Σύμφωνα με την επίσημη αυτή έρευνα, σήμερα στην Τουρκία υπάρχουν 2.808 ελληνορθόδοξα και ελληνικά μνημεία που κατανέμονται σχεδόν σε όλη την σύγχρονη τουρκική επικράτεια, δίνοντας το μήνυμα ότι ακόμα και σήμερα μετά από πολλές δεκαετίες που ο ελληνισμός αποχώρησε, τα ίχνη του είναι ζωντανά παντού.
Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται, σήμερα στην Σμύρνη, την γνωστή στους Τούρκους «Γκιαούρ Ιζμίρ», που είναι πρώτη στον αριθμό υπάρχουν 454 ελληνικά μνημεία, στην Κωνσταντινούπολη που έρχεται δεύτερη, 369 μνημεία.
Η Τραπεζούντια του Πόντου είναι τρίτη με 359 μνημεία και ακολουθούν : η Σαμψούντα, με 334 μνημεία, η Ραιδεστός, (Tekirdağ), της ανατολικής Θράκης με 321 μνημεία, η Αργυρούπολη του Πόντου, (Gümüşhane), με 303 μνημεία, η Κερασούντα του Πόντου, με 286 μνημεία, το Μπαλίκεσίρ, (περιοχή Αϊβαλή), της βορειοδυτικής Τουρκίας με 197 μνημεία και η Αδριανούπολη με 185 μνημεία.
Φυσικά πολλά άλλα μνημεία του Ελληνισμού που λάμπρυνε με την παρουσία του επί χιλιετίες όλη την Μικρά Ασία και την ανατολική Θράκη, (σημειωτέον ότι δεν αναφέρουν τίποτα για την Καππαδοκία που είναι διάσπαρτη από μνημεία της από αιώνων παρουσίας του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας), έχουν καταστραφεί και σήμερα μόνο αμυδρά ίχνη προδίδουν την παρουσία τους.
Το γεγονός όμως και μόνο ότι και σήμερα ακόμα «ζουν» όλα αυτά, δείχνουν πως το πνεύμα της Ρωμιοσύνης είναι ζωντανό και σαν μια σκιά καλύπτει όλη την σημερινή τουρκική επικράτεια, εκατό σχεδόν χρόνια μετά την μικρασιατική προδοσία και καταστροφή.
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος