xOrisOria News

Σπήλαια που εκτός από την μυστηριακή γοητεία τους… θεραπεύουν

1Δεκάδες εντυπωσιακά σπήλαια της χώρας προσελκύουν τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον των επιστημόνων· όχι μόνο για την μυστηριακή γοητεία τους αλλά και για την ευεργετική τους επίδραση στην ανθρώπινη υγεία.

Η σπηλαιοθεραπεία, η εναλλακτική αντιμετώπιση ασθενειών μέσα στο περιβάλλον των σπηλαίων, συνιστά, όπως εξηγούν οι ειδικοί, πρόκληση τόσο για την ελληνική Ιατρική όσο και για την ενίσχυση της οικονομίας της χώρας. Πρόκειται για μία τάση που γνωρίζει μεγάλη άνθηση σε αρκετά κράτη του εξωτερικού, όπως η Τσεχία -όπου συναντάται εμπειρία από τη δεκαετία του ’70-, η Ρωσία, η Πολωνία, η Γαλλία, ενώ σε πολλές περιπτώσεις για θεραπείες αξιοποιούνται εκτός από τα σπήλαια, ορυχεία και αλατωρυχεία.

Οπως υποστηρίζει μιλώντας στο «Εθνος» ο πρόεδρος της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας και επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Κώστας Μερδενισιάνος, τα συμπτώματα δερματοπαθειών, μυοσκελετικών προβλημάτων, μορφών αρθρίτιδας και παθήσεων του αναπνευστικού είναι δυνατόν να μετριαστούν με τη σπηλαιοθεραπεία στην Ελλάδα.

Εχοντας μελετήσει επισταμένα τις ιδιότητες των ελληνικών σπηλαίων ο κ. Μερδενισιάνος τονίζει ότι: «Οι ιαματικές ιδιότητες των σπηλαίων οφείλονται στις συνθήκες μικροκλίματος και τις φυσικοχημικές ιδιότητες που επικρατούν στο εσωτερικό τους. Κάποια εμφανίζουν ραδιενεργά σωματίδια, άλλα υψηλή περιεκτικότητα CO2, μεγάλη συγκέντρωση ιόντων ασβεστίου και όξινη αντίδραση. Επίσης η ατμόσφαιρα των σπηλαίων -ειδικά των λιμναίων- είναι απαλλαγμένη από κάθε αιωρούμενο σωματίδιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανάπτυξη της σπηλαιοθεραπείας θα είχε σημαντικό όφελος και για την οικονομία».

Ο ίδιος επισημαίνει ότι η λουτροθεραπεία, η ποσιοθεραπεία και η εισπνευσοθεραπεία έχουν αποτελέσματα από ευνοϊκά έως και θεαματικά. «Η θεραπεία απαιτεί 2-3 επισκέψεις την εβδομάδα για ορισμένο χρονικό διάστημα, όμως αυτό που χρειάζεται είναι να διευθετηθούν κατάλληλα τα σπήλαια».

Αγίου Γεωργίου – Κιλκίς: Ιδανικό για ίαση των δερματικών παθήσεων

Ενα ξεχωριστό σπήλαιο λόγω των πέτρινων κοραλλιών που εμφανίζει, μια εικόνα μοναδική σε ολόκληρη την Ελλάδα. Στο σπήλαιο εντοπίζονται περίπου 300 απολιθωμένα δόντια και οστά μικροθηλαστικών, η ηλικία των οποίων προσδιορίζεται στα 12.500 με 30.000 χρόνια. Σύμφωνα με μελέτες η θερμοκρασία του παραμένει σταθερή στους 15-17 βαθμούς Κελσίου και η υγρασία του στο 95% καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Το μήκος των διαδρόμων του σπηλαίου είναι 300 μέτρα και η έκτασή του υπερβαίνει τα 1000 τ.μ. Σύμφωνα με τον κ. Μενδρενισιάνο οι θεραπευτικές ιδιότητες του σπηλαίου Αγίου Γεωργίου Κιλκίς θεωρείται ότι καλύπτουν κυρίως:

• Το παιδικό άσθμα.

