Στην εγκατάλειψη και την απαξίωση «βυθίζεται» μέρα με τη μέρα το Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης», ένα από τα τελευταία καταφύγια άγριας φύσης στο Λεκανοπέδιο.
Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις αρχές Αυγούστου στο… πρώην “Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης” έφερε εκ νέου στην επιφάνεια τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει και την οικολογική καταστροφή που συντελείται από την εγκατάλειψη και την στέρηση βασικών πόρων όπως είναι το νερό.
Οι όμοροι δήμοι Αγίων Αναργύρων – Καματερού και Ιλίου «κρούουν» καταγγέλλουν για αδιαφορία τον φορέα διαχείρισης του πάρκου, που λειτουργεί ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και ανήκει στο ΥΠΕΚΑ.
«Η αδιαφορία του φορέα διαχείρισης έβαλε για μία ακόμα φορά σε κίνδυνο τον ανεκτίμητο αυτό πνεύμονα πρασίνου για τους κατοίκους της Δυτικής Αττικής», αναφέρει ο δήμαρχος Ιλίου προσθέτοντας ότι μαζί με τους άλλους δήμους θα διεκδικήσουν δυναμικά τη διαχείρισή του.
Σημειώνεται πως το πάρκο είναι έξι φορές μεγαλύτερο από τον Εθνικό Κήπο, καθώς έχει έκταση 1.150 στρ., ενώ στον υδροβιότοπο που διαθέτει φιλοξενούνται εκατοντάδες διαφορετικά είδη πτηνών, αμφίβια, ερπετά, νυχτερίδες, μικροθηλαστικά και σκαντζόχοιροι. Μάλιστα η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, που παρατηρεί πουλιά του πάρκου, την τελευταία δεκαετία, έχει καταγράψει 145 διαφορετικά είδη, πολλά από τα οποία είναι σπάνια για το αστικό περιβάλλον.
Ο περιβαλλοντικός θησαυρός του πάρκου, το οποίο εκτείνεται μεταξύ των δήμων Ιλίου, Αγίων Αναργύρων και Καματερού, περιλαμβάνει έξι τεχνητές λίμνες, ενώ υπάρχουν πολλά φυλλοβόλα, κωνοφόρα δένδρα και θάμνοι.
Σήμερα, η εικόνα που παρουσιάζει είναι αποκαρδιωτική.
Η συντήρηση του πρασίνου είναι σχεδόν ανύπαρκτη, πολλά δένδρα έχουν ξεραθεί και οι εγκαταστάσεις του είναι εγκαταλελειμμένες και κατεστραμμένες.
Οι λίμνες και οι υδάτινες διαδρομές είναι ακαθάριστες. Αρκετές κατασκευές αποτελούν παγίδες για τα εκατοντάδες μικρά παιδιά, που επισκέπτονται καθημερινά με τους γονείς τους το πάρκο, καθώς για χιλιάδες οικογένειες αποτελεί μοναδική διέξοδο για περίπατο και αθλητισμό.