Καθαρίζουμε τις σαλάτες και ανοίγουμε τα φύλλα τους. Γεμίζουμε το νεροχύτη με νερό και λίγο ξίδι και βάζουμε μέσα τις σαλάτες. Τις αφήνουμε λίγα λεπτά για να καθαρίσουν καλά.
Αφαιρούμε το καπάκι του νεροχύτη και πλένουμε ξανά τα φύλλα ένα-ένα. Χοντροκόβουμε τις σαλάτες με τα χέρια μας και τις ρίχνουμε σε μια μεγάλη σαλατιέρα. Προσθέτουμε το κρεμμυδάκι, τα σύκα, τα κάστανα, τους σπόρους του ροδιού και τα κουκουνάρια.
Κόβουμε το ρόδι στη μέση και το στύβουμε στον στύφτη όπως το πορτοκάλι. Για να φτιάξουμε το ντρέσινγκ, βάζουμε σε ένα μπολ τη μουστάρδα, το ξίδι και το χυμό ροδιού. Ανακατεύουμε και δένουμε το ντρέσινγκ ρίχνοντας σταδιακά το ελαιόλαδο.
Αν χρειάζεται, προσθέτουμε αλατοπίπερο. Περιχύνουμε τη σαλάτα με το ντρέσινγκ, γαρνίρουμε με τις φέτες πάπιες και φλοίδες γραβιέρας και σερβίρουμε.
Υλικά:
1 πακέτο καπνιστό στήθος πάπιας (125 γραμμάρια σε φέτες)
4 ξερά σύκα κομμένα σε καρεδάκια
80 γραμμάρια κουκουνάρια
1 γαλλική σαλάτα
½ ρόδι καθαρισμένο
1 λόλα κόκκινη
4 κάστανα βρασμένα ψιλοκομμένα
1 ματσάκι ρόκα
1 άισμπεργκ
1 φρέσκο κρεμμυδάκι καθαρισμένο
φλοίδες γραβιέρας
Για το ντρέσινγκ:
120 ml ελαιόλαδο
30 ml ξίδι από κόκκινο κρασί
1 ρόδι ( θα χρειαστούμε το χυμό του)
½ κουταλιά της σούπας μουστάρδα καυτερή