• Δερματολογικές ασθένειες που προέρχονται από μολύνσεις ή είναι αλλεργικής αιτιολογίας.

Καϊάφα – Ηλεία: Σαν τεράστια φυσικά εισπνευστήρια

Θεωρείται ότι έχει την πλουσιότερη πηγή σε υδροθείο από όλες τις πηγές της Ελλάδας και ίσως από αυτές της Γαλλίας και της Γερμανίας. Οι χώροι του σπηλαίου χαρακτηρίζονται ως τεράστια φυσικά εισπνευστήρια με ικανότητα να δεχθούν μεγάλο αριθμό ασθενών, χωρίς τον φόβο της μείωσης των φυσικοχημικών ιδιοτήτων του νερού και της ατμόσφαιρας, αφού συντελείται γρήγορη και συνεχής ανανέωση του νερού της λίμνης με παροχή περίπου 6.800 κ.μ το 24ωρο. Οι ιαματικές του ιδιότητες αναφέρονται σε κείμενα του Παυσανία. Σύμφωνα με την έρευνα του κ. Μενδρενισιάνου, ο οποίος υπήρξε επικεφαλής της ομάδας που το 1987 εξερεύνησε για πρώτη φορά συστηματικά το σπήλαιο, υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να αξιοποιηθεί για θεραπεία:

• Παθήσεων του αναπνευστικού συστήματος με καθ΄ υπεροχή τη χρόνια βρογχίτιδα.

• Χρόνιας αρθρίτιδας των άκρων.

• Ισχιαλγίας.

• Σπονδυλοαρθροπαθειών.

• Χρόνιων ρευματισμών.

• Δερματοπαθειών κυρίως αλλεργικής αιτιολογίας.

• Εκζεμάτων.

Βλυχάδας Διρού – Λακωνία: «Θαυματουργό» για το παιδικό άσθμα

Θεωρείται ένα από τα ωραιότερα λιμναία σπήλαια του κόσμου. Πολύχρωμες κολόνες, αλαβάστρινα συμπλέγματα, κρυστάλλινοι πολυέλαιοι και πέτρινοι καταρράκτες είναι μερικά από τα στολίδια που έχει σμιλεύσει στο εσωτερικό του ο υπόγειος ποταμός που το διατρέχει σχηματίζοντας αναρίθμητες λίμνες. Το μήκος των διαδρόμων του που είναι προσβάσιμοι από το κοινό υπερβαίνει τα 3 χιλιόμετρα. Τις ιαματικές ιδιότητές του έχει μελετήσει ο κ. Μενδρενισιάνος αλλά και ξένοι επιστήμονες. Ενδεικτική είναι η αναφορά του Τσεχοσλοβάκου σπηλαιολόγου και παιδιάτρου Emil Cufalik ο οποίος αποφάνθηκε ότι το περιβάλλον του είναι ιδανικό για τη θεραπεία παθήσεων του αναπνευστικού συστήματος και ειδικά μικρών παιδιών που πάσχουν από βρογχικό άσθμα.

Κουνουπελιου – Ηλεία: Συνθήκες για θεραπεία των αναπνευστικών

Αρκετά συγγράμματα το αναφέρουν ως σπήλαιο μεγάλης ιαματικής ικανότητας ενώ παλαιότερα συγκέντρωνε αρκετό κόσμο για λουτροθεραπεία. Στα θερμομεταλλικά νερά του, σύμφωνα με τον κ. Μενδρενισιάνο, ανιχνεύθηκαν σημαντικές ποσότητες θείου. «Ο κλειστός χώρος του σε συνδυασμό με την υπέρκορη ατμόσφαιρά του, την αναλογικά υψηλή θερμοκρασία του και το υδρόθειο δημιουργούν ιδανικές συνθηκες για τη θεραπεία νόσων του αναπνευστικού», λέει ο ίδιος. Βάσει της έρευνας που πραγματοποίησε ο κ. Μενδρενισιάνος έχει ιαματικές ιδιότητες για: χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, αρθρίτιδες, ισχιαλγία, χρόνιους ρευματισμούς των άκρων, δερματοπάθειες αλλεργικής φύσεως.

olympia.gr

Use Facebook to Comment on this Post