Τα συνθήματα υπέρ του Γιώργου Παπανδρέου και οι έντονες αποδοκιμασίες σε βάρος του Ευάγγελου Βενιζέλου, αλλά και οι εκατέρωθεν βολές των δύο από τις ομιλίες τους έδωσαν τον τόνο της οριστικής ρήξης στο ΠΑΣΟΚ.
Την ίδια ώρα, ο πρώην πρωθυπουργός εξήγγειλε «νέα αρχή» με στέρεες βάσεις στις αρχές και τις αξίες της Δημοκρατίας και του Σοσιαλισμού.
«Αναζητά ο κόσμος μας μια νέα αρχή. Εκφράζει το αίτημα και την ελπίδα για ένα καινούργιο ξεκίνημα. Μια αναγέννηση του Κινήματός μας. Θα προσπαθήσω να υπηρετήσω αυτή την απαίτηση, όσο πιο σωστά μπορώ, όσο πιο απλά, όσο πιο ενωτικά, έχοντας συνείδηση της ιστορίας, της πορείας, της ευθύνης που μου αναλογεί», είπε μεταξύ άλλων, σε μία ομιλία – προάγγελο νέας πολιτικής κίνησης, αν όχι και κόμματος στο μέλλον.
«Είναι τώρα η ώρα, οι προοδευτικές δυνάμεις να σπάσουν τον ομφάλιο λώρο με την πελατειακή Ελλάδα και να ορίσουν τον δρόμο για την Ελλάδα των αξιών. Η συνάντηση όλων αυτών των δυνάμεων και η ενότητά τους στη βάση των κοινών αρχών και των αξιών μας, είναι ο μοναδικός αξιόπιστος δρόμος για να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε μια δύναμη πραγματικής προοδευτικής διακυβέρνησης για τον τόπο. Μια προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης που θα συσπειρώνει γύρω της, με πολιτικούς και όχι άλλους όρους, όλες τις προοδευτικές δημοκρατικές, σοσιαλιστικές και αριστερές δυνάμεις», είπε ο Γιώργος Παπανδρέου.
Προανήγγειλε μάλιστα συγκεκριμένες πρωτοβουλίες με τον ίδιο παρόντα στην επαφή με κάθε πολίτη σε κάθε γωνιά της χώρας. Μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για ανοιχτές συζητήσεις για τη Δημοκρατία, τους θεσμούς, το κράτος, την αυτοδιοίκηση, το παραγωγικό μοντέλο και την ανάπτυξη, την παιδεία, την υγεία, την αξιοκρατία, τη λογοδοσία κ.α, καθώς και για διαβουλευτικά εργαστήρια σε όλη την Ελλάδα στα πρότυπα του Συμποσίου της Σύμης το καλοκαίρι.
Ο κ. Παπανδρέου υπερασπίστηκε το κυβερνητικό του έργο και κήρυξε πόλεμο με τον «πελατειακό καπιταλισμό». Χαρακτήρισε «έγκλημα» όσα δημιούργησαν την φούσκα του 2009 και αντιτάχθηκε σε όσους μιλούν για επιστροφή της χώρας στην «κανονικότητα», βάζοντας σαφώς στο στόχαστρό του τον Ευάγγελο Βενιζέλο, χωρίς πάντως να τον κατονομάσει. Χώρα στην «κανονικότητα», ερμηνεύοντάς την ως επιστροφή στα κακώς κείμενα.
«Συντάσσομαι με εκείνους που λένε ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια «κανονικότητα» στην οποία πρέπει να επιστρέψουμε. Η Ελλάδα, παρά τους αγώνες δύο δεκαετιών, για να μην πω δύο αιώνων, έχει ακόμη υστερήσεις και αγκυλώσεις μεγάλες. Για αυτό χρειάζεται μια επανάσταση. Την επανάσταση του αυτονόητου», είπε, αρνούμενος να μπει στο «ψευτοδίλημμα» περί εξόδου από το μνημόνιο ή μεταμνημονιακής Ελλάδας, και αντιπαραβάλλοντας την ανάγκη για την «Μεταπελατειακή Ελλάδα, την Ελλάδα των αξιών».
