Συγκεκριμένα δήλωσε πως η αντίληψη του Ισραήλ για τους Παλαιστίνιους δεν είναι διαφορετική από τη νοοτροπία του Αδόλφου Χίτλερ, κατηγορώντας παράλληλα το Ισραήλ ότι διαπράττει «συστηματική θηριωδία» εναντίον των Παλαιστινίων από το 1948.
Παράλληλα ο Τούρκος πρωθυπουργός χαιρέτησε την πρωτοβουλία της Αιγύπτου για κατάπαυση του πυρός μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ, λέγοντας ωστόσο ότι αυτό δεν είναι αρκετό και πως θα πρέπει το Ισραήλ άμεσα να άρει το εμπάργκο στην Παλαιστίνη.
Ο Ερντογάν τέλος εξέφρασε την ελπίδα ότι μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός θα φέρει τέλος στις δολοφονίες αθώων παιδιών στα παλαιστινιακά εδάφη.
Πάντως, θα πρέπει να τονιστεί πως σύσσωμος σχεδόν ο ευρωπαϊκός Τύπος στέκεται με σκεπτικισμό στην πιθανότητα κατάπαυσης του πυρός στην περιοχή. Είναι χαρακτηριστικό το δημοσίευμα της γαλλική Le Figaro. Επικαλούμενη μια ρήση του Σαρλ ντε Γκολ, υποστηρίζει ότι «οι κατεχόμενες παλαιστινιακές περιοχές συνιστούν δηλητήριο που δρα αργά για το ηθικό της ισραηλινής κοινωνίας και το διεθνές κύρος του ισραηλινού κράτους. Δεν είναι εύκολο να παραβλέψει κανείς το γεγονός ότι 4 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας βρίσκονται σε μια απαράδεκτη κατάσταση αιχμαλωσίας. Δεν είναι δυνατόν να κρατήσει κανείς αιώνια αποκλεισμένο έναν νεανικό πληθυσμό, ο οποίος είναι μορφωμένος, διεκδικητικός και πολιτικά απεγνωσμένος. Κάθε φορά που ένα μαχητικό αεροσκάφος με το αστέρι του Δαβίδ καταστρέφει ένα παλαιστινιακό σπίτι, το Ισραήλ δημιουργεί εκατοντάδες νέους ανυποχώρητους εχθρούς… Αυτό που λείπει από το Ισραήλ είναι ένα όραμα μακράς πνοής», εκτιμά η γαλλική εφημερίδα.