xOrisOria News

Στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής το προσφυγικό

Σύμφωνα με πηγές, από την Κομισιόν έχει ήδη διασφαλιστεί για την Τουρκία ποσό της τάξεως του ενός δισ. ευρώ για το 2020 (στη φωτ. η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν).

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Σε διπλό αγώνα δρόμου για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού – προσφυγικού έχει αποδυθεί η κυβέρνηση, που βρίσκεται αντιμέτωπη με την πρώτη «μίνι κρίση» της θητείας της, καθώς έχει καταγραφεί αύξηση των ροών κατά 200% τους τελευταίους πέντε μήνες.

Το Μέγαρο Μαξίμου κινείται πλέον σε δύο άξονες: Πρώτον, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, προκειμένου να στηριχθεί η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας. Και, δεύτερον, στο εσωτερικό της χώρας, ώστε να επιτευχθεί σε σύντομο χρόνο και πάντως πριν από την επιδείνωση του καιρού η αποσυμφόρηση των νησιών.

Σε διπλωματικό επίπεδο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη επιτύχει το μεταναστευτικό να εγγραφεί στην ατζέντα της επερχόμενης Συνόδου Κορυφής στις 17 και 18 του μήνα, εξέλιξη που χαρακτηρίζεται σημαντική, καθώς συντελείται σε μια περίοδο που η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι απορροφημένη στις διαβουλεύσεις για το Brexit. Μάλιστα, κατά πληροφορίες, ενόψει της συνόδου έχουν διασφαλιστεί κάποια σημαντικά κεκτημένα. Ειδικότερα, στο κείμενο συμπερασμάτων αναμένεται να υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά για «συνέχιση της εκταμίευσης χρημάτων» προς την Τουρκία. Το κείμενο συμπερασμάτων αποτελεί θετικό «μήνυμα» προς τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν που πιέζει στην κατεύθυνση απόσπασης περισσότερων κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Ενωση για το μεταναστευτικό.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, από την Κομισιόν έχει ήδη διασφαλιστεί για την Τουρκία ποσό της τάξης του ενός δισ. ευρώ για το 2020, με τα 600 εκατ. να προέρχονται από τον κοινοτικό προϋπολογισμό. Οι επερχόμενες αποφάσεις της Ε.Ε. κρίνονται σημαντικές υπό την έννοια ότι οι σχέσεις των μεγάλων ευρωπαϊκών πρωτευουσών με την Αγκυρα είναι σταθερά δύσκολες, ενώ, επιπροσθέτως, στο «κάδρο» βρίσκονται και οι επιθετικές κινήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Παράλληλα, σε δεύτερο χρόνο, ο κ. Μητσοτάκης θα θέσει, όπως ανέφερε, απαντώντας σε ερώτηση του επικεφαλής του ΜέΡΑ25 στην Ωρα του Πρωθυπουργού, την Παρασκευή στη Βουλή, και το ζήτημα της επιβολής συγκεκριμένων κυρώσεων για ευρωπαϊκές χώρες που δεν συμμετέχουν σε δίκαιη κατανομή των προσφύγων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «δεν μπορεί ταυτόχρονα να απολαμβάνεις τα οφέλη από το να συμμετέχεις στη Ζώνη του Σένγκεν και να μη δέχεσαι ότι στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής διαχείρισης του προβλήματος δεν μπορείς να πάρεις 1.000, 2.000, 5.000 πρόσφυγες και να ρίχνεις το μπαλάκι της ευθύνης μόνο στα κράτη που αποτελούν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης».

Μετακίνηση στην ενδοχώρα

Επίσης, όπως προαναφέρθηκε, προτεραιότητα αποτελεί για το Μέγαρο Μαξίμου η διαχείριση της εσωτερικής πτυχής του προβλήματος, καθώς η κατάσταση στη Μόρια, αλλά και γενικότερα στα νησιά έχει καταστεί εκρηκτική. Στόχος είναι η μετακίνηση 4.000-5.000 ατόμων στην ενδοχώρα άμεσα, και η μεταφορά συνολικά 20.000 μέσα στο επόμενο δίμηνο. Με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό θα γίνει «διασπορά» τους σε δέκα περιφέρειες της χώρας, ενώ για τους δήμους στους οποίους θα εγκατασταθούν θα υπάρξουν συγκεκριμένα «ανταποδοτικά οφέλη», ώστε να αμβλυνθούν οι τοπικές αντιδράσεις. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίσθηκε και η άμεση εμπλοκή του υπουργείου Εσωτερικών στη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού.

Οι συγκεκριμένες κινήσεις κρίνονται απαραίτητες προκειμένου το μεταναστευτικό – προσφυγικό να μη μετεξελιχθεί σταδιακά και σε μείζον πολιτικό πρόβλημα, υπονομεύοντας την εικόνα διαχειριστικής επάρκειας της κυβέρνησης. Το Μέγαρο Μαξίμου έχει το πλεονέκτημα ότι στην κοινή γνώμη η κατάσταση στη Μόρια και το κύμα του μεταναστευτικού έχει συνδεθεί με την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ομως, εάν δεν αντιμετωπιστεί επαρκώς και άμεσα, προεξοφλείται ότι θα πλήξει και τη Ν.Δ.

Ετσι, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να κινηθεί με δύο σταθερές: αυστηροποίηση των ελέγχων, επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και δρομολόγηση των επιστροφών για τους οικονομικούς μετανάστες και ενσωμάτωση για τους πρόσφυγες. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, μεγάλες αντιδράσεις καταγράφονται στη δημιουργία και λειτουργία κλειστών δομών, ενώ η εικόνα είναι διαφορετική όταν η παρουσία προσφύγων οδηγεί σε διάχυση οικονομικού οφέλους στις τοπικές κοινωνίες. Για τον λόγο αυτό, εξάλλου, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προχώρησε σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για προσφορά κτιρίων και τουριστικών καταλυμάτων προς μίσθωση ώστε να δημιουργηθούν άμεσα νέες θέσεις φιλοξενίας για αιτούντες άσυλο.

Τέλος, στόχος της κυβέρνησης είναι να σταματήσει η «πολυφωνία» των στελεχών για το μεταναστευτικό. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να τοποθετηθεί προσωπικά την Παρασκευή στη Βουλή, προκειμένου να παρουσιάσει το πλαίσιο της κυβερνητικής προσέγγισης στο ζήτημα. Οπως σημειώνει συνεργάτης του πρωθυπουργού, η Ν.Δ. δεν δέχεται συνολικά πολιτική «πίεση» για το μεταναστευτικό, καθώς δεν υπάρχει ακροδεξιό κόμμα στο πολιτικό φάσμα, αλλά υπάρχουν πολιτευτές της που δέχονται προσωπική «πίεση» καθώς απευθύνονται σε συγκεκριμένα ακροατήρια του εκλογικού σώματος.

Έντυπηkathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post