Στην Ολομέλεια η μάχη των Πρεσπών

Η συζήτηση της συμφωνίας στην Ολομέλεια της Βουλής αρχίζει σήμερα και, σύμφωνα με τον κανονισμό, αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση αργά το βράδυ της Πέμπτης.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Στην Ολομέλεια της Βουλής μετατοπίζεται από σήμερα το πρωί το πεδίο της σκληρής αντιπαράθεσης του πολιτικού κόσμου, με επίκεντρο τη συμφωνία των Πρεσπών, η οποία χθες «πέρασε» στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων με την πλειοψηφία που συνδιαμόρφωσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και οι ανεξάρτητοι Σπ. Δανέλλης και Γ. Μαυρωτάς, και η οποία σχεδιάζεται να τεθεί προς τελική έγκριση από την εθνική αντιπροσωπεία αργά το βράδυ της Πέμπτης.

Το πολωτικό κλίμα, που πυροδοτεί διαδοχικές εντάσεις το τελευταίο διάστημα, αναμένεται να αποτυπωθεί και στη διήμερη συνεδρίαση της Ολομέλειας, χωρίς ωστόσο κάποιος να θεωρεί ότι μπορεί να ανατρέψει τα έως τώρα δεδομένα και να οδηγήσει σε καταψήφιση, μια και οι συσχετισμοί που έχουν διαμορφωθεί δείχνουν ότι η υπέρ της συμφωνίας πλειοψηφία θα πρέπει να θεωρείται βεβαία. Το μόνο που έως χθες το βράδυ φαινόταν «αβέβαιο» ήταν ο χρόνος διεξαγωγής της σημαντικής ψηφοφορίας, καθώς φήμες έφεραν τη Ν.Δ. να εξετάζει το ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, σήμερα ή αύριο. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε αυτομάτως διακοπή κάθε κοινοβουλευτικής δραστηριότητας –άρα και της διαδικασίας συζήτησης της συμφωνίας– προκειμένου να συζητηθεί η κατατεθείσα πρόταση. Σε μια τέτοια περίπτωση η ψηφοφορία για τις Πρέσπες εικαζόταν πως μπορεί να χρειαστεί να διεξαχθεί ακόμα και εντός του Σαββατοκύριακου. (Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με τον Κανονισμό, συζήτηση για μια πρόταση δυσπιστίας μπορεί να αρχίσει αμέσως και να διαρκέσει το αργότερο τρεις ημέρες).

Εν αναμονή, προφανώς, της διαδικασίας από σήμερα στην Ολομέλεια, και σε αντίθεση με όσα διαδραματίστηκαν το απόγευμα της Δευτέρας, χθες η συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή κινήθηκε σε μάλλον ήπιους τόνους. Οι όποιες εντάσεις προκλήθηκαν αφενός από την άρνηση της κυβέρνησης να καταθέσει επίσημο έγγραφο της ΠΓΔΜ με το κείμενο του συντάγματος όπως αυτό διαμορφώνεται μετά τις πρόσφατες τροποποιήσεις, αφετέρου από ορισμένες αναφορές του κ. Γ. Κατρούγκαλου σε σχέση με τον «αυτοπροσδιορισμό» των γειτόνων ως προς την εθνότητα και το όνομά τους.

«Συζητάμε σε ένα κενό»

Από νωρίς το πρωί, εκ μέρους της Ν.Δ. ο κ. Γ. Κουμουτσάκος υπογράμμιζε: «Και πάλι δεν θα έχουμε το νέο κείμενο, το συνολικό κείμενο του συντάγματος. Είναι αδιανόητο να συζητάμε σε ένα κενό. Πολύ φοβάμαι ότι δεν θα το έχουμε ούτε στην Ολομέλεια. Θα το θέτουμε συνέχεια, αφού είναι απαραίτητο στοιχείο για την εικόνα της συνολικής συμφωνίας». Αντί άλλης απάντησης ο κ. Κατρούγκαλος κατέθεσε στα πρακτικά ένα κείμενο το οποίο –όπως είπε– είναι το συνταγματικό κείμενο της γείτονος, το οποίο εκτύπωσε από το Διαδίκτυο, και μια κυβερνητική ιστοσελίδα της ΠΓΔΜ. Το γεγονός ότι το στρατηγείο της ελληνικής διπλωματίας δεν είχε να παρουσιάσει στο Κοινοβούλιο επίσημο έγγραφο που να εξασφάλισε διά της διπλωματικής οδού, αλλά και το ότι κατετέθη κείμενο στα αγγλικά, προκάλεσε –όπως ήταν φυσικό– πολλά αρνητικά σχόλια από την πλευρά της αντιπολίτευσης.

Σε άλλη παρέμβασή του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, με αφορμή την κριτική βουλευτών της αντιπολίτευσης ότι με τη συμφωνία των Πρεσπών η Ελλάδα παραχωρεί το δικαίωμα στους γείτονες να ονομάζονται Μακεδόνες, ανέφερε: «Η συμφωνία δεν μπορεί να ρυθμίσει θέματα λαού ή έθνους. Τα κράτη αναγνωρίζουν κράτη, όχι λαούς». Οι αναφορές αυτές του κ. Κατρούγκαλου προκάλεσαν την αντίδραση του προέδρου των ΑΝΕΛ: «Εάν είναι δικαίωμά τους αυτό, τότε για ποιο λόγο γίνεται η συμφωνία; Δικαιώνονται οι διαφωνίες μας», είπε. Ανταπαντώντας, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε: «Υπάρχει δικαίωμα ατομικού αυτοπροσδιορισμού».

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *