xOrisOria News

Στη δίνη της πολιτικής αβεβαιότητας η οικονομία

Σε ό,τι αφορά την έξοδο στις αγορές, οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα επιχειρηθεί μια έκδοση χαμηλού προφίλ (μιλούν για 3ετές ή 5ετές ομόλογο), ώστε να επιβεβαιωθεί το αφήγημα της κυβέρνησης περί επιστροφής στην κανονικότητα.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Ανησυχίες ότι το προσεχές διάστημα θα πυκνώσουν τα φαινόμενα της παροχολογίας, απειλώντας με δημοσιονομικό εκτροχιασμό και ότι θα υπάρξει στασιμότητα, αν όχι υπαναχωρήσεις, στις μεταρρυθμίσεις διατυπώνουν οικονομικοί αναλυτές, με αφορμή τις αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό, εξαιτίας της αποχώρησης των ΑΝΕΛ από τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Παράλληλα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι σχετικοί προβληματισμοί και μεταξύ των θεσμών, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει το θερμόμετρο των επικείμενων συναντήσεών τους με τα μέλη της κυβέρνησης την προσεχή εβδομάδα.

Στην πραγματικότητα, βεβαίως, οι αναλυτές συμφωνούν ότι οι εξελίξεις του Σαββατοκύριακου δεν αποτέλεσαν έκπληξη. Οπως επισημαίνει τραπεζική πηγή, «οι αγορές θεωρούσαν ακόμη και πριν από τις τελευταίες εξελίξεις ότι η χώρα έχει μπει σε προεκλογική περίοδο, η οποία εμπεριέχει ρίσκα καθυστερήσεων στην εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών και των ιδιωτικοποιήσεων».

Αυτό, άλλωστε, αντανακλάται στις χαμηλές αποτιμήσεις των κάθε είδους ελληνικών τίτλων (ομόλογα και Χρηματιστήριο) και στην αποχή των άμεσων επενδυτών. Το «πολιτικό ρίσκο» καταλαμβάνει εδώ και καιρό μία από τις πρώτες θέσεις των ανησυχιών που διατυπώνουν οίκοι αξιολόγησης και επενδυτές, αλλά και οι θεσμοί στις αξιολογήσεις τους.

Καθώς η εξασφάλιση της ψήφου εμπιστοσύνης θεωρείται μάλλον βέβαιη, το σκηνικό δεν άλλαξε προχθές, με την αποχώρηση Καμμένου, σημειώνουν. Δόθηκε, ωστόσο, αφορμή για έναν νέο κύκλο προβληματισμού σχετικά με τις αντοχές της οικονομίας, ιδίως σε περίπτωση που οι εκλογές γίνουν κανονικά, μετά τον Σεπτέμβριο. «Αν συνεχιστεί η παροχολογία για άλλους 10 μήνες, η οικονομία θα καταρρεύσει», προειδοποιούσε οικονομικός παράγων στην Αθήνα. Με αυτό το σκεπτικό, οι αναλυτές σε Ελλάδα και εξωτερικό δήλωναν τις προηγούμενες μέρες ότι μια επίσπευση των εκλογών θα ήταν θετική, καθώς θα διέλυε την αβεβαιότητα μια ώρα αρχύτερα. (Βλ. «Κ» 13/1/2019).

Ο προβληματισμός εντάθηκε καθώς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση της αποχώρησης του Πάνου Καμμένου ξεδίπλωσε εμμέσως την ατζέντα του προσεχούς διαστήματος, η οποία επικεντρώνεται σε μέτρα που έχουν στόχο την προσέλκυση ψήφων και όχι τις άλλες εκκρεμείς μεταρρυθμίσεις.

Ετσι, έκανε αναφορά σε «αύξηση του κατώτατου μισθού, προστασία της πρώτης κατοικίας, ενίσχυση όσων δεν έχουν τη δυνατότητα ενοικίου για στέγη, διευκόλυνση όσων έχουν μεγάλες οφειλές και βάρη».

Στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες η προεκλογική αυτή ατζέντα αντιμετωπίζεται με όλο και περισσότερες επιφυλάξεις. «Ο νόμος Κατσέλη μπορεί να καθυστερήσει την εκταμίευση των επιστροφών των SMPs και ANFAs, αν αποδειχθεί ότι τα σχέδια της κυβέρνησης για την αντικατάστασή του έχουν εκλογική στόχευση», σχολίαζε ευρωπαϊκή πηγή.

Καμπανάκι χτύπησε, εξάλλου, και για τον κατώτατο μισθό, καθώς έγινε γνωστό ότι η σχετική επιτροπή εμπειρογνωμόνων διατυπώνει πρόταση για αυξήσεις 5-10%. «Το 10% δεν μπορούν να το απορροφήσουν οι επιχειρήσεις», σημείωνε ακαδημαϊκή πηγή.

Αυξανόμενη ανησυχία προκαλεί, εξάλλου, η δημοσιονομική βόμβα που μπορεί να κρύβουν οι δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά συνταξιούχων και δημοσίων υπαλλήλων. Κάποιοι φοβούνται ότι σε περίπτωση αναγνώρισης αναδρομικών από το ΣτΕ, η κυβέρνηση απλώς θα «κλείσει το μάτι» στους επωφελούμενους, μεταφέροντας τη δημοσιονομική βόμβα στη διάδοχό της.

Ολα τα παραπάνω αναμένεται να θέσουν οι θεσμοί στην αποστολή τους στην Αθήνα την προσεχή Δευτέρα , όπως κατέστησε σαφές ο Ντέκλαν Κοστέλο με επιστολή του στην κυβέρνηση στις αρχές του μήνα (βλ. «Κ» 12/1/2019).

Σε ό,τι αφορά, εξάλλου, την έξοδο στις αγορές, οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα επιχειρηθεί μια έκδοση χαμηλού προφίλ (μιλούν για 3ετές ή 5ετές ομόλογο) με πολιτική στόχευση, ώστε να επιβεβαιωθεί και ακόμη μία αναφορά του πρωθυπουργού προχθές ότι η κυβέρνηση παραμένει για να αποκαταστήσει την κανονικότητα στη χώρα.

Παρ’ όλα αυτά, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε προχθές σε συνέντευξή του στη Real News ότι θα ήταν προβληματικό αν αποφασιζόταν ο χρόνος της εξόδου στις αγορές με βάση τον πολιτικό χρόνο και όχι το συμφέρον του Δημοσίου και ότι το επιτόκιο θα είναι βασικό κριτήριο της σχετικής απόφασης.

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post