Με στοχευμένες κινήσεις επιχειρεί ο Αλέξης Τσίπρας να «μαζέψει» τις τελευταίες εναπομείνασες δέκα ημέρες ό,τι περισσότερο μπορεί, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να επιτύχει τον «εφικτό στόχο» του, που ξεκάθαρα είναι ένα όσο το δυνατόν υψηλότερο ποσοστό, ανεξαρτήτως πού θα φτάσει η Νέα Δημοκρατία. Ολες οι τελευταίες κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα δείχνουν ακριβώς αυτό: πως έχουν μπει στο στόχαστρο συγκεκριμένα κοινά, που θεωρείται πως μπορεί να δώσουν στο κυβερνών κόμμα μία ώθηση προς τα πάνω, κομβική ώστε να «κλειδώσει» ένα ποσοστό μεγαλύτερο εκείνου των ευρωεκλογών –πέριξ του 27%-28%– που στον ΣΥΡΙΖΑ το χαρακτηρίζουν «στρατηγική νίκη».
Δεν μπορεί να διαφύγει τη προσοχή πως ο πρωθυπουργός στην τελευταία του προεκλογική συνέντευξη (Star) σημείωσε σε μία αποστροφή του πως σε αυτές τις εκλογές ψηφίζουν 570.000 νέοι ψηφοφόροι. Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως η διαφορά των δύο κομμάτων στις ευρωεκλογές ήταν 500.000 ψήφοι. Από τα παραπάνω προκύπτει το ένα στοχευμένο κοινό: η προσέγγιση των νέων ψηφοφόρων 17-20 ετών αποτελεί βασική προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώντας πως μπορεί να του καλύψει ένα μέρος της διαδρομής που έχει να κάνει.
Δεύτερο στοχευμένο κοινό αποτελούν οι γυναίκες. Το τελευταίο προεκλογικό σποτ που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόταν αποκλειστικά στις γυναίκες, προτάσσοντας τον ρόλο τους στη σύγχρονη κοινωνία.
Περιοδείες
Στοχευμένες είναι και οι περιοδείες του πρωθυπουργού. Πέραν του μεγάλου βάρους που πέφτει στο Λεκανοπέδιο, ο κ. Τσίπρας πραγματοποιεί ταξίδια-αστραπή στην Περιφέρεια. Σήμερα θα βρεθεί στη Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Καβάλα, έναν νομό της Μακεδονίας που ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε μόλις 17,9% δηλαδή 6 μονάδες κάτω από το πανελλαδικό του ποσοστό. Αύριο Παρασκευή θα ταξιδέψει στη Τρίπολη, στο κέντρο της Πελοποννήσου, έναν νομό που ο ΣΥΡΙΖΑ «κράτησε ποσοστά» σε σχέση με άλλους.
Από εκεί και πέρα, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος όσον αφορά την τακτική του αντιπολιτευτικού του λόγου, καθώς οι ευρωεκλογές του δημιούργησαν αδιέξοδο. Από τη μία, συσσωρεύοντας πάνω του όλη την «τοξικότητα» της κυβερνησιμότητας των περασμένων ετών, δεν μπορεί εύκολα να σηκώσει τους τόνους, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος της περαιτέρω καταψήφισης. Από την άλλη, με τα ποσοστά που πρέπει πάση θυσία να αυξηθούν όπως και η συσπείρωσή του, χρειάζεται να υπάρξει κάποιου είδους πόλωση. Η χρυσή τομή έχει βρεθεί στη λεγόμενη «προγραμματική σύγκλιση», δηλαδή στο να ανέβουν οι τόνοι αλλά σε αυστηρά πολιτικό πλαίσιο. Εξ ου και όλα τα στελέχη του κόμματος –το έκαναν χθες η Ράνια Σβίγκου και ο Νίκος Φίλης που είναι υποψήφιοι στην Α΄ Αθήνας– ανεβάζουν τους τόνους σε προγραμματικό επίπεδο. Από τα λεγόμενα, πάντως, του κ. Φίλη δεν μπορεί να διαφύγει η αναφορά στον Καραμανλή. Ο πρώην υπουργός έκανε λόγο για «διάφορες ψευδαισθήσεις για τον ρόλο του Καραμανλή», προσθέτοντας πως αυτό είναι «μία συζήτηση που πονάει», ρίχνοντας προφανώς πυρά με το βλέμμα στο εσωτερικό του κόμματός του.
ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr