Μία… ακτινογραφία άφησε με το στόμα ανοιχτό τους αρχαιολόγους του πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, που ανακάλυψαν στη νότια Αγγλία αυτό που θα μπορούσε να είναι το μεγαλύτερο μεσαιωνικό βασιλικό παλάτι που έχει βρεθεί ποτέ.
Θαμμένο κάτω από την επιφάνεια της γης, κάτω από ένα τεράστιο προϊστορικό φρούριο, το παλάτι, που σύμφωνα με εκτιμήσεις είναι του 12ου αιώνα, ανακαλύφθηκε από αρχαιολόγους με τη χρήση τεχνολογίας ακτίνων Χ, για τη χαρτογράφηση της εξαφανισμένης μεσαιωνικής πόλης που ήταν κρυμμένη κάτω από την επιφάνεια της γης για περισσότερα από 700 χρόνια.
Η μεσαιωνική πόλη, μέσα στα τεράστια τείχη του φρουρίου στο Ολντ Σάρουμ, στο Γουίλτσαιρ, ιδρύθηκε από τον Γουίλιαμ τον Κατακτητή. Τα τεράστια τείχη είναι από την εποχή του Σιδήρου, ενώ μέχρι τώρα οι αρχαιολόγοι έχουν καταφέρει να φέρουν στο φως θαμμένα θεμέλια δεκάδων σπιτιών και ένα συγκρότημα που θεωρείται ότι είναι ένα τεράστιο βασιλικό παλάτι.
Με μήκος 170 μέτρα και πλάτος 65 μέτρα, το συγκρότημα είχε τοίχους με πάχος 3 μ. και περιελάμβανε- σύμφωνα με τις εκτιμήσεις- αίθουσα με μήκος 60 μέτρα, έναν πύργο και αποθηκευτικά κτίρια, με ορόφους.
«Το σημείο, το σχέδιο και το μέγεθος του συγκροτήματος υποδεικνύει ότι ήταν παλάτι, πιθανότατα βασιλικό. Ο κύριος υποψήφιος για την κατασκευή του είναι ίσως ο Ερρίκος Α’, κάπου στις αρχές του 12ου αιώνα», είπε στην εφημερίδα Telegraph ο δρ. Εντουαρντ Ιμπέι, ένας από τους ειδικούς για τα μεσαιωνικά κτίρια.
Είναι η πρώτη φορά που αρχαιολόγοι στην Αγγλία βρίσκουν αυτό που θεωρείται ένα άγνωστο έως τώρα μεσαιωνικό βασιλικό παλάτι αυτού του μεγέθους. Μέχρι τώρα οι ιστορικοί πίστευαν ότι η μόνη βασιλική κατοικία στην περιοχή ήταν ένα πολύ μικρότερο συγκρότημα.
Με δεδομένο ότι η πόλη εγκαταλείφθηκε 140 χρόνια μετά από την ανέγερσή της και από τότε παρέμεινε αγρός, οι ακαδημαϊκοί έχουν μία μοναδική ευκαιρία για να μελετήσουν ένα μεσαιωνικό οικοδόμημα.
Use Facebook to Comment on this Post