xOrisOria News

Σε αναζήτηση χρυσής τομής για την πρώτη κατοικία

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Κορυφώνεται το μπρα ντε φερ Αθήνας – θεσμών για το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη σχετικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας, που θα κρίνει, μεταξύ άλλων, και την εκταμίευση της δόσης του ενός δισ. προς την Ελλάδα, στο επερχόμενο Eurogroup της 5ης Απριλίου στο Βουκουρέστι.

Στην πρόσφατη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, παρότι δεν βρέθηκε η «χρυσή» τομή μεταξύ των δύο πλευρών, εκφράστηκε αισιοδοξία πως αυτό θα συνέβαινε τις επόμενες ημέρες.

Αισιοδοξία η οποία δεν επιβεβαιώθηκε και στην πράξη, μιας και το χάσμα μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών παραμένει, ενώ, όπως ανέφεραν και ευρωπαϊκές πηγές στην «Κ», θεωρείται δύσκολο να υπάρξει σύγκλιση πριν από το κρίσιμο αυριανό (25/3) Euroworking Group, που είναι και το επόμενο «ορόσημο» στις διαπραγματεύσεις για το ζήτημα.

Ενδεικτικό, άλλωστε, των λεπτών ισορροπιών που έχουν δημιουργηθεί είναι και το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά, παρότι το είχε ανεπισήμως προαναγγείλει, δεν κατέθεσε τελικά την Παρασκευή σχέδιο νόμου στη Βουλή, κάτι που θα ισοδυναμούσε ουσιαστικά με μονομερή ενέργεια και θα εξέπεμπε το μήνυμα ότι η κυβέρνηση στρέφεται σε πολιτική λύση.

Ως προς τα σημεία που εξακολουθούν να χωρίζουν κυβέρνηση και δανειστές, το θέμα των ορίων για την ένταξη στο νέο πλαίσιο παρέμενε σημαντικό, αν και οι πηγές ανέφεραν ότι ως προς αυτό είχε σημειωθεί κάποια πρόοδος προς την κατεύθυνση του συμβιβασμού.

Το σημαντικότερο αφορούσε την αξία της ακίνητης περιουσίας (επιπλέον της πρώτης κατοικίας) και των καταθέσεων. Η αρχική κυβερνητική πρόταση για 260.000 και 65.000 ευρώ αντιστοίχως θεωρείτο υπερβολικά γενναιόδωρη από τους δανειστές. Επίσης, η ένταξη των επιχειρηματικών δανείων παρέμενε ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια». Οι δανειστές και κυρίως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υποστήριζαν ότι για τις επιχειρήσεις αυτές υπάρχει το πτωχευτικό δίκαιο και δεν υπάρχει λόγος να ενταχθούν στο νέο πλαίσιο που αφορά τα νοικοκυριά.

Σημειώνεται ότι τη διαπραγμάτευση τη χειρίζεται ουσιαστικά το Μέγαρο Μαξίμου και πολύ λιγότερο το υπουργείο Οικονομικών, κάτι που δεν έχει διαφύγει την προσοχή των θεσμών.

Πηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post