Τα οφέλη της νηστείας στην υγεία μας είναι αδιαμφισβητήτως πολλά… Η αποτοξίνωση του οργανισμού, η αυξημένη
πρόσληψη αντιοξειδωτικών λόγω της μεγάλης ποικιλίας σε φρούτα και λαχανικά, η βελτίωση επιπέδων χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων λόγω της μειωμένης κατανάλωσης κορεσμένων ζωικών λιπαρών και η βελτίωση της λειτουργίας του εντέρου λόγω της αυξημένης κατανάλωσης φυτικών ινών είναι κάποια από αυτά.
Ωστόσο, ο αποκλεισμός μεγάλου αριθμού τροφίμων από το διαιτολόγιο και η σαφώς περιορισμένη διατροφή συχνά προκαλεί φαινόμενα λιποθυμικής τάσης, ατονίας και εξάντλησης. Αυτό δε συνεπάγεται λόγους ανησυχίας ή διακοπής της νηστείας, αλλά αιτία μικρών αλλαγών στο καθημερινό διαιτολόγιο.
Αύξηση κατανάλωσης υδατανθράκων
Είναι γεγονός πως η βασική πηγή ενέργειας για τον οργανισμό είναι οι υδατάνθρακες και η Σαρακοστιανή νηστεία περιέχει πολλούς! Ιδανική επιλογή αποτελούν οι σύνθετοι υδατάνθρακες (δημητριακά ολικής άλεσης – κριθάρι, καλαμπόκι, φαγόπυρο, πλιγούρι, βρώμη, καστανό και άγριο ρύζι, σίκαλη – και προϊόντα τους, όσπρια). Όταν, όμως, δε γίνεται σωστή λήψη όλων των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών μόνο οι υδατάνθρακες δεν είναι αρκετοί για να διατηρήσουν τα επίπεδα ενέργειας υψηλά και να περιορίσουν το αίσθημα κόπωσης.
Επαρκής πρόσληψη πρωτεϊνών
Οι πρωτεΐνες αποτελούν καλή πηγή ενέργειας και συντελούν στη διατήρηση του μυικού ιστού. Βασική πηγή πρωτεΐνης κατά την περίοδο της νηστείας αποτελούν τα θαλασσινά, τα όσπρια, τα μανιτάρια, το σουσάμι και οι ξηροί καρποί. Σημαντικός είναι και ο συνδυασμός τροφών, αφού ο συνδυασμός των αμινοξέων που περιέχουν προσφέρει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας.
Επαρκής πρόσληψη σιδήρου
Η αποχή από το κρέας και τα αυγά, βασικές πηγές σιδήρου, ενδέχεται να προκαλέσει ελάττωση των επιπέδων σιδήρου στο αίμα, ιδιαίτερα σε άτομα ευαίσθητα όπως γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία λόγω της έμμηνου ρύσης. Χαμηλά επίπεδα σιδήρου συνδέονται με εμφάνιση ατονίας και εξάντλησης. Βασικές πηγές σιδήρου κατά τη νηστεία αποτελούν τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως μπρόκολο και σπανάκι και τα όσπρια, όπως φακές και φασόλια. Λόγω του ότι ο σίδηρος φυτικής προελεύσεως απορροφάται δύσκολα ή σε μικρό ποσοστό συνίσταται η παράλληλη κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνη C, όπως πιπεριές, εσπεριδοειδή, λαχανάκια Βρυξελλών.
Συμπληρώματα Διατροφής
Συχνά, ο αυξημένος φόρτος εργασίας και οι υψηλές απαιτήσεις της καθημερινότητας καθιστούν τη λήψη διατροφικών συμπληρωμάτων απαραίτητη συνδυαστικά με ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο.
Πολυβιταμίνη: Μία πολυβιταμίνη κατά την περίοδο της σαρακοστιανής νηστείας μπορεί να ενισχύσει την πρόληψη των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, βοηθώντας έτσι στη γενική ευεξία και τόνωση του οργανισμού.
Βιταμίνη Β12: Η βιταμίνη Β12 ανήκει στο σύμπλεγμα βιταμινών Β και είναι υπεύθυνη για την παραγωγή των λευκών και ερυθρών κυττάρων. Υπάρχει μόνο σε τρόφιμα ζωικής προελεύσεως και σε εμπλουτισμένα δημητριακά. Η λήψη συμπληρώματος Β12 κατά τη νηστεία θα μπορούσε να αποτρέψει την εμφάνιση χαμηλών επιπέδων της βιταμίνης στον οργανισμό (υδατοδιαλυτή βιταμίνη, δεν αποθηκεύεται), να βοηθήσει στη διατήρηση επιπέδων αιμοσφαιρίνης, καθώς επίσης, να εμποδίσει την εμφάνιση αδυναμίας.
Βασιλικός Πολτός: Είναι πλούσιος σε πρωτεΐνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Βοηθά στη γενική τόνωση και ευεξία του οργανισμού, βελτιώνει τη μνήμη και την πνευματική λειτουργία και αυξάνει την ενέργεια και την αντοχή. Συνιστάται η λήψη του πρωινές ώρες, μακριά από το φαγητό. Θέλει προσοχή από άτομα που πάσχουν από αλλεργία στη γύρη ή/και το μέλι.
Βότανα: Σήμερα υπάρχει πληθώρα συμπληρωμάτων που αφορούν την ενέργεια και την τόνωση και βασίζονται σε βότανα. Τα περισσότερο δημοφιλή είναι το τζίνσενγκ (ginseng), το γκουαρανά (guarana), η ροντιόλα (rhodiola), η σπιρουλίνα και το ιπποφαές (sea buckthorn).
Η συμβουλή κάποιου ειδικού είναι πάντοτε απαραίτητη πριν τη χρήση οποιουδήποτε συμπληρώματος.
Labels Υγεία Loading… Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Article Source – ksipnistere.com