μετ’ εμποδίων. Οι ηγούμενοι των μονών της Μοναστικής Πολιτείας και οι ιερομόναχοι για να φτάσουν εκεί έπρεπε να αναρριχηθούν σαν έμπειροι ορειβάτες, με σκοινιά και τεχνική ραπέλ, αψηφώντας την… υψοφοβία!
Οπλισμένοι με κουράγιο και πολύ θάρρος, ένας ένας οι μοναχοί ανέβηκαν δεμένοι σε σκοινιά -με τα ράσα τους μάλιστα!- για να παραστούν στη θεία λειτουργία που έγινε με μεγαλοπρέπεια και στη συνέχεια κατέβηκαν πάλι με την ίδια μέθοδο!
Στη διαδικασία και προκειμένου να πραγματοποιηθεί αυτό το ιστορικό γεγονός χωρίς προβλήματα, βοήθησε σημαντικά η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαμπάκας, που διαθέτει άριστα εκπαιδευμένα στελέχη τα οποία μπορούν να επέμβουν ανά πάσα στιγμή και να συνδράμουν στους Ιερούς Βράχους των Μετεώρων. Πάντως η εμπειρία που έζησαν οι μοναχοί ήταν θαυμάσια.
Η λειτουργία τελέστηκε το περασμένο Σάββατο χοροστατούντων των καθηγουμένων της Ιεράς Μονής Μεγάλου Μετέωρου π. Νύφωνος και της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδας π. Δομετίου, μαζί με τον αρχιμανδρίτη της Μονής Βαρλαάμ π. Βαρλαάμ και μοναχών των μοναστηριών των Μετεώρων.
Η πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση της λειτουργίας στη σκήτη του Αγίου Γρηγορίου στην περιοχή Κοφινιών στο Καστράκι Καλαμπάκας, που βρίσκεται δίπλα από το ησυχαστήριο του Αγίου Αντωνίου, ανήκε στη μοναστική κοινότητα και την Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαμπάκας.
Σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία, αναγνωρίζεται σε παγκόσμιο επίπεδο ότι η αναρρίχηση ξεκίνησε στην Ελλάδα και ειδικά στους Ιερούς Βράχους των Μετεώρων τον 9ο αιώνα μ.Χ. από τους πρώτους μοναχούς ασκητές ερημίτες.