Την όλη εκδήλωση πάντως, επισκίασαν οι σφοδρές αποδοκιμασίες σε βάρος του Ευάγγελου Βενιζέλου. Οι φωνές από το ακροατήριο που τον αποκαλούσαν «προδότη» και τα «ου» κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, έκαναν συνεργάτες του να μιλούν για πρωτοφανείς απρέπειες, ενώ έφεραν σε δύσκολη θέση ακόμα πολλά στελέχη του «παπανδρεϊκού» μπλοκ.
Όλα ξεκίνησαν από την είσοδο ακόμα του Γιώργου Παπανδρέου στην εκδήλωση, με το πλήθος να τον επευφημεί με συνθήματα, τύπου «Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ με τον Γιώργο αρχηγό», «Γιώργο γερά, να πέσει η Δεξιά», «Γιώργο θυμήσου, μια ζωή μαζί σου» και «Γιώργο μαζί για την Αλλαγή». Πολλά όμως από αυτά συνεχίστηκαν σε ρυθμικό τόνο κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Ευάγγελου Βενιζέλου, λίγο πριν ανέβει στο βήμα ο πρώην πρωθυπουργός.
Με την ενόχλησή του να είναι εμφανής, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε στο σύνθημα «Γερά, να φύγει η Δεξιά», προαναγγέλλοντας ότι στην αυριανή εκδήλωση για τα 40 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ θα μιλήσει ειλικρινά για το πώς έφτασε το ΠΑΣΟΚ στη συνεργασία με τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ.
Η αποστροφή του λόγου του όμως προκάλεσε νέες αντιδράσεις, με αποτέλεσμα να διακοπεί πολλές φορές πριν ακόμα ολοκληρώσει, την κατά τα άλλα ενωτική ομιλία του, με την οποία μάλιστα επιχείρησε να αποδόσει σε «καλοθελητές» τη δημιουργία «τεχνητής εσωστρέφειας» στο ΠΑΣΟΚ τις προηγούμενες μέρες.
Στα χθεσινά εγκαίνια της έκθεσης ιστορικού υλικού του ιδρύματος Ανδρέα Παπανδρέου στο Ζάππειο, έδωσαν το παρών τα αδέλφια του Γιώργου Παπανδρέου, Σοφία, Νίκος και Αντρίκος, η γραμματέας του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Αγγέλα Κοκκόλα και πολλά στελέχη του κόμματος, ιστορικά και νεότερα. Φίλιππος Πετσάλνικος, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, Θανάσης Τσούρας, Φώφη Γεννηματά, Νίκος Αθανασάκης, Νίκος Σηφουνάκης, Κώστας Σκανδαλίδης, Γιάννης Κουτσούκος, Φίλιππος Σαχινίδης, Μιχάλης Καρχιμάκης, Γιάννης Καψής, Παντελής Καψής, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Γιάννης Διαμαντιδης, Ροδούλα Ζήση, Γρηγόρης Νιώτης, Χρήστος Αηδόνης, Παντελής Οικονόμου, Θάνος Μωραΐτης, Βασίλης Έξαρχος, Μανώλης Όθωνας, Ιωάννης Δριβελέγκας, Μιχάλης Ρέππας, Γιώργος Ντόλιος, Γιώργος Πεταλωτής, Ντίνος Ρόβλιας, Ανδρέας Μακρυπίδης, Δημήτρης Κουσελάς, Άννα Νταλάρα, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, Αντώνης Βγόντζας, Πάνος Μπεγλίτης, Γιάννης Μαγκριώτης, Γιάννης Σουλαδάκης, Νίκος Σηφουνάκης, Δημήτρης Καρύδης, Νίκος Σαλαγιάννης, Αφροδίτη Αλ Σάλεχ, Δημήτρης Δρούτσας, Γιάννης Πανάρετος, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Βασίλης Κεγκέρογλου, Κώστας Τριαντάφυλλος, Μαρία Καρακλιούμη, Συμεών Κεδίκογλου, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Αφροδίτη Παπαθανάση, Γιώργος Νικητιάδης, Αφροδίτη Παπαθανασίου, Μάρκος Μπόλαρης, Θοδωρής Τσίκας, Ντίνα Λάζαρη κ.α., ήταν όλοι εκεί.
Τη ΝΔ εκπροσώπησε ο γραμματέας του κόμματος, Ανδρέας Παπαμιμίκος, τον ΣΥΡΙΖΑ ο γραμματέας της ΚΟ Νίκος Βούτσης και τη ΔΗΜΑΡ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Τσούκαλης, ενώ παρών ήταν και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης. (real)