and Automation τον Μάιο – και η Πίτερσεν λέει ότι ελπίζει να εμπνεύσει άλλους ερευνητές να εξετάσουν ενδεχόμενα χρήσης αντισυμβατικών υλικών. «Η ρομποτική είναι ιδιαίτερα καλή στο να αγκαλιάζει νέες ιδέες, και μπορούμε να είμαστε εξαιρετικά δημιουργικοί σχετικά με το τι χρησιμοποιούμε για να παράγουμε ιδιότητες πολλών λειτουργιών. Στο τέλος, φτάνουμε σε πολύ απλές λύσεις, σε πολλύ πολύπλοκα προβλήματα. Δεν χρειάζεται πάντα να ψάχνουμε λύσεις υψηλής τεχνολογίας. Κάποιες φορές η απάντηση είναι μπροστά μας».

Προτεινόμενα για εσάς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑΠηγή άρθρου – naftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post