Μετά τη συνάντηση με τον κ. Ακιντζί, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι, «προκειμένου να δημιουργηθεί κατάλληλο κλίμα, απαιτείται όχι απλώς ως αποκλιμάκωση αλλά τερματισμός των ενεργειών της Τουρκίας».
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο μετατίθεται το ενδιαφέρον για το Κυπριακό, μετά τη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Στη συνάντηση των δύο ανδρών, που πραγματοποιήθηκε στην οικία της ειδικής αντιπροσώπου του γ.γ. του ΟΗΕ, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, στην ουδέτερη ζώνη του αεροδρομίου Λευκωσίας, συμφωνήθηκε να συνεχιστούν οι επαφές των δύο πλευρών με τον ΟΗΕ, προκειμένου στη Γ.Σ. του Σεπτεμβρίου να γίνει μια τριμερής συνάντηση των κ. Αναστασιάδη, Ακιντζί και του Αντόνιο Γκουτιέρες. Λίγο μετά το τέλος της συνάντησης, συνομίλησαν τηλεφωνικά οι υπουργοί Κυπριακής Δημοκρατίας και Ελλάδας, Νίκος Χριστοδουλίδης και Νίκος Δένδιας.
Οπως προέκυψε από τη συνάντηση Αναστασιάδη και Ακιντζί, παραμένουν πολύ σοβαρές δυσκολίες, οι οποίες συνδέονται με τη δράση της Τουρκίας στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) και, βεβαίως, την αντίληψη περί υδρογονανθράκων που προωθεί η Αγκυρα. Οπως είπε ο ίδιος, ο κ. Αναστασιάδης επισήμανε στον συνομιλητή του «πρωτίστως τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας, αγνοώντας τις συγκλίσεις των δύο κοινοτήτων, που προνοούν πως η ΑΟΖ της Κύπρου πρέπει να είναι συμβατή με το δίκαιο της θάλασσας (1982), και όχι αυτή που καθορίζει η Τουρκία».
Εμμέσως πλην σαφώς ο κ. Αναστασιάδης ζήτησε τον τερματισμό των τουρκικών δραστηριοτήτων στην κυπριακή ΑΟΖ, προκειμένου να υπάρχει δυνατότητα να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις στο επιθυμητό αποτέλεσμα, που είναι, βεβαίως, μια νέα πενταμερής στα πρότυπα του Κραν-Μοντανά. «Εχω τονίσει ότι, προκειμένου να δημιουργηθεί κατάλληλο κλίμα, απαιτείται όχι απλά αποκλιμάκωση αλλά τερματισμός των ενεργειών της Τουρκίας. Οχι διά λόγων αλλά διά έργων να συμβάλει στη δημιουργία θετικού κλίματος, να βοηθήσει έτσι ώστε να ξεπεραστούν προβλήματα που άπτονται των δικών της ευθυνών όπως είναι εγγυήσεις, στρατεύματα και σημαντικά άλλα θέματα που άπτονται σημαντικών ζητημάτων», επισήμανε. Ως προς την πρόταση του κ. Ακιντζί για συνεκμετάλλευση, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, γιατί η ΑΟΖ είναι θέμα κυριάρχου κράτος και όχι μιας επιτροπής. Μόνο κυρίαρχα κράτη αποφασίζουν για την ΑΟΖ». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι προχώρησε σε αντιπροτάσεις προς τον κ. Ακιντζί, οι οποίες δημιουργούν αίσθημα ασφάλειας στην άλλη κοινότητα.
Μήνυμα Παυλόπουλου
Εν τω μεταξύ, μήνυμα προς την Αγκυρα, για την ανάγκη πλήρους σεβασμού του διεθνούς δικαίου, έστειλε χθες από τα Χανιά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αναπόσπαστο μέρος του διεθνούς δικαίου είναι το δίκαιο το θάλασσας, με βάση το οποίο καθορίζεται η ΑΟΖ. Και αυτό το δίκαιο της θάλασσας, κατά τη συνθήκη του Montego Bay του 1982 –όπως πολλές φορές έχω πει και δεν θα κουρασθώ να το λέγω–, είναι δεσμευτικό για όλους, ακόμα και για εκείνους που δεν έχουν προσχωρήσει στη συνθήκη αυτή», ανέφερε ενδεικτικά και πρόσθεσε: «Ναι, είμαστε εκείνοι που θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά με όλους τους γείτονες. Εκείνοι, όμως, οφείλουν να σεβασθούν διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, να σεβασθούν τα σύνορα, το έδαφος, την ΑΟΖ της Ελλάδας, που είναι σύνορα, έδαφος και ΑΟΖ της Ε.Ε.».
Τοποθετήσεις πρέσβεων
Ο Μιχάλης Διάμεσης, μέχρι πρότινος επικεφαλής της διπλωματικής αντιπροσωπείας στο Κάιρο, θα είναι ο νέος πρέσβης της Ελλάδας στην Αγκυρα, μετά την τελευταία συνεδρίαση του υπηρεσιακού συμβουλίου του υπουργείου Εξωτερικών, που πραγματοποιήθηκε προκειμένου να συμπληρωθούν θέσεις που έμειναν κενές. Τη θέση του πρέσβη στο Κάιρο θα καλύψει ο Αιγυπτιώτης Νίκος Γαριλίδης, μέχρι σήμερα επικεφαλής της Διεύθυνσης Α4 του υπουργείου Εξωτερικών για θέματα Τουρκίας. Ο Γιάννης Βράιλας, ένας από τους πλέον έμπειρους διπλωμάτες σε ευρωπαϊκά ζητήματα που αφορούν την Ε.Ε., ορίζεται επικεφαλής της μόνιμης αντιπροσωπείας της Ελλάδας στις Βρυξέλλες, με αναπληρωτή τον Γιάννη Γκίκα, πρόεδρο της Ενωσης Διπλωματικών Υπαλλήλων. Ο κ. Βράιλας ήταν αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ), αναπληρωτής στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Νωρίτερα, ήταν επικεφαλής της ΕΥΕΔ στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στη Βιέννη. Η εμπειρία του κ. Βράιλα είναι ευρεία, με συνεισφορά, μεταξύ άλλων, στη διοργάνωση της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε. το 2003. Το νευραλγικό πόστο της Μόσχας αναλαμβάνει η Κατερίνα Νασίκα, η οποία μετατίθεται από τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) στον Καναδά. Πρέσβης στο Βερολίνο ορίζεται ο Ρούσσος Κούνδουρος (από τη Νότια Αφρική), ενώ την πρεσβεία της Ελλάδας στη Λευκωσία αναλαμβάνει η Κατερίνα Ξαγοράρη.
ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr
Use Facebook to Comment on this Post